1994 - Genocida ve Rwandě

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V srpnu 1993 byla podepsána smlouva mezi vládou Rwandy a FPR (Front patriotique rwandais), jednotkami Tutsiů bojujícím proti rwandské vládě kontrolované kmenem Hutů. Tato smlouva zaručovala FPR podíl na vládě a měla ukončit násilí mezi oběma kmeny od roku 1990. Hutům pochopitelně tento plán nebyl po chuti. 6. dubna 1994 byl letoun s presidentem Habyarimanou a burundským presidentem Cyprien Ntaryamou, vracející se z mírových jednání v tanzanské Arushe, sestřelen, vina byla připsána Hutům. Ještě toho dne v noci začalo vraždění politických protivníků z řad Tutsiů a nepohodlných Hutů, a brzy přerosto v etnickou čistku zaměřenou na celou populaci Tutsiů. To znamenalo obnovení bojů ze strany FPR a nekonečné vraždění, které si podle statistik FPR vybralo na 930 tisíc životů. Jednotky FPR se postupně probojovaly zemí až k hlavnímu městu Kigali, které ze tří stran obklíčily. 3. července se vládní jednotky začaly stahovat z hlavního města, a spolu s ním většina obyvatel. S pádem hlavního města se začala rozkládat i vláda, armáda ztratila vedení a brzy se jednotky ocitly v boji o poslední dvě výspy - města Ruhengeri a Gisenyi. První bylo dobyto 13. července, druhé pak 18. července. Po tomto vítězství se FPR rozštěpila na dvě křídla, politické, které si ponechalo původní název, a Rwandskou vlasteneckou armádu (Rwandan Patriotic Army). Politické vedení pak ustavilo přechodnou vládu a zůstává vedoucí politickou silou i v současnosti. Po prohrané válce více jak 2 miliony Hutů uteklo do sousedních zemí, zejména do Demokratické republiky Kongo, v obavách z odvety Tutsiů. Většina z nich se ale postupně vrátila, v letech 1996-1997.


V roce 1996 se po neúspěšných žádostech u OSN rozhodla vláda Rwandy zaútočit na zbytky poražených jednotek Interahamwe, které terorizovaly oblast při západní hranici a operovaly z východního Zairu (Konga). Tento krok spolu se souběžným útokem ugandských jednotek vedl k 1. konžské válce a posléze i pádu dlouholetého diktátora Mobutu Sese Seko.


Velitelé zodpovědní za genocidu ve Rwandě jsou souzeni před Mezinarodním tribunálem pro Rwandu.


Zdroj :
www.onwar.com
www.wikipedia.com
1994 - Genocida ve Rwandě - Zdroj : www.cia.gov

Zdroj : www.cia.gov
URL : https://www.valka.cz/1994-Genocida-ve-Rwande-t44812#175650 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Události, které předcházeli a vedli k této genocidě jsou dále rozbrány v tomto tématu:
https://www.valka.cz/viewtopic.php?t=45757


Rád bych však upozornil a korigoval pár údajů napsaných Adminem.


Jednotky FPR byli především tvořeny Tutsii z Burundi a tato armáda byla podporována také vládou Burundi. V průběhu genocidy tak v podstatě neexistovala žádná síla, která by zastavila řádění hutských paramilitary jednotek na území Rwandy, které prováděli genocidu (rwandská armáda se spíše snažila držet stranou a bojovala s FPR). Jednotky OSN měli jednoznačný příkaz nezapojovat se do zdejšího dění a měli příkaz nestřílet teprve až při vlastní obraně !! Toto nařízení odneslo několik vojáků z belgických a kanadských jednotek, které byli umístěny v Kigali a byli zmasakrováni davem.


Dále bohužel problém je složitější než je na wikipedia a onwar zmíněno.


Poté, co zemi dobyla FPR tak naopak došlo k masovému exodu Hutů do ostatních zemí, protože se báli odplaty ze strany Tutsiů. Toto se nepotvrdilo a během 5 let se do vlasti většina z nich vrátila bez nějakých větších problémů.
Nicméně tato genocida však měla dopad na okolní země zejména Burundi a Kongo. Zejména v Burundi, kde tvoří Tutsiové majoritu a Hutové minoritu došlo ke genocidě Hutů (tato však úplně unikla jakymkoli mediim ci organizacim, i kdyz urcite zpravy existuji), společně s tím k dalším několika válkám na území Burundi.


Zdroj: archiv autora
zpráva Genocida ve Rwandě na www.unhcr.org
URL : https://www.valka.cz/1994-Genocida-ve-Rwande-t44812#178441 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Velmi realisticky tento konflikt líčí film Hotel Rwanda, natočený podle vyprávění očitých svědků. (Film jsem viděl, ale s odkazem mě už předešli...)
URL : https://www.valka.cz/1994-Genocida-ve-Rwande-t44812#178819 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more