SS jednotka Ezquerra

SS Unit Ezquerra
SS Einheit Ezquerra / Ezquerra-Brigade

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

SS Einheit Ezquerra


Poté, co se po rozpuštění Legie španělských dobrovolníků stalo pro Španěly naprosto nezákonným (hrozícím i ztrátou občanství) sloužit v jakýchkoli jednotkách Osy, se i několik stovek Španělů rozhodlo sloužit na straně Německa. Byli roztroušeni mezi různé jednotky (více najdete opět u Legie španělských dobrovolníků). Společně s tím se další muži prosmýkli přes hranice do Francie skrz Pyreneje, které od této doby byly uzavřeny španělskou armádou.


Z těchto dobrovolníků pak byly vytvořeny jednotky Heer či SS, ale zejména dvě roty jednotky Abwehru, mj. i Brandenburgu, bojující v Jugoslávii proti komunistickým Titovým partyzánům.


Zhruba v průběhu měsíce června roku 1944 byli Španělé zůstavší na Severní frontě a vstoupivší do SS přesunuti do výcvikového tábora Stablack, blízko města Köningsberg (Kaliningrad), kde vzniká jednotka známá jako Freiwillige-Truppe Stablack (vzhledem k tomu, že se tato informace objevuje pouze v jedné knize uvedu zdroj: Der Freiwillige, což je časopis asociace veteránů Waffen-SS).


V září 1944 však je tento útvar přesunut do Rakouska, kde je rozšířen a zejména sloučen s muži z jednotek Brandenburg do této doby bojujích v Jugoslávii, a zde se z něj stala rota nazvaná Spanische-Freiwilligen-Kompanie der SS 101.


Následně poté byla ještě složena druhá rota Spanische-Freiwilligen-Kompanie der SS 102, ve které byli shromážděni veškeří dobrovolníci, kteří se nacházeli ve Francii.
101. oddíl pak později byl přidělen k SS-divizi Wallonien a velmi tvrdě bojoval s postupujícími Rusy v Pomořanech. Poté byl přidělen k 11. SS-divizi Nordland.


Na začátku dubna 1945 však byli veškeří španělští přeživší dobrovolníci v rámci Waffen-SS shromážděni v jednotce nazývané jednoduše "SS Einheit Ezquerra". V dubnu 1945 tak Waffen-Haupsturmführer der SS Miguel Ezquerra Sanchez velel třem rotám jednotek Waffen-SS. Toto uskupení nakonec bylo obklíčeno v Berlíně, kde Španělé s neuvěřitelným fanatismem bojovali proti Rusům.
Samotnému Ezquerrovi se podařilo s malou skupinou mužů probít ruským obklíčením a vrátili se s malými problémy nazpět do Španělska.


Order of battle:
Spanische-Freiwilligen Kompanie der SS 101- v počtu zhruba 100 Španělů, kteří zůstali od vzniku Modré divize
Spanische-Freiwilligen Kompanie der SS 102 - v počtu zhruba 150 Španělů, část mužstva byla přidělena ze Sonderstab B, dále ti, co přešli nově hranice
Přeživší belgičtí a francouzští členové z Nordland a Wallonien


Uniformy:
Klasické německá feld grau uniforma, dovoleno bylo nosit na pravé ruce malou nášivku ve tvaru štítu se španělskými barvami (tedy červená-žlutá-červená) s nápisem ESPAÑA, a dále také vlaječku na helmě.


Zdroj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Legion
http://www.balagan.org.uk/war/iberia/1939/
D. Littlejohn - Hitler's foreign legions
Gerald R. Kleinfeld and Lewis A. Tambs - Hitler's Spanish Legion: The Blue Division in Russia
Wayne H. Bowen - Spaniards and Nazi Germany: Collaboration in the New Order
URL : https://www.valka.cz/SS-jednotka-Ezquerra-t55635#203517 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more