Kollontaj, Alexandra Michajlovna

Kollontay, Aleksandra Mikhaylovna
Александра Михайловна Коллонтай

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Alexandra M. Kollontaj - politička a diplomatka


(1872 - 1952)



Narodila se v březnu 1872 jako dcera vysoce postaveného generála ruské armády. V sedmnácti se odmítla stát ženou mladého generála – adjunkta cara Alexandra III. a v roce 1893 se provdala za inženýra Vladimíra Kollontaje. Porodila mu syna a po 4 letech se rozvedla.


V roce 1897 odjela do Švýcarska, kde vystudovala na univerzitě ekonomiku a statistiku, později odjela do Londýna, kde poznala socialistu Webba, a následně pak do Berlína, kde se seznámila s Kautským a Luxemburgovou. V té době se její bývalý manžel podruhé oženil a jeho nová žena přijala jejího syna za vlastního.


Alexandra se po vyřešení rodinných problémů začala plně věnovat práci v Sociálně demokratické dělnické straně Ruska a záhy se dostává do jejího vedení. Lavíruje mezi menševiky a bolševiky, ale Lenin jí přesvědčí a ona v roce 1915 trvale přechází k bolševikům. V červnu 1917 je po prvním pokusu bolševiků o převzetí moci zatčena a na krátko uvězněna. Ale po „Velkém Říjnu“ kterého se aktivně zúčastnila, se stává lidovou komisařkou (ministryní) sociálního zabezpečení.
Na stranických sjezdech prosazuje radikální feministické řešení „ženské otázky“, v roce 1920 zakládá oddělení žen při ÚV KSR(b). 4. října 1922 se stala první sovětskou a ruskou diplomatkou vůbec, když byla jmenována zplnomocněnou zástupkyní sovětské vlády v Norsku. V září 1926 byla vyslána jako diplomatka do Mexika, ale kvůli zdravotním potížím s tamním klimatem se téhož roku vrátila do Norska.

30. října 1930 se A. M. Kollontaj stala jako první žena v této funkci na světě, velvyslankyní Sovětského svazu ve Švédském království. Zde v diplomatických službách vykonala mnoho pro zachování neutrality Švédska v druhé světové válce. Měla rovněž významný podíl na zprostředkování příměří mezi Moskvou a Finskem v roce 1940 a také na vystoupení Finska z hitlerovské Osy v roce 1944.


Při neúnavné práci se těžce roznemohla na levou ruku i nohu a 18. března 1945 svou misi ve Stockholmu ukončila. Nadále však, jako konzultantka, pracovala pro ministerstvo zahraničí, a to prakticky až do své smrti 9. března 1952.


zdroj:
ru.wikipedia.org
Kollontaj, Alexandra Michajlovna - Známka vydaná k nedožitým 100. narozeninám diplomatky

Známka vydaná k nedožitým 100. narozeninám diplomatky
URL : https://www.valka.cz/Kollontaj-Alexandra-Michajlovna-t22992#87087 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more