>> Dusivé látky

Choking agents

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dusivé látkychemické bojové látky zasahujúce pľúcne tkanivo, spôsobujúce toxický opuch pľúc (edém). Akákoľvek fyzická námaha zasiahnutého zhoršuje následky zasiahnutia a spôsobuje smrť i keď zasiahnutý nebol vystavený smrteľnej dávke. Do organizmu vstupujú dýchacími cestami vo forme plynu alebo aerosólu a preto možno ako ochranu použiť plynovú masku.


Prvotnými príznakmi zasiahnutia dusivou látkou je mierne škrabanie a pálenie v nosohltane a za hrudnou kosťou, slzenie, sucho v hrdle, dusenie, kašeľ, celková slabosť, nevoľnosť, napínanie a vracanie, či bolesti hlavy. Tieto príznaky však približne do 1 hodiny pominú a nastáva obdobie latencie, kedy sa zasiahnutý cíti dobre (asi 3-6 hodín - v závislosti od koncentrácie plynu). Otravu a poškodenie pľúc však môže prezrádzať bublanie, ktoré počuť pri dýchaní. V konečnom štádiu, ktoré nastupuje po 6-12 hodinách, napokon na stenách pľúc vznikajú pľuzgiere naplnené krvnou plazmou, ktoré môžu praskať a uvoľňovať tekutinu do pľúc. Tekutina v pľúcach bráni výmene plynov, čo vedie k duseniu zasiahnutého, čoho príznakom môže byť aj cyanóza (modrasté sfarbenie pokožky). Strata plazmy tiež spôsobuje zahustenie krvi, čo vedie k tachykardii (zrýchlenie činnosti srdca). Zasiahnutý tiež vykašliava množstvo tekutiny spolu s krvou. Toto obdobie môže trvať aj 2-3 dni, počas ktorých zasiahnutý zomiera na zlyhanie srdca, alebo na nedostatok kyslíka (tento efekt má anglický názov dry-land drowning - doslova "utopenie sa na suchu"). Ak zasiahnutý prežije akútne štádium a začne sa zotavovať (plazma sa začne vstrebávať naspäť do krvi), často dochádza k druhotnej infekcii - prudkému zvýšeniu telesnej teploty a striedaniu tachykardie s bradykardiou (striedanie zrýchlenej a pomalej činnosti srdca).


Pri zasiahnutí vysokou koncentráciou dusivých látok sa dýchacie cesty prudko podráždia a nastáva dezorientácia, šok a smrť spravidla behom niekoľkých minút následkom zástavy dýchania.


Do tejto skupiny látok patrí:
-Fosgén (CG)
-Difosgén (DP)
-Chlórpikrín (PS)
-Perfluoroizobutylén (PFIB)


Medzi dusivé látky sa niekedy zaraďuje aj chlór.


zdroje:
POTENTIAL MILITARY CHEMICAL/BIOLOGICAL AGENTS AND COMPOUNDS, 2005
Zbrane hromadného ničenia - aktuálna bezpečnostná hrozba, INŠTITÚT BEZPEČNOSTNÝCH A OBRANNÝCH ŠTÚDIÍ MOSR, Bratislava, 2005
URL : https://www.valka.cz/Dusive-latky-t104047#373846 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more