Frémont, John Charles

     
Příjmení:
Surname:
Frémont Frémont
Jméno:
Given Name:
John Charles John Charles
Jméno v originále:
Original Name:
John Charles Frémont
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
generálmajor Major General
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
21.01.1813 Savannah
21.01.1813 Savannah
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
13.07.1890 New York
13.07.1890 New York
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
Divízny veliteľ. Division Commander.
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/John_C._Fr%C3%A9mont
URL : https://www.valka.cz/Fremont-John-Charles-t24293#502971 Version : 0
     
Příjmení:
Surname:
Frémont Frémont
Jméno:
Given Name:
John Charles John Charles
Jméno v originále:
Original Name:
John Charles Frémont
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.RRRR poručík
DD.MM.RRRR major USV
14.05.1861 generálmajor USA
DD.MM.RRRR Second Lieutenant
DD.MM.RRRR Major USV
14.05.1861 Major General USA
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/John_C._Fr%C3%A9mont
URL : https://www.valka.cz/Fremont-John-Charles-t24293#502972 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

John Charles Frémont se narodil 31. ledna 1813 ve městě Savannah ve státě Georgia. Jeho otec pocházel z Francie - odtud tedy fr. znějící příjmení. Po otcově smrti se rodina přesunula do Charlestonu v Jižní Karolíně. John Frémont studoval klasická studia na Charleston College, ale byl vyloučen kvůli výsledkům. Díky svým matematickým schopnostem, ale byl přijat k US Navy jako instruktor matematiky.
Díky svému příteli získal místo v hodnosti Second Lieutenant v Corps of Topographical Engineers, pomocné složce US Army. V letech 1838-1839 se podílel na expedici Jean-Nicolase Nicolleta při horním toku řeky Missouri (oblast Rocky Mountains - Skalnatých hor).
V roce 1840 se ve Washingtonu seznámil s Jessie Benton, dcerou senátora Thomase Harta Bentona. V roce 1841 podnikl výpravu podél řeky Des Moines. V dalším roce podnikl spolu s Christopherem "Kitem" Carsonem expedice do oblastí Oregon Trail, South Pass a Sierra Nevady.
Účastnil se americko-mexické války 1846-1848 (prvně v hodnosti Major u praporu v rámci California Volunteers a poté v hodnosti Lieutenant Colonel v United States Mounted Rifles). Díky tomu se stal vojenským guvernérem Kalifornie, ale na druhou stranu se připletl do sporu mezi Kearnym a Stocktonem tak, že byl obviněn z insubordinace a dokonce ze vzpoury. Soud ho shledal vinným, ale president James Polk rozsudek neuznal. Přesto Frémont odešel z aktivní vojenské služby.
V letech 1848-49 podnikl vlastní a dosti nebezpečnou expedici po jihozápadě. V následujích dvou letech se věnoval pozemkům v Kalifornii, na nichž se našlo zlato. Příležitost ale nedokázal příliš moc dobře zhodnotit. V letech 1850-1851 sloužil jako senátor za Kalifornii tehdy ještě za demokraty). Poté cestoval s rodinou po Evropě a v roce 1853 podnikl další riskantní a náročnou výpravu do Sierra Nevady. V letech 1856 neúspěšně kandidoval za republikány na presidentský úřad. Byl poražen Jamesem Buchananem.
Když vypukla občanská válka, byl Major General Frémont jmenován velitelem ve státě Missouri. Vyhlásil stanné právo, nechal uvěznit odpůrce Unie a nařídil osvobození otroků patřících secesionistickým majitelům. První a druhý krok byly ve Washingtonu akceptovány, ale třetí se setkal s odporem, neboť vyvstaly obavy z možné secese "hraničních států" jako reakce na toto opatření. Spor vyústil ve Frémontovo odvolání. Po čase byl opět jmenován do velitelské funkce (v Západní Virginii), ale po několika porážkách jeho působení ve velitelské funkci skončilo.
V roce 1864 mu nabízela radikálnější část republikánů presidentskou kandidaturu, ale on se nakonec rozhodl ji nepřijmout kvůli obavám, že situace ve straně by nahrála demokratům k vítězství ve volbách. Poté se věnoval železničnímu podnikání (nepříliš úspěšně) a v letech 1878-1881 sloužil jako arizonský guvernér. Zemřel 13. července 1890 v New York City.
Jeho publikace o jeho objevitelských a topografikých expedicích po americkém Západě tuto oblast značně zpopularizovaly a Frémont tak tedy přispěl k povzbuzení osidlování těchto oblastí kolonisty. Svoji stopu zanechal i v dějinách botaniky.


Zdroje:


tištěná publikace:


Thomas L. Purvis: Encyklopedie dějin USA, Ivo Železný, Praha, 2004


internet:


Biographical Directory of the United States Congress - bioguide.congress.gov
U-S-History.com - http://www.u-s-history.com/pages/h714.html
Wikipedia - http://en.wikipedia.org/wiki/John_C._Fremont


John Charles Frémont se presidentem sice nestal, přesto si dovolím přiložit odkaz na


[Přehled presidentů USA]
URL : https://www.valka.cz/Fremont-John-Charles-t24293#131113 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more