Vojna u Příbrami (NPT – U)

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Název:
Name:
NPT - U Vojna NPT - U Vojna
Další názvy:
Other Names:
-
Určení:
Camp Purpose:
tábor otrocké práce slave work camp
Doba existence:
Operational (since - to):
DD.MM.1949-DD.MM.1951 jako tábor nucených prací
DD.MM.1951-01.06.1961 jako nápravně pracovní tábor
Odhadovaný celkový počet vězňů:
Estimated Total Number of Prisoners:
?
Odhadovaný počet obětí:
Estimated Casualty Toll:
?
Stát odpovědný za existenci:
State Responsible for Camp Founding:
Československá republika Czechoslovak republic
Nadřízený stupeň:
Upper Authority:
? ?
Pobočky:
Subsidiaries of Camp:
- -
Velitelé:
Commanders:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR, ( )
Stát, kde se tábor nachází:
Camp Location (State):
Česká republika Czech rebublic
Obec:
Camp Location (Town, Village):
Lazsko Lazsko
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
49°37'36.30"N 13°59'56.34"E
Přístupnost:
Accessibility:
přístupno v návštěvních hodinách open during visiting hours
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
Hornické muzeum Příbram
Zámek Vysoká u Příbrami
Muzeum Třetího odboje
Areál Svatá Hora
-
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Propagační materiály muzea
autorův archív
URL : https://www.valka.cz/Vojna-u-Pribrami-NPT-U-t35498#341404 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

VOJNA U PŘÍBRAMI (NPT – U)


Bývalý zajatecký tábor z let 1947-1949 pro německé válečné zajatce, poté v období 1949-1951 tábor nucených prací a následně vězeňské zařízení pro politické vězně komunistického režimu z let 1951-1961.
Uprostřed lesů 5 km jihovýchodně od Příbrami, na rozhraní katastrů obcí Lazsko, Lešetice a osady Zavržice, v místě známém výskytem železné, stříbrné a uranové rudy, byl nejprve v letech 1947-1949 vybudován německými válečnými zajatci pracovní tábor; pojmenování dostal podle nedalekého vrchu Vojna (666 m), na jehož úpatí se nachází. Obdobná zařízení existovala rovněž na Jáchymovsku a Slavkovsku ve spojitosti s těžbou již zmíněné strategické uranové rudy. Na přelomu 40. a 50. let 20. století museli být němečtí zajatci dle uzavřených mezinárodních smluv odsunuti do Německa. Nastal problém, jak zaplnit uvolněná pracovní místa. V důsledku komunistického převratu v únoru 1948 a následného společensko-právního vývoje se rozhodlo tehdejší vedení státu využít pro tyto účely značné množství pracovní síly z řad tzv. chovanců tábora nucených prací, kteří začali od poloviny roku 1949 naplňovat bývalý zajatecký pracovní tábor na Vojně. Jednalo se o lidi, kteří byli z politických důvodů, protiprávné, internováni bez soudu. Postupně zde vznikl největší tábor nucených prací v oblasti těžby uranu v Československu. K 3. 3. 1950 měl 530 chovanců a k 3. 5. 1951 již 761. Byli využíváni k plnění úkolů v rámci důlní činnosti i k zajišťování chodu lágru, včetně jeho rozšiřování. Ostrahu areálu vykonávala od května 1950 samostatná rota speciálního útvaru Sboru národní bezpečnosti (SNB) s názvem Jeřáb III.
Reorganizací byl v roce 1951 Tábor nucených prací Vojna přeměněn v Nápravně pracovní tábor Vojna (v dobovém označení NPT - U), což bylo vězeňské zařízení. Na Vojnu byli umisťováni především „...nejnebezpečnější, zvláště státně bezpečnostní zločinci...", tedy lidé z řad stoupenců demokracie odsouzení nejednou ve vykonstruovaných procesech na 10 a více let, nejčastěji za velezradu, pokus o velezradu, napomáhání k velezradě, vyzvědačství, pokus o nedovolené opuštění republiky, podvracení lidově demokratického zřízení (zejména podle zákona č. 231/1948 Sb. na ochranu lidově demokratické republiky a zákona č. 86/1950 Sb.). Spolu s nimi zde absolvovali výkon trestu také vězni kriminální, retribuční a odsouzení za tzv. černý obchod.
Ze záznamů Centrálního archivu Vězeňské služby ČR v Praze lze vyčíst, že v NPT Vojna bylo k 1. 9. 1952 umístěno 719 vězňů, k 1. 3. 1953 již 964 a k 1. 7. 1956 při předávání z působnosti vězeňského zařízení Ostrov nad Ohří pod sféru Krajské správy Ministerstva vnitra v Praze dokonce 1517 potrestaných. Na základě dohody z 21. 10. 1949 a následného ujednání z 28. 7. 1950 mezi Ministerstvem spravedlnosti, velitelstvím Sboru vězeňské stráže a národním podnikem Československé doly o pracovním nasazení vězňů se tito podíleli na práci v příbramských uranových dolech a dále na výstavbě nové části města Příbram.
V souvislosti s úbytkem vězňů po amnestii v roce 1960 a s ohledem na další provozní důvody byl NPT-U Vojna k 1. 6.1961 zrušen. Zbylí vězni byli z části převedeni do nedalekého NPT Bytíz (v dobovém označení NPT-Z). Toto vězeňské zařízení funguje doposud, avšak v jiných podmínkách. Areál Vojny využívala v letech 1961-2000 armáda.
V dlouhé řadě jmen politických vězňů upoutají pozornost ta, která patří lidem, co se v předchozím historickém vývoji výrazným způsobem zasloužili o náš stát. Poúnorové Československo se jim „odměnilo" nuceným pracovním nasazením při těžbě uranu za ostnatými dráty. Nechyběli mezi nimi významní vědci, umělci, duchovní, politici, sportovci (hokejoví reprezentanti, mistři světa z let 1947 a 1949).
Zvlášť hořkou ironií osudu je skutečnost, že se zde objevili mnozí hrdinové protifašistického odboje a spolu s nimi i jejich nedávní protivníci, hitlerovští váleční zločinci, příslušníci bývalého nacistického aparátu, kolaboranti a zrádci, které v nejednom případě vedení tábora záměrně dosazovalo na místa kápa mezi potrestanými. A s těmito vězni museli strádat dlouhá léta lidé zcela nevinní.
Vzhledem k tomu, že se jedná o poslední lokalitu, kde se zachovaly některé autentické vězeňské objekty z doby komunistické perzekuce, rozhodla vláda ČR svým usnesením č. 609 ze dne 16.6.1999 vybudovat zde památník jako pietní místo připomínající utrpení občanů v době komunistické zvůle a toto své rozhodnutí potvrdila i usnesením č. 264 ze dne 15. 3. 2000. Realizace částečné rekonstrukce bývalého tábora Vojna na Příbramsku byla spojena s vybudováním tematické expozice v areálu Památníku Vojna, jako pobočky Hornického muzea Příbram, na které se podílelo také Muzeum III. odboje Příbram a Konfederace politických vězňů ČR. Z šestnácti historicky nejdůležitějších staveb, které se zde dochovaly, si mohou návštěvníci prohlédnout například budovu velitelství tábora, korekci, bunkr, kulturní dům, ubytovací objekt G, někdejší vězeňskou ošetřovnu a další, situované mezi bývalými uranovými šachtami Vojna č. I a II.
Historie vězeňského lágru Vojna nebyla dlouhá, avšak povědomí o jeho existenci a jemu podobných musí být zachováno pro další generace.
V lednu 2001 byl areál vyhlášen kulturní památkou.


Text zveřejněn na základě souhlasu Hornického muzea v Příbrami.
Další informace lze získat na www.muzeum-pribram.cz
URL : https://www.valka.cz/Vojna-u-Pribrami-NPT-U-t35498#130908 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Diskusi o muzeu, které funguje na místě tohoto tábora nucených prací najdete - zde
URL : https://www.valka.cz/Vojna-u-Pribrami-NPT-U-t35498#131428 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more