Saveľjev, Anatolij Nikolajevič

Savel'yev, Anatoliy Nikolayevich
Анатолий Николаевич Савельев
     
Příjmení:
Surname:
Saveľjev Savel'yev
Jméno:
Given Name:
Anatolij Nikolajevič Anatoliy Nikolayevich
Jméno v originále:
Original Name:
Анатолий Николаевич Савельев
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
plukovník Colonel
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
25.04.1946 Moskva /
25.04.1946 Moscow /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
20.12.1997 Moskva
20.12.1997 Moscow
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- zástupca náčelníka protiteroristickej skupiny Alfa - Deputy Chief of the Alpha Counter-Terrorism Group
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- nositeľ titulu Hrdina Ruskej federácie - Hero of the Russian federation
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
https://alphagroup.ru/group-a/third-tost/25
ru.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Saveljev-Anatolij-Nikolajevic-t48539#620335 Version : 0
     
Příjmení:
Surname:
Saveľjev Savel'yev
Jméno:
Given Name:
Anatolij Nikolajevič Anatoliy Nikolayevich
Jméno v originále:
Original Name:
Анатолий Николаевич Савельев
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
https://alphagroup.ru/group-a/third-tost/25
ru.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Saveljev-Anatolij-Nikolajevic-t48539#620336 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Plukovník Federálnej bezpečnostnej služby Anatolij Nikolajevič Saveľjev
(Полковник федеральной службы безопасности Анатолий Николаевич Савельев)




* 25.04.1946, Moskva (Москва)
+ 20.12.1997, Moskva - zahynul pri protiteroristickej akcii


- zástupca náčelníka protiteroristickej skupiny Alfa (Альфа), Hrdina Ruskej federácie



Situácia, kedy policajný vyjednávač ponúkne únoscovi výmenou za rukojemníka sám seba bola už umelecky spracovaná vo viacerých filmoch. Väčšina z nich sa končí happy endom - vyjednávač za blikania policajných majákov odchádza s drobným zranením a únoscu odvážajú z miesta činu v lepšom prípade sanitkou. Plukovník Federálnej bezpečnostnej služby Anatolij Saveľjev, ktorý svoj život ponúkol únoscovi za život švédskeho diplomata, žiaľ toľko šťastia nemal.


Anatolij Nikolajevič Saveľjev sa narodil v ruskej robotníckej rodine. V roku 1965 ukončil leteckú priemyslovku v Moskve (Московский авиационный техникум) a zamestnal sa vo vedecko-výskumnom inštitúte výpočtovej techniky. V roku 1971 nastupuje, na základe odporúčania Komsomolu (jediná mládežnícka organizácia v ZSSR), do služieb štátnej bezpečnosti a o rok na to, v roku 1972, už má za sebou štúdium na 401-ej špeciálnej škole KGB (Komitet gosudarstvennoj bezopasnosti - Výbor štátnej bezpečnosti). Svoju profesionálnu púť začína ako mladší rozviedčík (младший разведчик) 7-ej Správy KGB ZSSR (7-го Управления КГБ СССР). Vzhľadom na preukázané schopnosti nebolo žiadnym prekvapením, že po založení špeciálnej jednotky KGB - Oddielu "A" sa stal jedným z jej prvých členov.

Na chvíľu sa pristavme pri oddiele "A", neskôr novinármi prekrsteného na Alfa. Tento špeciálny tým bol založený 29.7.1974 z iniciatívy vtedajšieho predsedu KGB Jurija Andropova a náčelníka siedmej správy KGB generála Alexeja Bezčastného (Алексей Бесчастной). Jeho plné označenie znelo - Oddiel "A" služby ODP 7-ej Správy KGB ZSSR (Группа "А" службы ОДП 7-го Управления КГБ СССР) a až do roku 1985 spadala táto supertajná jednotka do priamej podriadenosti generálneho tajomníka ÚV KSSZ a vedenia KGB. Hlavnou úlohou Alfy bol boj proti terorizmu a iným extrémistickým činom, spojených s braním rukojemníkov, únosom dopravných prostriedkov či obsadením objektov štátneho záujmu a to buď na území ZSSR alebo aj za jeho hranicami. Pôvodne oddiel "A" tvorilo necelých štyridsať príslušníkov; ku dňu rozpadu Sovietskeho zväzu ich už bolo okolo 500.

Vráťme sa ale k Anatolijovi Saveľjevovi. V Alfe začína ako radový rozviedčík a za 23 rokov služby v jej radoch sa vypracuje až na zástupcu jej veliteľa. Počas služby v Alfe vyštudoval matematicko-fyzikálnu fakultu vysokej školy pedagogickej a Vysokú školu KGB F.E.Dzeržinského. Zúčastňuje sa na mnohých nebezpečných akciách. Bojový krst absolvuje v decembri 1979 v Afganskom hlavnom meste Kábul, kde sa zúčastňuje na obsadení štábu velenia letectva Afganistanu. Nebola to jeho jediná akcia na území Afganistanu, ďalšie absolvuje so svojou jednotkou v roku 1984 a 1985.

V rokoch 1995-96 je so svojou jednotkou nasadený do operácie oslobodenia rukojemníkov v meste Buďonnovsk (Буденновск) a neskôr v obci Pervomajskij (Первомайский). O bojoch v tejto dedine sa môžete niekoľko podrobností dočítať v príspevku o A.M.Zaripovovi.

Hoci už nie je žiaden mladík, podarilo sa mu 10.12.1997 na moskovskom letisku Šeremetevo-1 (Шереметьево-1) ako vyjednávačovi samému odzbrojiť teroristu, ktorý uniesol lietadlo typu Il-62 so 142 cestujúcimi na palube a vyhrážal sa jeho vyhodením do vzduchu.

Niet pochýb, že za tento statočný čin by Anatolijovi Saveľjevovi bolo udelené vysoké štátne vyznamenanie. Neprešli však ani dva týždne a Saveľjev opätovne nastupuje do akcie. Netuší, že poslednej vo svojom živote.

Je piatok, 19.12.1997

20.02 hod. - ústredie Alfy dostáva prvotnú informáciu od náčelníka štábu Úradu boja s terorizmom (Департамент по борьбе с терроризмом), že na parkovisku pri budove veľvyslanectva Švédskeho kráľovstva v Moskve na ulici Mosfiľmovskej č. 60 o 18.50 hod. bol vo svojom aute Volvo 340 zadržaný neznámym páchateľom obchodný radca veľvyslanectva Jan-Olof Nyström s manželkou. Manželku únosca prepustil za tým účelom, aby odovzdala jeho požiadavku - 3 mil. amerických dolárov a poskytnutie lietadla pre odlet neurčeným smerom. Únosca je vo veku 28-30 rokov a predstavil sa ako Andrej. Neskôr bol stotožnený ako Sergej Kobjakov.

20.10 hod. - na pokyn riaditeľa Federálnej bezpečnostnej služby je pre Oddiel "A" vyhlásený bojový poplach

20.20 hod. - na miesto vyráža 2. útvar Alfy

20.40 hod. - útvar prichádza na miesto činu, kde sa v tom čase už nachádza aj zástupca náčelníka Alfy a skúsený vyjednávač Anatolij Saveľjev. Na pokyn náčelníka jednotky zaujímajú východiskové pozície ostreľovači, ktorých situácia je značne komplikovaná. Vozidlo s únoscom a rukojemníkom totiž stojí na dvore veľvyslanectva s rozsvietenými reflektormi a otočené je zadnou časťou k múru, pričom únosca sedí na zadnom sedadle. Páchateľ má pri sebe mobilný telefón poskytnutý pracovníkom veľvyslanectva a pri prvých kontaktoch bolo zistené, že je ozbrojený obranným granátom F-1 a pištoľou Makarov.

20.50 hod. - plukovník Saveľjev nadväzuje kontakt s teroristom a predstavuje sa ako pracovník ministerstva zahraničných vecí

23.00 hod. - Saveľjevovi sa podarilo presvedčiť únoscu o výmene švédskeho diplomata za inú osobu a ponúka ako náhradu sám seba

23.10 hod. - prebehla výmena rukojemníka za Saveľjeva; Jan-Olof Nyström je okamžite prevezený na ošetrenie v dôsledku prežitého stresu. Po výmene terorista prinútil Saveľjeva sadnúť si na miesto vodiča, pripútať sa bezpečnostným pásom a následne ho priväzuje slučkou okolo krku k hlavovej opierke vozidla. V tom čase Saveľjevovi kolegovia intenzívne pracujú na plánoch zneškodnenia páchateľa buď priamo na dvore veľvyslanectva alebo po ceste na letisko, prípadne priamo na letisku. Všetky verzie sú konzultované s veľvyslancom Švédska.

24.00 hod. - páchateľ začína byť nervózny a mobilom sa dožaduje okamžitého splnenia svojich požiadaviek pod hrozbou zabitia rukojemníka. Obratom je mu oznámené, že vzhľadom na neskorú nočnú hodinu je ťažké zabezpečiť požadovanú sumu, súčasne je mu však prisľúbené, že jeho požiadavky budú splnené. Páchateľ sa trocha upokojil a prejavil ochotu počkať.

Sobota, 20.12.1997

00.10 hod. - vozidlo sa nečakane pohýna smerom k bráne veľvyslanectva

00.13 hod. - Saveľjev, spútaný povrazom vystupuje z vozidla a približne štyri minúty stojí pri jeho ľavých predných dverách.

00.17 hod. - vozidlo cúva na pôvodné miesto

00.19 hod. - páchateľ nasadzuje Saveľjevovi na krk slučku, na čo sa medzi nimi strhla potýčka, ktorá trvá necelé tri minúty. Krátko na to Saveľjev signalizuje kolegovi udržiavajúcemu kontakt s vozidlom, že má problémy so srdcom. Vzhľadom na stupňujúcu sa agresivitu teroristu a zhoršenie zdravotného stavu vyjednávača je rozhodnuté o násilnom riešení situácie priamo na mieste činu. Ostreľovači dostávajú príkaz na streľbu v prípade odpútania sa rukojemníka. Výstrel ostreľovača bol súčasne určený ako signál pre akciu zásahovej skupiny.

00.30 hod. - na žiadosť páchateľa je mu do vozidla donesená fľaša koňaku, cieľom čoho bolo aj zníženie jeho agresivity. Tomu, že toto rozhodnutie bolo správne nasvedčuje súhlas páchateľa, aby Saveľjevovi bola poskytnutá lekárska pomoc.

00.38 hod. - k vozidlu prichádza lekár 26-tej stanice Rýchlej zdravotníckej pomoci a konštatuje u Saveľjeva srdcový záchvat. Podáva mu injekciu.

00.50 hod. - páchateľ vzhľadom na zlý zdravotný stav rukojemníka žiada jeho výmenu za príslušníka FSB (Federálnej bezpečnostnej služby) a novinára.

01.04 hod. - štáb velenia operácia rozhoduje spustiť akciou a evakuovať Saveľjeva. Počas poskytovania prvej pomoci vyjednávačovi ostreľovač na pozícii číslo 1 strieľa na páchateľa a zasahuje ho prvou ranou. Páchateľ padá. Pred vozidlom pobehuje šokovaný zdravotník a súčasne sa k nemu blíži zásahové komando Alfy. Páchateľ má však tuhý koreň, zdvíha sa a strieľa po blížiacich sa tri rany z pištole. Príslušníci komanda v prvom rade sťahujú z obehu pobehujúceho zdravotníka a opätujú paľbu. Súčasne s nimi strieľa na páchateľa aj ostreľovač z pozície číslo 2.

Výsledkom je mŕtvy páchateľ, ale zranenie utrpel aj Saveľjev, ktorého zasiahol odrazený projektil. Aj napriek okamžitému prevozu do mestskej nemocnice č. 64 a následnej operácii, pri ktorej lekári bojujú o jeho život, Anatolij Nikolajevič Saveľjev svoj posledný boj prehráva. Zomiera v ranných hodinách 20.12.1997.

Pochovaný je v Moskve na Nikolo-Archangeľskom cintoríne.

Výnosom prezidenta Ruskej federácie č. 1368 bol plukovníkovi Anatolijovi Nikolajevičovi Saveľjevovi za hrdinstvo prejavené počas bojovej operácie udelený in memoriam titul Hrdina Ruskej federácie.

Okrem tohto vyznamenania bol A.N. Saveľjev za života dvakrát vyznamenaný Radom červenej hviezdy, Rádom za vojnové zásluhy a ďalšími medailami. Ocenený bol aj osobnou zbraňou s venovaním

Pre záujemcov o zábery z popisovanej akcie odporúčam priložené video. Vzhľadom na relatívne malé rozlíšenie vyzerá akcia Alfy na prvý pohľad diletantsky. Treba si však uvedomiť, že príslušníci jednotky vyrazili do útoku po výstrele ostreľovača, po ktorom páchateľ stojaci pri aute padá na zem a teda je zrejme ťažko poranený. Nešťastím pre Saveľjeva je to, že páchateľ padá z vozidla na tej strane, na ktorej práve zdravotník poskytoval Saveľjevovi prvú pomoc. Preto, keď sa páchateľ dvíha a strieľa na prichádzajúcich príslušníkov zásahového komanda, títo strieľajú práve smerom na Saveľjeva. Po boji je každý generálom a preto si nedovolím kritiku zásahovej jednotky. Do pozornosti dávam najmä záblesky po odrazených projektiloch v oblasti predných dverí vozidla, pri ktorých leží vyjednávač.

Na druhej strane však podľa vyjadrenia vtedajšieho veliteľa Alfy Alexandra Guseva (Александр Гусев) neboli príčinou smrti Saveľjeva strelné poranenia ale zlyhanie srdca, ktoré im predchádzalo. Rovnako sa vyjadrili aj lekári, ktorí konštatovali, že pacient bol do nemocnice privezený v stave klinickej smrti spôsobenej zlyhaním srdca. Strelné poranenia vyhodnotili ako život neohrozujúce.

Napriek všetkému však hrdinstvo A.N. Saveľjeva nemá obdoby. Kto z vás by si dobrovoľne sadol do auta k človeku, ktorý v jednej ruke drží granát a v druhej pištoľ a je zjavne odhodlaný na všetko. Ja určite nie. Ešte že žili medzi nami ľudia, akým bol A.N.S aveľjev. Česť jeho pamiatke!


www.specnaz.ru
www.warheroes.ru
https://www.specnaz.ru/article/?1208
www.agentura.ru
URL : https://www.valka.cz/Saveljev-Anatolij-Nikolajevic-t48539#189143 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more