Stilicho, Flavius

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Flavius Stilicho - západořímský vojevůdce


(359 nebo 365 - 408)



Flavius Stilicho se narodil v Pannonii (přibližně dnešní Maďarsko) pravděpodobně v roce 365, některé prameny však udávají i datum 359. Pocházel ze smíšeného manželství. Matka byla Římanka, otec Germán z kmene Vandalů.


Flavius Stilicho byl oblíbeným vojevůdcem císaře Theodosia I. Velikého. V roce 384 se Flavius Stilicho oženil s císařovou adoptivní dcerou Serenou, která byla dcerou císařova bratra Honoria a kterou Theodosius po Honoriově smrti adoptoval. Z manželského svazku Flavia Stilicha a Sereny se narodily tři děti, dcera Maria, syn Eucherius a nejmladší potomek, dcera Thermantia.


Prvního významného vítězství dosáhnl Flavius Stilicho na Dunaji, kde v roce 392 porazil Góty, Alamany a Huny. Po Theodosiově boku bojoval 6. září 394 v bitvě u Frigidu, kde císařova vojska porazila armádu vzdorocísaře Eugenia. Flavius Stilicho se stal vrchním velitelem (magister utriusque militae) Theodosia I. a po smrti tohoto císaře (17. ledna 395), který jako poslední nakrátko sjednotil římskou říši, se stává nejmocnějším mužem západořímské říše.


Umírající císař pověřil Stilichona poručnictvím nad svými děma syny, spolucísaři Honoriem , který měl vládnout říši západořímské, a Arcadiem, kterému byla svěřena vláda nad východořímskou říší. Honorius i Arcadius byli slabí císaři, faktickou moc na západě držel Flavius Stilicho, na východě praefect praetorio Flavius Rufinus. Stilicho chtěl posílit svůj vliv i ve východořímské říši, a tak nechal Rufina v roce 395 zavraždit na vojenské přehlídce.


Politicky motivovanými sňatky chtěl Stilicho posílit svoji moc i v západořímské říši. V roce 398 provdal svoji starší dceru Marii za císaře Honoria a po Mariině smrti, na počátku roku 408, oženil Honoria se svojí mladší dcerou Thermantií. Obě říše, západořímská i východořímská, proti sobě intrikovaly a vzájemně proti sobě popouzely vizigótského krále Alaricha, který byl spojencem císaře Theodosia I. v boji proti uzurpátorovi Eugeniovi. Stilicho poslal po císařově smrti nepohodlného Alaricha k Arcadiovi. V letech 396 - 401 vyplundroval Alarich Řecko a v roce 397 ohrožoval Illýrii, avšak před Stilichonovým útokem byl nucen ustoupit.


V roce 401 se situace vyhrotila. Císař Arcadius jmenoval Alaricha praefectem praetorio Illyricy a Vizigóti opět vpadli do Illýrie a pokračovali do Itálie, kde dokonce oblehli sídelní město západořímských císařů Mediolanum (Milán). Stilicho nechal stáhnout posádky z Británie a z hranice na Rýně. Shromáždil asi 20 000 vojáků, oproti 40 000 Alarichových Vizigótů. Bitva u Pollentie ( Pollenza) v Ligurii skončila 6. dubna 402 bez vítěze. V následujícím roce musí Stilicho opětovně čelit Alarichovi. Stilicho vyjednává s Alarichovými náčelníky a ti tlačí na Alaricha, aby přijal Stilichonovi podmínky. Alarich se má za výkupné stáhnout z Itálie, ale slib poruší a chystá útok na Veronu. Flavius Stilicho ho v bitvě u Verony poráží, ale nechá ho ustoupit na Balkán. Honorius poté s císařským dvorem přesídlil do bezpečnější Ravenny na pobřeží Jadeského moře, která byla chráněna bažinami a mořem.


V roce 405 čelila západořímská říše útoku Ostrogótů krále Radagaise. Císař Honorius vydal na Stilichonovo naléhání na jaře 406 zákon, který sliboval otrokům, kteří vstoupí do armády a budou bojovat proti Ostrogótům, svobodu. Stilicho uzavřel spojenectví s Alany a Huny. V roce 405 proto putoval k Hunům jako rukojmí pozdější slavný vojevůdce Flavius Aetius. Se shromážděným vojskem se Stilicho utkal s Ostrogóty v bitvě u Faesulae v Etrurii a rozhodným způsobem je porazil. Král Radagaisus byl zajat a popraven. Stilichonova zaneprázdnění v Itálii a volné hranice na Rýně využily 31. prosince 406 kmeny Vandalů, Suébů a Alanů k vpádu do Galie. Z římského území se už nikdy nestáhly.


Pod svrchovanost západořímské říše se díky Stilichonově diplomacii navrátila Illyrica. Chystané tažení Stilichona a Alaricha na Konstantinopol se ale neuskutečnilo, Stilicho musel čelit pohromě v Galii a povstání v Británii. Toho využil Alarich, vpadl do Norica (přibližně území Rakouska) a žádal náhradu za válečné výlohy za neuskutečněné tažení. Stilicho prosadil v senátu proplacení 4 000 liber zlata.


Když 1. května 408 zemřel východořímský císař Arcadius, rozhodl se Stilicho využít příležitosti k ovládnutí východu. Proti Stilichonovi, kterého mnozí urození Římané kvůli jeho Vandalskému původu považovali za barbara, se u dvora vytvořila protigermánská klika v čele s kancléřem (magister officiorum) Olympiem, která ho obviňovala, že chce na konstantinopolský trůn dosadit jako císaře svého syna Eucheria. 13. srpna nechali spiklenci povraždit Stilichonovu osobní gardu. Flavius Stilicho hledal azyl v kostele v Ravenně. Ani posvátná půda ho neuchránila před smrtí z ruky důstojníka Heraclina. Stalo se 22. srpna roku 408. Smrti neunikl ani Stilichonův syn Eucherius, který byl na útěku zabit v Ŕímě.


Na vraždu respektovaného vojevůdce reagovalo na 30 000 germánských vojáků dezercí k Alarichovi. Ten v prosinci 408 oblehl Řím. Stilichonova manželka Serena byla ve vykonstruovaném procesu obviněna z kolaborace s Alarichem a senátem odsouzena k trestu smrti uškrcením. Vůdce spiklenců Olympius byl zabit v roce 409 nebo 410 vojevůdcem Flaviem Constantiem. Násilnou smrtí odešel ze světa i Stilichonův vrah Heraclinus, byl po neúspěšném povstání zabit v Kartágu.
URL : https://www.valka.cz/Stilicho-Flavius-t33612#122344 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more