Vespasianus, Titus Flavius

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vespasianus, Titus Flavius vláda 69 -79 n. l.


Římsky císař Vespasianus
Rímsky cisár Vespasianus

Syn Flavia Sabina sa narodil roku 9. n. l. a založi dynastiu Fláviovcov. Zomrel 24. Júna 79 n. l.
URL : https://www.valka.cz/Vespasianus-Titus-Flavius-t18368#67443 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Rímsky cisár Titus Flavius Vespasianus sa narodil 17. novembra roku 9 n. l. v Raete. Bol synom Sabinského vyberača daní z jazdeckého stavu. Vespasianus skoro vstúpil do politického života a od svojich 34 rokov získaval vysoké štátne úrady. Ako vojvodca, mal dobre výsledky. Ako úspešný politik bol zvolení konzulom na rok 51. Okolo roku 61 sa stal prokonzulom v Afrike. Neskôr bol poverený správou provincie Judea, kde musel potlačovať židovské povstanie. V roku 66 vpadol Vespasianus spolu so svojim synom Titom a niekoľkými légiami na sever Judei . Vespasianus ako dobrý vojvodca preukázal svoje kvality a Galilea do roka padla do rúk Ríma. V roku 68 dobyl Jericho. V tom roku po Nerovej smrti sa za rok vystriedali 3 noví vládcovia (Galba, Otho a Vitellius).
Jeden z nových kandidátovna trón sa stal Vespasianus (začiatok vlády sa datuje 1. 7. 69 nl.) . Vespasianus obsadil Egypt, a chcel zaútočiť na Rím. Titus zatiaľ obliehal Jeruzalem . Predbehol ho však veliteľ dunajských legií Primus, ktorý porazil Vitelliusa v bitke u Betriaca. Vitellius utiekol do Ríma a zabil tu Sabina - Vespasianovho brata, ale neskôr tu bol zlynčovaný. Vespasianus a Titus, ktorý medzitým dobyl Jeruzalém oslávili spoločný triumf a návrat do Ríma. Ako prvé rozpustil Vitelliove légie a svojich verných vojakov odmenil. Založil pevnosť Vindobonu, dnešnú Viedeň. Zanechal veľké množstvo stavieb, z ktorých najznámejšie je Koloseum (Amfiteáter) postavené na mieste obrovskej sochy Nera, obnovené Capitolium s chrámom Jupitera a iné chrámy a stavby. Okrem povstania na Rýne a odrazenia nájazdov Partov na východe pri Eufrade ( Porazil ich Traianus) mal až príliš kľudný priebeh vlády na dobu v ktorej žil. Bol považovaný za vládcu veľmi schopného, skromného a mal zmysel pre suchý humor. Za jeho vlády sa Rím skonsolidoval a dala sa do poriadku aj štátna pokladňa. Ako panovník patril medzi tých v ľude a u historikov obľúbenejších. Po jeho smrti 24. júna 79 (iné zdroje uvádzajú 23.júna 79) v jeho rodišti v Raete nastupil vládu jeho syn Titus a tým založil druhu cisársku dynastiu Ríma (Flaviovci). Po Titovi sa stal vládcom Ríma jeho druhý syn Domitianus.


Prehľad titulov ktorými bol poctený od roku 69 do roku 79:
Tribún ľudu I. – X.
Imperátor I. – XX.
Konzul I. – VIIII ( IX ) (prvý konzulát mal r. 51 nl.)
Ďalej : Augustus, Najvyšší kňaz, Otec vlasti, Cenzor.
URL : https://www.valka.cz/Vespasianus-Titus-Flavius-t18368#68742 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more