HK VP 70

automatická pistole
     
Název:
Name:
HK VP 70 HK VP 70
Originální název:
Original Name:
HK VP 70
Kategorie:
Category:
pistole / revolver pistol / revolver
Výrobce:
Producer:
Heckler & Koch GmbH, Oberdorf
- Neckar, Německo
Technické údaje:
Technical Data:
 
Hmotnost nenabité zbraně:
Weight Unloaded:
0,920 kg 2.03 lb
Ráže:
Calibre:
9 mm
Náboj:
Cartridge:
9 mm Luger
Délka:
Length:
204 mm 8,02in
Délka hlavně:
Barrel Length:
116 mm 4,57in
Kapacita zásobníku:
Magazine Capacity:
18
Výkony:
Performance:
 
Rychlost střelby:
Rate of Fire:
2200 ran/min 2200 rpm
Úsťová rychlost:
Muzzle Velocity:
350 m/s 1148.3 ft/s
Uživatelské státy:
User States:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
-
URL : https://www.valka.cz/HK-VP-70-t63318#392465 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Heckler & Koch VP 70



- samonabíjacia pištoľ strieľajúca dávkou



Hoci je všeobecne vžitý názor, že prvenstvo vo výrobe celoplastového tela pištole drží pán Gaston Glock a jeho svetoznáma rada zbraní Glock, nie je tomu tak. Prvenstvo v tejto oblasti patrí firme Heckler & Koch a ich samonabíjacej pištoli VP 70.


Pištoľ VP 70, čo je skratka od slova Volkspistole (ľudová, národná pištoľ) bola skonštruovaná s dôrazom na jednoduchosť konštrukcie, výrobnú nenáročnosť a bezpečnosť. Ďalšou podmienkou bola možnosť streľby dávkou pri nasadenej prídavnej pažbe, nakoľko primárne mala byť zbraň určená pre vojenské použitie. Aby zabezpečili dobrú ovládateľnosť zbrane a jej stabilitu pri streľbe dávkou (čo býva základným problémom krátkych zbraní strieľajúcich dávkou) obmedzili konštruktéri dávku na tri za sebou idúce výstrely. V zbrani pritom nebol montovaný žiadny spomaľovač kadencie, ako je to napr. v našom samopale vz. 61 Škorpion, či v sovietskej APS. Práve naopak. Teoretická rýchlosť streľby bola zvýšená na 2200 výstrelov za minútu, pričom sa vychádzalo z predpokladu, že pri takejto vysokej kadencii trojranná dávka trvajúca cca 0,08 s nedokáže zdvihnúť takmer jeden a pol kilovú zbraň. Teoreticky teda mali ísť všetky tri výstrely do jedného miesta. Skutočnosť však bola iná. Pri skúšobných streľbách na 25 metrov boli prvé dve strely skutočne umiestnené v terči blízko seba, tretia však už bola od nich vzdialená takmer 80 cm!


Okrem neúspechu s trojranovou dávkou neuspeli konštruktéri ani s použitím plastového tela zbrane, vyrobeného z polyamidu vystuženého sklenenými vláknami. Začiatkom sedemdesiatych rokov minulého storočia nebola ešte pevnosť plastov na takej úrovni ako v súčasnosti, a preto museli byť steny tela zbrane dosť hrubé. Kvôli tomu sa nepodarilo dosiahnuť ani úsporu hmotnosti zbrane. Len pre porovnanie - spomínaná sovietska pištoľ APS, ktorá taktiež strieľala dávkou, mala hmotnosť vyššiu len o 50 g, pričom jej telo bolo celokovové!


Komerčný úspech tejto pokrokovej a invenčnej zbrane sa preto žiaľ nedostavil. Firme Heckler & Koch sa síce podarilo predať cca 10.000 kusov do niekoľkých afrických krajín, nepodarilo sa jej ale uvedenie na trh vojenských zbraní (označenie VP 70M). Preto bola uvoľnená pre civilný trh verzia označená ako VP 70 Z, ktorá neumožňovala streľbu dávkou a tiež na ňu nebolo možné pripevniť prídavnú pažbu. Ani v tejto verzii však nezaznamenala zbraň obchodný úspech a v polovici 70-tych rokov bola jej výroba zastavená.


Z technického hľadiska je VP 70 samonabíjacou pištoľou kal. 9 mm Luger. Neobvyklým pri takomto výkonnom náboji bolo použitie dynamického (neuzamknutého) záveru, čo muselo byť kompenzované použitím veľmi silnej vratnej spružiny. Kvôli tomu však neúmerne vzrástla sila, ktorá bola potrebná pre natiahnutie záveru do zadnej polohy - takmer 135 N! Pre vysvetlenie je to sila, ktorá zodpovedá zdvihnutiu 13,5 kg! Taktiež odpor spúšte, ktorá bola systému DAO nebola najmenšia - 50 N. Hlaveň bola kovaná za studena a jej drážky boli hlbšie než u iných zbraní. Dôvodom bol cielený únik plynov okolo projektilu, čím dochádzalo k zníženiu rýchlosti strely asi o 12% oproti hlavniam a strelám porovnateľných vlastností. Zbraň nemala záchyt záveru.


Netradičným spôsobom bola riešená streľba dávkou. Tá bola možná len pri nasadenej prídavnej pažbe, ktorá bola zároveň aj púzdrom na zbraň. Na tejto pažbe, ktorá sa na zbraň pripevňovala v dvoch bodoch a zaručovala tak mimoriadnu stabilitu pri streľbe, bola aj páčka prepínania streľby jednotlivými ranami alebo trojrannou dávkou (viď foto).



TTD:

TypVP 70
Spúšťový mechanizmusDAO
Odpor spúšte (N)50
Kaliber9 mm Luger
Dĺžka (mm)204
Šírka (mm)35
Výška (mm)144
Dĺžka hlavne (mm)116
Dĺžka zámernej (mm)175
Dĺžka nadstavnej pažby (mm)341
Dĺžka zbrane s pažbou (mm)545
Hmotnosť prázdnej zbrane (g)920
Hmotnosť nabitej zbrane (g)1136
Hmotnosť nadstavnej pažby (g)460
Hmotnosť s prázdnym zásobníkom (g)-
Kapacita zásobníku18 nábojov
Teoretická rýchlosť streľby (výstrl./min.)2200

Výrobca: Heckler & Koch GmbH





zdroje:
Střelecká revue, ročník 33, č. 1/2001, str. 64, 65
http://world.guns.ru/handguns/hg84-r.htm

HK VP 70 - detail prepínača streľby jednotlivými ranami (1) a dávkou (3)

detail prepínača streľby jednotlivými ranami (1) a dávkou (3)
URL : https://www.valka.cz/HK-VP-70-t63318#226098 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more