Mohamed Alí

Muhammad Ali of Egypt
محمد علي باشا
     
Příjmení:
Surname:
Mohamed Ali -
Jméno:
Given Name:
- -
Jméno v originále:
Original Name:
Muhammad Ali Pasha al-Mas'ud ibn Agha
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
Wāli of Egypt, Sudan, Sham, Hejaz, Morea, Thasos, Crete Wāli of Egypt, Sudan, Sham, Hejaz, Morea, Thasos, Crete
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
04.03.1769 Kavala, Macedonia
04.03.1769 Kavala, Macedonia
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
02.08.1849 Káhira
02.08.1849 Cairo
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- -
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Mohamed-Ali-t29350#636677 Version : 0
     
Příjmení:
Surname:
Mohamed Ali -
Jméno:
Given Name:
- -
Jméno v originále:
Original Name:
Muhammad Ali Pasha al-Mas'ud ibn Agha
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Mohamed-Ali-t29350#636678 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Muhammad Alí - egyptský místokrál, paša


(1769 - 1849)



Muhammad Alí byl pravděpodobně albánského původu a narodil se v Makedonii, která tehdy byla součástí Osmanské říše. Jeho otec byl velitelem malé vojenské posádky a Muhammad Alí se proto také stal vojákem. Roku 1799 se v čele albánského sboru účastnil tažení turecké armády proti Napoleonovi v Egyptě a vyznamenal se v bitvě u Abukíru 25. července 1799, kde byla turecká armáda poražena. Po odchodu francouzské (1801) a anglické (1805) armády se správa Egypta vrátila do tureckých rukou. Sultán dosadil do Egypta svého zástupce, ale ten byl Muhammadem Alím za pomoci ulemů (vykladačů práva a náboženství) sesazen. Na přímluvu ulemů pak byl Muhammad Alí 9. července 1805 jmenován egyptským místokrálem v hodnosti paši.


Po svém nástupu Muhammad rázně upevnil svou moc, když nechal popravit přes 400 nejvýznamějších mamlúků, kteří v zemi fakticky vládli až do vpádu francouzských vojsk a rovněž se zbavil (popravami nebo vyhnanstvím) nejvýznamějších ulemů. V letech 1805 - 1811 provedl rozsáhlé reformy armády, loďstva, správního rozdělění země a vlády. Egyptští studenti byli vysíláni na evropské univerzity, překládala se evropská díla, bylo zavedeno řízené hospodářství a v letech 1808 - 1811 zavedl monopolní držbu půdy, čímž se stal prakticky jediným pozemkovým vlastníkem. Později se však z hospodářských důvodů vrátil ke svobodnému podnikání což se projevilo zrušením některých státních monopolů a snížením cel.


Muhammad Alí záhy po svém nástupu vybudoval silnou armádu a loďstvo což mu umožnilo pomoci sultánovi Mahmúdovi II. v boji proti arabské skupině wahábittů (offtopic:existují dodnes a patří k nim mj Usáma bin Ládin) a proti řeckému povstání, kde však bylo egyptské loďstvo zničeno v Navarinském zálivu. Jako odškodnění za tuto porážku požadoval Muhammad Alí po sultánovi Sýrii. Sultán odmítl a tak egyptská armáda Sýrii dobyla a v srpnu 1832 ohrožovala samotný Istanbul. O rok později byl uzavřen mír jímž Egypt získal Palestinu, Sýrii a Adanský distrikt.


V roce 1839 nařídil sultán Abdulmecid I. odvetné tažení, které však skončilo novým vítězstvím Egypťanů a Istanbul byl znovu ohrožen. Nová mírová dohoda 10. prosince 1840 pro Muhammada Alího znamenala dědičné držení Egypta a správu Súdánu. Musel však odstoupit Sýrii a souhlasit s redukcí armády na 18 000 mužů a zrušením loďstva.


Muhammad Alí roku 1848 těžce nemocen abdikoval ve prospěch svého syna Ibrahima a 2. srpna 1849 zemřel.


zdroj:
cs.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Mohamed-Ali-t29350#104242 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more