Dorošenko, Petro

Doroshenko, Petro
Петро Дорошенко

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Petro Dorošenko - kozácký politický a vojenský vůdce, Hejtman pravobřežní Ukrajiny


(1627 - 1698)



Petro Dorošenko se narodil v Čyhyryně, v urozené kozácké rodině. V průběhu Chmelnyckého povstání se Dorošenko přidal k povstalcům a dosáhl hodnosti plukovníka, kterou zastával i za jeho nástupce Ivana Wyhowského. V letech 1657-1658 pomáhal Wyhowskému potlačit proruské povstání Jakova Barabaše-krvavý bratrovražedný konflikt, který byl završen 50 000 mrtvými.


V roce 1663 hejtman Pavlo Teteria jmenoval Dorošenka hlavním esaulem. Dorošenko se stal vůdcem staršiny (sbor starších důstojníků) a představitelem odpůrců Perejaslavské smlouvy z roku 1654. V roce 1665 pak s podporou krymského chána a Osmanské říše porazil proruské kozácké bandy a stal se hejtmanem pravobřežní Ukrajiny.


V roce 1667 Dorošenko odmítl Andrušovskou smlouvu, kterou si Polsko a Rusko rozdělily Ukrajinu. Jednal s ruským carem, aby ho učinil hejtmanem celé Ukrajiny nezávislé na Polsku a spojené s Ruskem. Když byly jeho návrhy odmítnuty, vpadl na ruskou stranu Dněpru. Jeho jednotky však byly záhy poraženy Střelci vojvody Romodanovsého.


V posledním zoufalém pokusu zachovat svou moc na Ukrajině uzavřel Dorošenko smlouvu s Mehmedem IV., která učinila z kozáckého hejtmanátu vazalský stát Osmanské říše. Tento krok se však vzhledem k tomu že většina kozáků byli až fanaticky zbožní pravoslavní křesťané rovnal politické sebevraždě. Mnoho kozáků přeběhlo na ruský břeh a také Polsko se tímto krokem cítilo ohroženo a jednotky Jana Sobieského vtrhly na Ukrajinu. Polská hrozba byla sice zažehnána příchodem turecké armády, která oblehla Kamenec a Lvov, ale to byl pouze odklad. V roce 1674 kozáci vedení proruským hejtmanem Samojlovičem a s podporou Grigorije Romodanovského dobyli Čyhyryn a Dorošenko byl odvezen do Ruska a nedaleko Moskvy uvězněn.


O dva roky později požádal cara Fjodora III. o milost a přísahal mu věrnost. Roku 1679 byl jmenován vojvodou ve Vjatce (dnešní Kirov) a roku 1698 nedaleko Volokolamsku zemřel.
Dorošenko, Petro - Petro Dorošenko-hejtman Ukrajiny

Petro Dorošenko-hejtman Ukrajiny
Dorošenko, Petro - Ukrajinská mince s Dorošenkem

Ukrajinská mince s Dorošenkem
URL : https://www.valka.cz/Dorosenko-Petro-t39520#150146 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more