DD - HMAS Parramatta (D-55)

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

HMAS Parramatta (I)


Kódové označení: D-55
Typ: Torpédoborec
Třída: River
Kýl založen: 1909
Spuštěna na vodu: 9. 2. 1910
Uvedena do provozu: 10. 9. 1910
Sešrotována: 17. 10. 1929 (předána k rozebrání do Cockatoo Dockyard, části byly později různě využity)
Loděnice: Fairfield Shipbuilding and Engineering Company Limited; Govan, Glasgow


Délka: 74,7 m
Šířka: 7,4 m
Ponor: 2,6 m
Výtlak: 700 t
Posádka: 66


Pohon:
Turbíny: Parsons
Rychlost: 26 uzlů


Výzbroj
1 x dělo 4palcové QF Mark I (délka 40 cal)
3 x dělo 3palcové 12-librové QF (délka 40 cal)
3 x torpédomet 18palcový Mark VII
4 x vypouštěcí zařízení pro hlubiné nálože (instalovány 1917)
2 x vrhač hlubiných náloží (instalovány 1918)


Velitelé plavidla za 1.sv.v.:
16. 4. 1914 - 23. 1. 1916 Lieutenant Commander Cyril John Percy Hill
24. 1. 1916 - 12. 4. 1918 Commander William Henry Farington Warren
13. 4. 1918 - 20. 7. 1919 Lieutenant Commander Cyril John Percy Hill



Loď byla pokřtěna v Greenocku paní H. E. Asquithovou, ženou britského premiéra. 10. 9. 1910 byla uvedena do provozu jako loď Královského námořnictva HMS Parramatta pod velením kapitána F. Tickella. Poté se vydala na cestu do Austrálie. Proplula Suezským průplavem se sesterskou lodí HMS Yarra, eskortovány lodí HMS Gibraltar. 15. 11. 1910 byla převzata australskou vládou jako HMAS Parramatta, první loď budoucího Královského australského námořnictva.


Po vypuknutí 1. světové války vytvořila společně se sesterskými loděmi Warrego a Yarra jednotku torpédoborců Australského námořnictva pod velením Viceadmirála Sira George E. Pateye na HMAS Australia. Flota zahrnovala také lehké křižníky Sydney, Melbourne, Encounter a Pioneer, ponorky třídy E AE-1 a AE-2 Na začátku války se společně s flotou zúčastnila pátrání po Tichomořské eskadře admirála von Spee. Později se podílela na obsazování německých kolonií v jihozápadním Pacifiku. Byla přítomna kapitulaci německých sil na Nové Guineji v Rabaulu 13. 9. 1914. Byla poslední lodí, která viděla ponorku AE-1, předtím než byla pravděpodobně potopena nepřátelským plavidlem 14. 9. 1914 při společném hlídkování. Druhý den společně s několika dalšími loděmi bezvýsledně pátrala po ponorce i po možném útočníkovi. Ve vodách Nové Guineje vyčkala příjezdu australské floty 17. 9. 1914 a asistovala při konsolidaci australské přítomnosti v Nové Guineji a Nové Británii. V prosinci se skupina torpédoborců vydala hlídkovat po řece Sepik, 310 km do vnitrozemí. V lednu 1915 navštívily Morobe, Fisch Harbour a další místa na pobřeží, včetně blízkých ostrovů včetně ostrovů Admirality. 5. 2. 1915 se skupina vydala z Rabaulu zpět do Austrálie.


Dalších pár měsíců po návratu se loď zdržovala u australského pobřeží. 27. dubna opustila flotila přístav Port Philip a vydala se na cestu zahrnující návštěvu Jervis Bay, Port Jackson, Port Stephens a míst podél Velkého bariérového útesu. Uprostřed června 1915 dosáhly lodě Cairnsu a vydaly se zpět na jih provádějíce cestou cvičení a patrolování. 23. srpna 1915 se vrátily do Sydney k doplnění zásob.


V listopadu 1915 se spolu se svými sesterskými loděmi vydaly do Sandakanu na Borneu. Odtud dalších šest měsíců společně s britskou dálněvýchodní hlídkovou skupinou hlídkovaly ve vodách Malajsie, Východní Indie a Filipín. 17. 7. 1916 se Parramatta vrátila do Sydney.Další období, od října 1916 do května 1917 hlídkovala v australských vodách.


10. května 1917 vyplula ze Sydney spolu s HMAS Yarra a HMAS Warrego do Středomořské oblasti a na cestě se připojují k HMAS Swan, HMAS Huon a HMAS Torrens. Vytvářejí novou flotilu 6 torpédoborců. Další období strávily výcvikem v Brindisi v Itálii, spojeným s hlídkovou protiponorkovou činností v Jaderském moři. Při tom byly zodpovědné za blokování průniků ponorek z jihu skrze Jaderské moře do Středomoří a bezpečný průjezd italských transportů z a do Albánie.


Z počátku se téměř žádná hlídka neobešla bez objevení a honu na ponorku, později se však počet střetů snížil na minimum a hlídky se staly rutinou. Útoky na silně bráněné konvoje byly ojedinělé, ale sem tam se našel nějaký odvážnější velitel ponorky.


Během jednoho takového útoku 16. listopadu 1917 vylétla do vzduchu záď italské transportní lodi Orione po zásahu torpédem. Parramata a Yarra se snažily zachránit poškozenou loď, zatím co se Warrego a Huon snažily zachránit přeživší námořníky. Parramatta vzala loď do závěsu, ale ve chvíli kdy bylo spojení zajištěno, vystřelila skrytá ponorka další torpédo. Poté se vynořila a následně se ponořila přímo pod Parramattu. Yarra se vydala ponorku stíhat, ale po bezvýsledném pátrání se přidala k záchraným akcím. Poškozenou loď se podařilo odtáhnout a ještě ten den předat italským vlečným lodím. Za účast na této akci obdržel signalista z HMAS Parramatta John William Varcoe vyznamenání. Při vlečení byl na palubě vlečené lodi Orione a udržoval spojení. Za jeho úsilí byl 17. 5. 1918 vyznamenán Distinguished Service Medal. Byl také vzorem pro bronzovou sochu námořníka stojícího u pomníku padlých v Sydney na Martin Place. 17. 5. 1918 obdržel, pravděpodobně za tutéž akci, také velitel lodi (v tu dobu už bývalý) Commander William Henry Farrington Warren vyznamenání Distinguished Service Order.


Operace v Jaderském moři skončili pro loď Parramatta 28. září 1918, když dorazila do přístavu Piraeus pro doplnění zásob. Do služby se vrátila 21. října, kdy strávila krátký čas hlídkováním v zálivu Suvla (u Gallipoli) a Imbrosu. Poté proplula s flotou Dardanelami do Ismidu ve východní části Marmarského moře.


V listopadu se připojila ke spojenecké flotě v Istanbulu a 25. listopadu propluly Bosporským průlivem na cestě do Sevastopolu, kde převzaly několik ruských lodí ve prospěch protibolševických sil. Od té doby byla Parramatta užívána pro převoz zásilek a pošty mezi Sevastopolem a Istanbulem.


Na konci prosince 1918 její služba v Černém a Marmarském moři skončila. Přes Maltu a Gibraltar dorazila 14. ledna 1919 do Davenportu. Po cestě, ve společnosti dalších torpédoborců Australské flotily, byla Parramatta, kvůli značnému poškození bouří u mysu Finisterre, přinucena přístát v přístavu Ferrol. 6. března 1919 se společně s loděmi HMAS Melbourne, Huon, Yarra a Warrego, vydala dále k Austrálii a na Maltě se připojily ještě HMAS Swan a Torrens. Flotila dosáhla Adenu 25. března, Kolomba 2. dubna, Singapur 15. dubna a do Darwinu připlula 26. dubna 1919. Poslední den cesty došly pohonné hmoty lodím Parramatta a Yarra a ty musely být do přístavu dotaženy lodí Warrego.


Zbytek své kariéry strávila loď už je v australských vodách. Vyřazena byla v Sydney 22. července 1919. 17. května 1920 byla přechodně zařazena zpět do stavu do 13. června 1920, při příležitosti návštěvy korunního prince Edwarda na lodi HMS Renown. Poté zůstala v rezervě v Sydney do října 1924. Od října 1924 do listopadu 1925 byla ve Westernportu užívána jako školní loď. 16. listopadu 1925 se vrátila do Sydney, kde zůstala do května 1926, kdy se přesunula do Adelaide. Kde byla umístěna jako rezerva s údržbou pro výcvik námořních rezerv. S výjimkou návštěvy Melbourne v květnu 1927 se zdržovala v jižních australských vodách, až do dubna 1928, kdy se vrátila do Sydney, aby byla vyřazena 20. dubna 1928. Tentokrát už navždy.


17. října 1929 byla převzata loděnicemi Cockatoo k rozebrání. Její trup byl následně používán jako ubytovací loď vězeňského odboru Nového Jižního Walesu a poté prodán panu G, Rhodosovi z Cowanu jako šrot. Později byla prodána ještě jednou a používána jako zásobník vody během Velké krize. Zbytek z Parramatty ležel na bahnitém dně severně od ostrova Milson v řece Hawkesbury do 7. července 1973 (během této doby byla využívána pouze bezdomovci). Následně byly převezeny některé části na severní břeh řeky Parramatta nad most Silverwater. Záďová část zde byla později postavena jako námořní památník v Queens Wharf Reserve na břehu řeky Parramatta. Příďová sekce je zasazena v severním konci Garden Islandu v Sydney, na pozemku Námořního centra kultury a tradic. Zbylá část trupu leží stále v řece Hawkesbury v Cascade Gulley.



zdroj:
www.navy.gov.au
navalhistory.flixco.info
www.awm.gov.au
www.ae1submarine.com
www.heritage.nsw.gov.au
http://www.nasho.asn.au
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/DD-HMAS-Parramatta-D-55-t47476#185572 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

HMAS Parramatta
URL : https://www.valka.cz/DD-HMAS-Parramatta-D-55-t47476#185575 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Památník
DD - HMAS Parramatta (D-55) - zdroj: en.wikipedia.org
autor Brian Voon Yee Yap

zdroj: en.wikipedia.org
autor Brian Voon Yee Yap

URL : https://www.valka.cz/DD-HMAS-Parramatta-D-55-t47476#185864 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Socha námořníka, signalisty lodě HMAS Parramatta Johna Williama Varcoa DSM, u pomníku padlým v Sydney.
DD - HMAS Parramatta (D-55) - zdroj: commons.wikimedia.org
Cenotaph, Martin Place, Sydney, Australia. Photograph by Greg OBeirne, taken 29th January 2006, 3.54 pm.

zdroj: commons.wikimedia.org
Cenotaph, Martin Place, Sydney, Australia. Photograph by Greg O'Beirne, taken 29th January 2006, 3.54 pm.

URL : https://www.valka.cz/DD-HMAS-Parramatta-D-55-t47476#189810 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more