15.06.2009 - Příchod nových "Satanů"

Новое пришествие "Сатаны"

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Příchod nových "Satanů"


12.06.2009, 10:12:37 Internetový deník Lenta RU (vydavatelství Rambler Media Group), ruský originál napsal Andrej Fedorov


RVSN slíbily vylepšenou verzi nejsilnější startegické rakety na světě


10.června 2009 velitel RVSN (raketových vojsk strategického určení - РВСН - ракетных войск стратегического назначения) Nikolaj Solovcov informoval o plánech vyvinout v Rusku novou strategickou balistickou raketu analogickou s doposud používanými raketami řady RS-20 Vojevoda (SS-18 Satan). Prohlášení zaznělo těsně před podpisem nové smlouvy START-III (( Strategic Arms Reduction Treaty). Smlouvy START-I (1991) a START-II (1993) zavázaly Rusko ke zničení značné části arzenálu RS-20, které jsou považovány za nejvýkonější rakety ve své třídě. O tomto jsem informoval v Aktualitách ze dne 12.06.2009 - "Modernizace ruských strategických raketových komplexů" - forum.valka.cz.


O míře zkrácení jaderných zbraní Moskvou i Washingtonem, které může následovat vzápětí po podepsání smlouvy, chodí různé fámy. Prezident USA barák Obama, podle prohlášení pro tisk, je připraven radikálnímu řešení a hodlá Rusku navrhnout zkrácení počtu bojových hlavic do do jednoho tisíce pro každý stát. Avšak hlavním překážkou na cestě oboustrannému odzbrojení zůstává stejně jako dříve otázka rozmístění prvků americké PRO (protiraketové obrany) v Evropě, od kterého prezident USA prozatím neustoupil, a to bez ohledu na svá dřívější prohlášení.
Velitel RVSN RF Nikolaj Solovcov pověděl novinářům o perspektivách rozvoje tohoto druhu vojska, v současnosti však rozsáhlé odzbrojení jako výhodné pro Moskvu nepovažuje. Podle jeho názoru je pro zajištění bezpečnosti státu ruskou armádou potřeba mít nejméně 1500 jaderných bojových hlavic. I když, jak podotknul generál, "...toto rozhodnutí zůstává na politickém vedení státu".


Rusko dnes vkládá nemálo prostředků na rozvoj jaderné složky vlastní obrany a na financování vývoje odpovídajícího vybavení plánuje vynaložit lví podíl z celkové sumy 4-biliónů rublů, které jsou určeny a obranu státu. Ale pokud se námořních raketách "Bulava" i pozemních RS-24, které musí být v nejbližší budoucnosti projít zařazeny do výzbroje a o nichž se hovoří a píše opravdu hodně, tak o nové raketě "Satan" jsou informace toliko kusů a mlhavé. Realizace tohoto projektu, doposud přísně utajeného, dostala zelenou poměrně nedávno.


MBR RS-20, která byla vyvinuta KB "Južnoje" (КБ "Южное" - конструктивное бюро - konstrukční kancelář) v sedmdesátých letech, ne nadarmo dostala na Západě svůj děsivý jméno. Podle názoru doktora technických věd Jurije Saveljeva (ru.wikipedia.org)
, který vedl od roku 1987 do roku 2002 Baltskou státní technickou universitu "Vojenmech" ("Военмех"), pouze tyto rakety jsou stoprocentní zárukou na to, aby byly USA v případě vypuknutí jaderné války způsobeny dostačené ztráty. Těchto raket, na rozdíl od "Topolů", je ale potřeba menší množství.


Podle slov Saveljeva bývalý ministr obrany USA Robert McNamara svého času vypočítal, že pro úplné zničení USA stačí pouze 400 bojových hlavic, každá o síle 1Mt a nepřijatelné ztráty budou, pokud bude zničeno 20 měst, každé s počtem obyvatel půl miliónu. Expert si myslí, že "Topol-M" v současnosti už není dostatečnou hrozbou pro Washington.


Podle výpočtů amerických vojenských specialistů je pouze 20 odstartovaných raket Topol-M schopno překonat čtyři hranice PRO USA. "Satan", která má tak odolnou bojovou hlavici, že k jejímu zničení je potřebný přímý zásah silnou protiraketou, kterými USA v současnozti nedisponují, by úkol způsobit USA dostatečně velké ztráty splnil mnohem efektivněji. Při tom, jak je uvedeno na webových stránkách "Raketová technika" ("Ракетная техника" - http://rbase.new-factoria.ru/), budou mít USA protraketu schopnou zničit bojové hlavice "Satana" teprve za několik destiletí.


Není se tedy čemu divit, že pod známkou mírových iniciativ ze začátku devadesátých let Washington všemožně snaží docílit toho, aby byl celý arzenál raket RS-20 Vojevoda (SS-18 Satan) zničen. Tehdejší ministr obrany RF Pavel Gračev (1992 - 1996, ru.wikipedia.org) nevyčkal na ratifikaci smlouvy START-II, upřednostňující zničení raket i šachtových odpalovacích zařízení, začal s realizací těchto plánů. Poté, co Washington odstoupil od smlouvy o PRO a začal svoje "Hvězdné války" byl proces ratifikace smlouvy START-II přerušen. Pak začalo prolongace termínů provozování raket RS-20.


Podle posledních prohlášení vydaných velením RVSN, jsou potvrzeny termíny životnosti dvou modifikací RS-20, které jsou dnes ve výzbroji Ruské armády, a činí 25 a 21 let. Perspektivně se ale očekává, že jejich životnost bude prodloužena na 30 let. To znamená, že rakety budou schopny použití až do roku 2016 až 2020. Není vyloučeno, že do té doby bude už vývinuta nová moderní raketa páté generace, obdobných vlastností jako měla raketa RS-20, bude již zahájena sériová výroba a touto novou raketou budou dosluhující rakety nahrazovány.


Raketa RS-20 "Vojevoda" je považována za nejtěžší a nejefektivnější mezikontinentální balistickou raket, jaká kdy vyla na Zemi vyrobena. Je schopna nést 10 bojových hlavic, každou s ráží 500 - 550 kt, na vzdálenost 11000 km. Mimochodem, právě "Satan" byl u zrodu nosné rakety "Dněpr", které vyvinulo KB "Južnoje" v rámci konverzního programu, který byl realizován kvůli tomu, aby nemusely být pouze sešrotovány a mohly být komerčně využity pro dopravu nejrůznějších družic na oběžnou dráhu okolo Země. Těchto služeb využily mnohé státy světa, USA nevyjímaje.


Dnes, podle informací z portálu "Strategické jaderné zbraně Ruska" ("Стратегическое ядерное вооружение России - http://russianforces.org/"), disponuje Rusko dvěmi modifikacemi "Satana" - RS-20B a RS-20V, které jsou ve výzbroji vojenských útvarů dislokovaných v Orenburské oblasti (Dombarovský raketový svazek - Домбаровское ракетное соединение) a Krasnojarském kraji (Užurský raketový svazek - Ужурское ракетное соединение). Celkem je, podle různých zdrojů informace, k dnešnímu dni k dispozici 680 bojových hlavic RS-20. Pro srovnání, v roce 1990 jich bylo více než 3000.


Podle informace, kterou uvedl Nikolaj Solovcov, v KB "Južnoje" na Ukrajině zůstal zachován výzkumný a vývojový potenciál přesně podle smluv mezi Moskvou a Kyjevem, které nedovolují snižovat počty těchto raket. Jak poznamenává ukrajinský vidavatel "Komersant-Ukrajina" ("Коммерсантъ-Украина" - http://www.kommersant.ua/), spolupráce mezi oběma zeměmi v této oblasti nikdy nebyla od rozpadu SSSR přerušena. Navíc podle mínění ředitele "Centra armádního výzkumu, konverze a odzbrojení" (Центра исследований армии, конверсии и разоружения) Valentina Badraka spolupráce v prodloužení životnosti "Satana" je "... jedním z mála segmentů, kde ještě existuje závislost Ruska na Ukrajině". je zřejmé, že v tomto případě se hovoří nejenom o politice, ale především o velmi slušném zdrojí financí pro tuto dnes již ukrajinskou konstrukčí kancelář.


Je vlemi pravděpodobné, že řeči o novém příchodu nejsilnější a Západ děsící rakety dnes už nejsou marné. Ruska i USA už v nejbližší době budou nuceni upevnit obrat k lepšímu ve vzájemných vztazích řádnou smlouvou o omezení strategických jaderných zbraních, již v červenci setkají v Moskvě prezidenti obou států a tyto choulostivé otázky zde určitě padnou.


Doposud však z druhé strany oceánu znějí různé hlasy, které nejsou pro Rusko dostatečně přijatelné. Zatímco v Pentagonu prohlašují, že Moskva je "skoro připravena" rozmístit na svém úzení americké rakety PRO, ruští generálové plánují zavést do výzbroje nové strategické balistické rakety. A navíc jsou to takové rakety, o kterých se proklamovaným nebezpečným státům, jako jsou Írán a KLDR, ani nesnilo.


Pokud smlouva, která bude vyhovovat oběma stranám, nebude podepsána, uvolní se Moskvě i Washingtonu v oblasti startegického ozbrojení ruce a nebudou existovat žádná další omezení. To umožní další strategické sbrojení bez jakýchkoli zábran.


Obě strany mají velmi vážné argumenty, kterými se ohánějí při prosazování svých názorů a požadavků. Pokud je pro USA hlavním trumfem rozmístění prvků PRO v Evropě, tak pro Rusko jsou to "Iskandery" na západní hranici a ještě více důležitý je nový "Satan". Zda má ale smysl kvůli iluzornímu ústupku obětovat poslední rodinné stříbro, tak to je úplně jiná písnička.


Webový deník Lenta RU http://lenta.ru/articles/2009/06/12/satan/
Vadim Utkin - fotografie RS-20 Vojevoda http://www.flickr.com/photos/vadimutkin/page6/
Vojennyj Paritet Adriana Nikolajeva (Jakutsk) a Leonida Nikolajeva (Sankt Petěrbutrg) http://www.militaryparitet.com
Oficiální stránky KB "Južmoje" http://www.yuzhnoye.com/?sm=1&path=map
15.06.2009 - Příchod nových Satanů - Strategická raketa RS-20 Vojevoda (SS-18 Satan) - start rakety

Strategická raketa RS-20 "Vojevoda" (SS-18 "Satan") - start rakety
15.06.2009 - Příchod nových Satanů - Strategická raketa RS-20 Vojevoda (SS-18 Satan) - raketa v muzeu

Strategická raketa RS-20 "Vojevoda" (SS-18 "Satan") - raketa v muzeu
15.06.2009 - Příchod nových Satanů - Strategická raketa RS-20 Vojevoda (SS-18 Satan) - raketa v muzeu zblízka

Strategická raketa RS-20 "Vojevoda" (SS-18 "Satan") - raketa v muzeu zblízka
15.06.2009 - Příchod nových Satanů - Strategická raketa RS-20 Vojevoda (SS-18 Satan) - phled od nádrže 1.stupně

Strategická raketa RS-20 "Vojevoda" (SS-18 "Satan") - phled od nádrže 1.stupně
15.06.2009 - Příchod nových Satanů - Strategická raketa RS-20 Vojevoda (SS-18 Satan) - přepravník rakety s tahačem MAZ-537

Strategická raketa RS-20 "Vojevoda" (SS-18 "Satan") - přepravník rakety s tahačem MAZ-537
15.06.2009 - Příchod nových Satanů - Strategická raketa RS-20 Vojevoda (SS-18 Satan) - pohled od šachtového odpalovacího zařízení

Strategická raketa RS-20 "Vojevoda" (SS-18 "Satan") - pohled od šachtového odpalovacího zařízení
URL : https://www.valka.cz/15-06-2009-Prichod-novych-Satanu-t85516#316230 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more