Wood, Leonard

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Major General Leonard Wood
(9.X. 1860 - 9.VIII. 1927)


Leonard Wood se narodil roku 1860 ve Winchesteru (New Hampshire) v rodině lékaře. Krátce po vystudování Harvard Medical School se roku 1885 přihlásil do armády jako lékař. Jeho prvním působištěm byla Arizona, kde v té době probíhaly střety s Čirikavy. V létě 1886 se účastnil tažení proti Geronimovi pod velením kapitána Lawtona. Později, roku 1898, byl za své působení v těchto bojích vyznamenán Medailí Cti a jeho zápisky vyšly knižně. V leteh 1887-1989 působil v různých lékařských funkcích, od poloviny 90. let byl osobním lékařem amerických prezidentů. V této funkci získal politické kontakty a spřátelil se s Theodorem Rooseveltem.

Po vypuknutí americko-španělské války společně s Rooseveltem pomohl vytvořit 1. jízdní pluk dobrovolníků ("Rough Riders"). Byl povýšen z kapitána na plukovníka dobrovolníků a stanul v čele této jednotky, s Rooseveltem jako zástupcem velitele. Po vítězství u Las Guasimas se stal velitelem 2. jízdní brigády. Po válce byl guvernérem provincie Santiago a v letech 1900-1902 zastával funkci guvernéra Kuby. Zde postupoval poměrně autokraticky a prosadil řadu politických, sociálních a vzdělávacích reforem. Navíc byl postupně povyšován - přes dobrovolnické hodnosti (VII. 1899 brigádní generál, XII. 1899 generálmajor) na hodnosti pravidelné armády (1901 brigádní generál, 1903 generálmajor). V letech 1903-1906 byl guvernérem Morské provincie, kde zrušil v té době platné smlouvy s jednotlivými místními náčelníky a přešel k přímé koloniální správě. Za svůj účinný, ale často nepřiměřeně přísný přístup vůči Morům byl často kritizován, zvláště po bitvě u Bud Dajo.


V letech 1906-1908 byl vrchním velitelem na Filipínách. Roku 1910 byl jmenován do funkce náčelníka generálního štábu, kterou vykonával až do roku 1914. Za svého vedení posílil úlohu generálního štábu a stál u zrodu výcvikových táborů pro záložní důstojníky. První světové války se aktivně neúčastnil, v velel jednotkám cvičených v Camp Funston (89. a následně 10. divizi).


V roce 1920 se ucházel o kandidaturu na prezidenta, byl však v primárkách poražen Warrenem Hardingem. Z aktivní služby odešel roku 1921 a poté zastával až do roku 1927 funkci guvernéra na Filipínách. Jako guvernér se pokoušel zvrátit umírněnou politiku svých předchůdců a dostával se do ostrých střetů s filipínskými zákonodárci (během šesti let vetoval 126 zákonů). Z funkce odstoupil na jaře 1927 a zemřel téhož roku V Bostonu při operaci mozkového nádoru. Jeho tělo je pochováno na Arlington Cemetery.
URL : https://www.valka.cz/Wood-Leonard-t36291#136393 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more