> Tanky Sherman v izraelské armádě

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tanky Sherman v Izraelské armádě



  • Sherman M-1
    - tanky M4A1E8, resp. verze M4A3E8, s výkonným 76 mm kanonem M1 a pojezdovým ústrojím HVSS (ale vyskytují se i jiné verze)


  • Sherman M-50
    - upravené tanky M4A3 a M4A4 (resp. M4 a M4A1) s výkonným 75 mm francouzským kanonem CN 75-50


  • Sherman M-51
    - upravené tanky M4A1E8 s výkonným 105 mm francouzským kanonem FN CN 105 D1


  • Sherman M-60
    - tanky Sherman M-50 přezbrojené 60 mm vysokorychlostním kanonem HVMS




Zdroj: archiv autora ...
URL : https://www.valka.cz/Tanky-Sherman-v-izraelske-armade-t62483#223860 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tanky Sherman v izraelské armádě




Na konci 2. světové války byly stovky tanků M4 Sherman vyřazeny u spojeneckých vojsk z činné služby. Byly to téměř jediné tanky, které byly dostupné pro mladý stát Izrael - s jeho bojujícím nově vznikajícím hospodářstvím a s mnoha státy, jež na něj uvalily zákaz dovozu zbraní.


První tanky Sherman byly zakoupeny v průběhu roku 1948 z italské skládky, během Války o nezávislost, kde čekaly na svůj odprodej a následné sešrotování. Izraelská armáda (IDF) jich nakonec nakoupila 35, ale v operačním nasazení na konci války jich zbylo pouze 14. Tyto tanky měly znehodnocené kanóny a proto byly přezbrojeny německými 75 mm polními děly Krupp.


Během začátku 50. let, bylo nakoupeno mnoho dalších vozidel M4 Sherman z rozdílných zdrojů. A tak se Sherman stal standardním tankem izraelských obrněných formací. Ve spolupráci s Francií byly tanky přezbrojeny výkonnějšími 75 mm kanóny (Sherman M-50) a později ještě výkonnějšími 105 mm kanóny (M-51). Některé z tanků označovaných jako "Super Sherman" vyzbrojených dlouho-hlavňovým kanónem M1 (ráže 76 mm) byly dále přeprodány.


Tanky řady M4 Sherman (americké výroby) bojovaly v řadách IDF ve 4 významných konfkliktech. A to od Války o nezávislost až do Války Yom Kippur, tedy od roku 1948 až do roku 1973. To je 25 let aktivní služby v první linii, mnohem více než jakýkoli jiný tank.
Žádné jiné vozidlo izraelské armády nebylo tolikrát modifikováno a nemělo tolik variant jako tank M4 Sherman. Mimo jeho hlavního užívání v podobě tanku vznikla řada ženijních variant (odminovávací vozidlo, vyproštovací vůz) samohybná děla, mobilní minomety nebo raketomety, obrněné ambulance, pohyblivé terčová vozidla a spousta dalších... Samohybná 155 mm houfnice M-50 je také konverzí tanku M4 Sherman. Vznikla spojením podvozku (korby) z tanku a francouzské houfnice.


Tanky Sherman byly viděny v akcích v roce 1956 na Sinaji, v operaci Kadesh, kde byly nasazeny proti egyptské armádě (která nasadila svou verzi tanku M4 Sherman, s věží z tanku AMX-13).
Jedno z nejlépe střežených tajemství v době Sinajské kampaně (1956) byly tanky Sherman M-50, které vznikly přezbrojením tanků M4 Sherman (vyrobených v Spojených státech) novými dlouhohlavňovými kanóny ráže 75 mm (vyrobenými ve Francii). Když Sinajská kampaň propukla, měl Izrael připravených 180 tanků Sherman M-50 k boji, z celkových 205 tanků. Vozidla byla nasazena v bojích na poloostrově Sinaj, ve smělé bitvě u Roeifa Dam pod vedením velitele, jímž byl Moshe Brill.


Po modifikacích podvozku a motoru (prováděnými dílnami IDF) byly užívány v průběhu Šestidenní války a Války Yom Kippur.
V Šestidenní válce, v roce 1967, byly tankové brigády stále tvořeny hlavně tanky Sherman, ačkoli do služby přicházelo stále více moderních tanků. Když propukla Šestidenní válka, měl Izrael 515 tanků Sherman připravených k boji, z celkových 520.
V době vypuknutí Války Yom Kippur měla izraelská armáda k dispozici 340 tanků Sherman.V tuto chwíli tanky Sherman ještě pořád bojovaly jako vždy v čelních linií. Bojovaly proti syrským a egyptským tankům řady T-54/T-55 a T-62, s výzbrojí pocházející z období 2. světové války (americký 76 mm kanón M1, francouzský kanón ráže 75 mm, vycházející z německého KwK 42 L/70). Posádky tanků Sherman tehdy vytvořily motto obrněného sboru izraelské armády (IDF armor corps) : "Man is the steel".


V roce 1970-1980 získalo Chile z Izraele tanky M-50 (popřípadě M-51), v množství přibližně 50 kusů. Ty byly o pár let později přezbrojeny izraelským 60mm kanónem HVMS a dostaly i nový motor. Tanky jsou již v současné době vyřazeny a nahrazeny tanky Leopard 1.



Verze tanku M4 Sherman (používané nebo vyvinuté v Izraeli)


Tanky



Ženijní vozidla

  • M-32 (vyprošťovací tank)
  • Trail Blazer "Gordon" (vyprošťovací tank)
  • standardní tanky vybavené radlicemi nebo odminovávacím zařízením



Samohybná děla



Samohybné raketomety



Jiné ...

  • Ambutank (obrněná ambulance)
  • Eyal (pozorovací vozidlo)
  • Driver trainig (vozidlo pro výcvik řidičů)
  • Monster (pojízdný terč)




Informace, jakož i níže uvedené obrázky byly (jsou) čerpány z internetových stránek - http://www.israeli-weapons.com/ ; https://www.valka.cz/ ; http://www.wikipedia.org/ ; http://www.freerepublic.com/ ; http://www.waronline.org/
URL : https://www.valka.cz/Tanky-Sherman-v-izraelske-armade-t62483#223866 Version : 0
Tanky M4 Sherman IDF
> Tanky Sherman v izraelské armádě - M4A3 se 105 mm houfnicí

M4A3 se 105 mm houfnicí
> Tanky Sherman v izraelské armádě -


> Tanky Sherman v izraelské armádě -


URL : https://www.valka.cz/Tanky-Sherman-v-izraelske-armade-t62483#223867 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments


Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more