Williams, Richard

     
Příjmení:
Surname:
Williams Williams
Jméno:
Given Name:
Richard Richard
Jméno v originále:
Original Name:
Richard Williams
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
letecký maršál Air Marshal
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
sir Sir
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
03.08.1890 Moonta Mines
03.08.1890 Moonta Mines
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
07.02.1980 Melbourne
07.02.1980 Melbourne
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
náčelník štábu letectva
velitel, Zámořské velitelství RAAF
Chief of the Air Staff
Commander, RAAF Overseas Headquarters
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
První pilot RAAF First pilot of RAAF
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
en.wikipedia.org
adb.anu.edu.au
URL : https://www.valka.cz/Williams-Richard-t40196#547732 Version : 0
     
Příjmení:
Surname:
Williams Williams
Jméno:
Given Name:
Richard Richard
Jméno v originále:
Original Name:
Richard Williams
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.1923 Štábni kolej
DD.MM.RRRR-DD.MM.1924 Štábni kolej RAF
DD.MM.RRRR-DD.MM.1933 Imperiálni obranná kolej
DD.MM.RRRR-DD.MM.1923 Staff College
DD.MM.RRRR-DD.MM.1924 RAF Staff College
DD.MM.RRRR-DD.MM.1933 Imperial Defence College
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
en.wikipedia.org
adb.anu.edu.au
URL : https://www.valka.cz/Williams-Richard-t40196#547735 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Air Marshal Sir Richard Williams, KBE, CB, DSO

(1890 - 1980)


První australský vojenský pilot a jedna z nejvýznamnějších osobností RAAF.

Richard Williams se narodil v hornickém městě Moonta v Jižní Austrálii v 03.08.1890 jako nejstarší syn horníka v místním měděném dole. Dosáhl středoškolského vzdělání na státních školách. Před stupem do armády v roce 1912 pracoval v bance a měl své místo v domobraně. V roce 1914 se začala rodit AFC (Australian Flying Corps) a Williams byl vybrán pro pilotní trénink.

Jedno listopadové ráno 1914 splnil v Point Cook ve Victoria letové zkoušky v letounu Bristol Boxkite a stal se vůbec prvním vycvičeným vojenským pilotem v Austrálii. Díky sebevědomí a silné vůli se stal brzy vůdčí osobností nového válečného umění – leteckého boje. V červnu 1915 dokončil leteckou školu a jako poručík byl zařazen do aktivní služby. Byl prvním velitelem No.1 Squadron AFC po jejím odeslání na blízký východ roku 1916 a později velel i wingu RAF. Jako statečný pilot získal několik vyznamenání za odvahu a skvělé vedení. Tři měsíce po příchodu Egypta byl povýšen na kapitána a v květnu 1917 na majora. O rok později byl znovu povýšen do hodnosti podplukovníka a bylo mu svěřeno velení nad No. 40 Wing RAF.

Když byla v roce 1921 zformována RAAF, stal se Williams jejím prvním náčelníkem štábu (Chief of the Air Staff). Jako mnoho jiných po celém světě bojoval v následujících letech míru těžký boj za mladé ovšem nesmírně perspektivní letectvo proti staromilským generálům a admirálům Armády a Námořnictva. Willams ovšem prokázal značné politické schopnosti a nakonec, i díky osobní korespondenci s nejvýznamnějším letcem britského impéria, maršálem RAF Sirem Hughem Trenchardem, ve svém boji uspěl. V jeho hlavě se následně zrodil plán na obranu před japonským nebezpečím právě prostřednictvím leteckých sil. Přestože byl leckdy puritánský a velmi neoblomný v názorech a pedantsky trval na detailech, stal se z něj díky jeho výborné službě a nesmírné inteligenci uznávaný a obdivovaný velitel.

Nehledě na velkou odpovědnost v administrativní pozici, neztratil kontakt s vlastním létáním. Jako první Australan absolvoval odborné kursy RAF. Promoval celkem na třech britských vojenských akademiích - Army Staff College, Camberley (1923), RAF Staff College (1924) a Imperial Defence College (1933). Je zmiňován i jeho pionýrský let do Pacifiku 1926.

Počátkem 30. let byly odvráceny veškeré hrozby a překážky nezávislosti RAAF. Následoval mohutný rozmach letectva. Byly to především zásluhy Richarda Williamse, ale ten si na své cestě nadělal řadu nepřátel a jediné odměny, které se mu do války dostalo, bylo odvolání z funkce, údajně kvůli příliš vysoké nehodovosti...

Na rok byl jmenován referentem letectva na štábu velitelství pobřežní ochrany (Administration of Coastal Command) RAF. V lednu 1940 se vrátil do Austrálie, kde pomáhal organizovat výcvikové plány. Další část druhé světové války Maršál letectva Willams strávil v zahraničí. Nejprve od prosince 1941 v Británi, později (od 06.07.1942) jako zástupce RAAF ve Washingtonu. V roce 1946 byl proti své vůli penzionován rozhodnutím vlády. Nepříliš slavný konec kariéry muže, který obětoval své zemi tolik, jako málo kdo. Stal se alespoň generálním ředitelem úřadu pro civilní letectví (od 11.6.1946 do 31.12.1955). V roce 1977 vydal o svých životních osudech velmi zajímavé memoáry „These Are Facts“

Air Marshal Sir Richard Willams zemřel v požehnaném věku v roce 1980.

Je na něj vzpomínáno jako na „Otce“ Royal Australian Air Force. Také je po něm pojmenována základna RAAF poblíž Melbourne.

adb.anu.edu.au
URL : https://www.valka.cz/Williams-Richard-t40196#153780 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Air Marshal Sir Richard Williams
URL : https://www.valka.cz/Williams-Richard-t40196#153935 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more