Dobrzański, Henryk

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Henryk Dobrzański "Hubal"


nar.: 22.6.1897, Jasło (Polsko)
zemŕ.: 30.4.1940, Anielin (Polsko)





"Ostatni żołnierz Września - pierwszy partyzant" - poslední voják obranné války v září 1939 a první partyzán, tak je v Polsku nazýván major Henryk Dobrzański. Úspěšný sportovec a statečný voják se narodil v městě Jasło, 22 června roku 1897 v šlechtické rodině. Jako potomek plukovníka Dobrzańského, adjutanta krále Stanisława Augusta Poniatowského vyrůstal mladý Henryk v atmosféře hlubokého vlastenectví a kultivaci vojenských rodinných tradic. Od útlého věku projevoval zájem o jezdectví a armádu.


Ještě jako student se přihlásil do II. Polskiej Drużyny Strzeleckiej (II. Polské Střelecké družiny), kde absolvoval tříměsíční školení a po úspěšném složení zkoušek, se ve věku patnácti let stává vojákem. Po maturitě v roce 1914 je přijat na Jagieloňskou Univerzitu v Krakově. Nástupu ke studiu zabránilo vypuknutí I. světové války. Jako sedmnáctiletý mládenec se rozhodl dobrovolně přihlásit do právě se formujících Polských legií. Byl přidělen k 2. Pułku Ułanów (2. hulánský pluk), s kterým absolvoval celou bojovou cestu jednotky. Zúčastnil se mezi jinými bojů u Przemyśla a Lwowa, během těchto bojů vždy vynikal jako statečný a vzorný voják.


Po získání nezávislosti Polska Dobrzański bojuje dál, již jako voják Polské armády. Zúčastnil se bojů s Ukrajinci a polsko-bolševické války v letech 1919-1921. Po válce byl přidělen k posádce v Bielsku. Za svou vzornou službu byl vyznamenán křížem Virtuti Militari V. třídy, čtyřikrát obdržel Krzyż Walecznych a mnoho dalších vyznamenání.


Henryk Dobrzański sloužil v Bielsku do roku 1926. Poté byl převelen do centra školení jízdy v Grudziądzu. O rok pozdějí byl převelen k místní posádce 18. Pułku Ułanów Pomorskich (18. hulánský pluk). V témže roce je povýšen do hodnosti majora.V roce 1934 je převelen k 2. Pułku Strzelców Konnych (2. jízdních střelců) v Hrubieszowie a v roce 1936 ke 4. Pułku Ułanów (4. hulánský pluk) ve Wilnie. Ve všech svých působištích byl hodnocen jako schopný velitel.


Henryk Dobrzański byl navíc i úspěšným sportovcem, majitelem mnoha cen z evropských jezdeckých soutěží. Startoval v mnoha závodech nejen v Polsku, ale i v zahraničí. Do historie polského jezdectví se zapsal jeho výkon na jezdeckých závodech v Londýně, kde v boji o Pohár Národů startoval v polské reprezentaci, která se umístila na druhém místě. Dobrzańskému se v těchto závodech podařil ojedinělý výkon, když absolvoval na koni "Generał″ dva bezchybné parkůry a tím zároveň nejlepší individuální výsledek dne. Za tento výkon obdržel zlaté pouzdro na cigarety s vyrytým nápisem "Nejlepšímu jezdci mezi důstojníky všech národů" - dar knížete z Walesu za nejlepší individuální výsledek v soutěží, která nesla jeho jméno.


Rok 1927 mu přinesl mnoho dalších úspěchu v jezdeckých soutěžích a v následujícím roce se stal členem polské reprezentace na Olympijských Hrách v Amsterdamu. Bylo to vrcholné období jeho sportovní kariéry, ve které získal 22 prvních míst v mnoha evropských soutěžích.


Před vypuknutím II. sv. války byl přidělen jako zástupce velitele k 110. Rezerwowemu Pułku Ułanów (110. záložní hulánský pluk). Jednotka byla původně určená pro druhý sled, ale v důsledku rychlého postupu německých vojsk, byla již 11. září zapojená do obranných bojů v oblasti Wołkowyska a Augustowských lesů. Následně byla jednotka přesunutá na obranu města Grodno, před blížící se z východu Rudou Armádou. 20 září, po dvou dnech těžkých bojů se Sověty, město kapituluje a bránicí jednotky dostaly rozkaz evakuace na území Litvy.


Velitel 110. pluku kavalérie podplukovník Dąbrowski odmítl odchod na Litvu a rozhodl o probití se jednotky směrem k bránicí se Varšavě. Během těchto bojů jednotka utrpěla značné ztráty a její těžce nemocný velitel vydal rozkaz rozpuštění pluku.


Major Dobrzański tento rozkaz odmítl, sám se ujal velení a s přibližně 180 vojáky pokračoval k Varšavě. Dne 28. září hlavní město kapituluje, major oznamuje nastoupené jednotce, že nemíní kapitulovat a hodlá dál bojovat proti okupantům. Jednotka měla na výběr, cestu přes Maďarsko a Rumunsko do Francie, rozpuštění jednotky nebo pokračovaní v boji.
Major Dobrzański se skupinou 50 vojáků - dobrovolníků, kteří s ním zůstali, vyrazil směrem na jih s cílem probít se k maďarským hranicím. 1. října překročili řeku Wisłu poblíž Dęblina, toho dne po vítězné potyčce oddílu s Němci, major mění své rozhodnutí o odchodu za hranice. Rozhodl se bojovat s nepřítelem na polské půdě a v místním kostele před oltářem slibuje, že do konce války nesvlékne uniformu. Oddíl mění název na "Oddział Wydzielony Wojska Polskiego" (Vyčleněná jednotka polské armády) a stává se prvním partyzánským oddílem II. světové války. Jeho velitel, major Dobrzański přijímá pseudonym "Hubal".


Počátkem listopadu "Hubalczycy", jak byli dle pseudonymu velitele nazýváni, vybojovali první větší vítězství u obce Cisownik. Díky pomoci místního obyvatelstva Kieleckého kraje se oddílu daří vyhýbat léčkám, které přichystaly německé jednotky. Jako odvetu okupanti začali vůči civilnímu obyvatelstvu v kraji, kde působil Hubalův oddíl, používat tvrdé represe, v podobě vypalování vesnic a vraždění jejích obyvatel. Z tohoto důvodu vedení podzemního odboje ZWZ (Związek Walki Zbrojnej) rozkazuje Hubalovi rozpustit oddíl, čítající v té době asi 300 mužů. Major rozkaz odmítl, nechal však svým vojákům možnost výběru, zda složí zbraně. Téměř všichni důstojníci a část vojáků se rozhodlo oddíl opustit a pokračovat dál v boji, ale již v řadách konspiračního odboje ZWZ. Zároveň major rozhodl o minimalizaci kontaktů s místním obyvatelstvem, aby je zbytečně nevystavoval represím okupantů.


Koncem března asi 100 členný oddíl vybojoval další vítězství s jednotkami Wehrmachtu poblíž obce Hucisko a o několik dní později rozbil silnou jednotku nepřítele u obce Szałasy. Jako odvetu Němci vyvraždili všechny muže v obcích Skłoby a Hucisko.


S příchodem jara německé velení začalo s rozsáhlými protiakcemi a rozhodlo se vytvořit speciální jednotku pro boj proti oddílu "šíleného majora", jak Hubala zlostně nazývali. Jednotku tvořilo asi tisíc příslušníků SS a Wehrmachtu. Zpočátku se oddílu daří unikat německému obklíčení, ale 30. dubna 1940 poblíž obce Anielin, patrně díky zradě, upadl oddíl do předem připravené léčky. V nerovném boji proti velké přesile německých jednotek podpořených tanky neměli slabě vyzbrojení kavaleriste bez protitankových zbraní žádnou šanci.


Když Němci našli v lesíku raněného majora, zanechali dalšího boje, což umožnilo zbytku oddílu bezpečný ústup za řeku Pilica. Raněného Hubala Němci dobili bajonety a zmasakrované ostatky veřejně vystavili. Později tělo pohřbili na neznámém místě poblíž Tomaszowa Mazowieckiego.
Zbylí příslušníci Hubalova oddílu pokračovali v bojích až do 25. června 1940, kdy byl oddíl rozpuštěn.


Major Henryk Dobrzański - voják, sportovec a velký vlastenec byl za své bojové zásluhy v roce 1966 posmrtně vyznamenán Złotym Krzyżem Virtuti Militari a povýšen do hodností plukovníka.


Vyznamenání:
Virtuti Militari IV. třídy /posmrtně/
Krzyż Virtuti Militari V. třídy č. 3822
Krzyż Walecznych 4-krát
Krzyż Niepodległości
Medal Pamiątkowy za wojnę 1918-1921
Medal 10-lecia Odzyskania Niepodległości
Odznaka II Brygady Legionów Polskich
Odznaka 2 Pułku Legionów Polskich
Odznaka Komendy Legionów Polskich
Odznaka za niewolę węgierską "Huszt″
Odznaka "Orlęta"
"Krzyż wschodni"
Gwiazda Przemyśla



V roce 1973, natočil režisér Bogdan Poręba válečný film "Hubal" v kterém vypráví osud Dobrzańského v letech 1939 - 1940.


Zdroje:
Melchior Wańkowicz
Dwie prawdy Westerplatte-Hubalczycy
Instytut wydawniczy - Warszawa 1974


Marek Szymański
Oddział majora "Hubala"
Książka i wiedza - Warszawa 1977


www.wrzesien39.pl
www.kawaleria.pl
URL : https://www.valka.cz/Dobrzanski-Henryk-t48327#188658 Version : 0
Hubal's detachment in winter 1939/40, the commander of the detachment, Major Dobrzański is in the middle of the photo (with a white scarf around his neck).
URL : https://www.valka.cz/Dobrzanski-Henryk-t48327#189176 Version : 0
The dead body of Major Dobrzański, with whom the German soldiers were victoriously photographed - 30 April 1940.
URL : https://www.valka.cz/Dobrzanski-Henryk-t48327#189177 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Symbolický hrob v místě pravděpodobné smrti mjr. Hubala u vesnice Anielin.


Zdroj: picasaweb.google.com
URL : https://www.valka.cz/Dobrzanski-Henryk-t48327#258931 Version : 0
The story of the Mushroom Cross Virtuti Militari.


For 54 years, Mrs. Cezaria Iljin-Szymańska (rebel pseudonym Kaja), kept the Hubal Cross Virtuti Militari. Major Dobrzański gave it to a liaison officer the day before his death, with the understanding that he would transport it to Warsaw for repair. The courier handed it over to Kaja and she died shortly afterwards. Kaja wore the cross around her neck as an amulet throughout the occupation. During the Warsaw Uprising, she walked with it countless times through the canals of the fighting Warsaw. After the Uprising collapsed, she managed to escape to her family in Bialystok, where she was later arrested and sent to the NKVD camp in Ostashkov. She wore the Hubal Cross hidden in the heel of her shoe. She returned from Ostashkov in 1946 with typhus and malaria. After her recovery, she participated as a valued architect in the rebuilding of Warsaw.





Source:
Aleksandra Ziółkowska-Boehm:
Kaja from Radoslaw, or the history of Hubal's cross
Muza Publishing House, Warsaw 2006
ISBN: 83-7319-975-6
URL : https://www.valka.cz/Dobrzanski-Henryk-t48327#307667 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more