SVK – šable obdobia Slovenského štátu

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Po vzniku samostatného „vojnového“ Slovenského štátu, prebrali novovzniknutá Slovenská armáda a ostatné ozbrojené zložky do svojej výzbroje spolu s ostatnými zbraňami aj šable vz.24. Tieto zbrane boli spočiatku provizórne upravené na používanie v Slovenskými jednotkami, neskôr nahradené novými typmi šabieľ, ktoré však vychádzali z pôvodného vzoru a líšili sa iba výzdobou koša. Iné ako napr. zbrane pre rotmajstrov armády či policajná služobná šabľa ostali nezmenené a úprava spočívala iba vo výmene strapca (potrepe).


Dôstojníci armády


Starý vzor
Ide o šable prebraté z výzbroje československej armády s upraveným štátnym znakom. Používali sa dva spôsoby úpravy štátneho znaku:
1. pôvodný znak sa preletoval novým
2. pôvodný znak sa vybrúsil a na jeho miesto sa vyryl znak nový
Niektoré zdroje uvádzajú aj koše vyrobené s originálnym slovenským znakom, osobne som sa ale s priamym príkladom nikdy nestretol.


Nový vzor
Neskôr bol do výzbroje zavedený nový vzor šable, žiaľ v dostupnej literatúre sa mi nepodarilo zistiť, kedy k tomu presne došlo. V skutočnosti ide iba o nový vzor koša, ktorý bol montovaný na staršie zbrane. Nový typ koša tvarovo kopíruje pôvodný vzor, namiesto lipových ratolestí je však zdobený rastlinnými motívmi, uprostred so Slovenským znakom.


Dôstojníci žandárov


V tomto prípade je stav veľmi podobný. Do výzbroje žandárov boli rovnako prebraté pôvodné československé šable, spočiatku upravené výmenou štátneho znaku neskôr celého koša.


Okrem týchto relatívne dosť bežných zbraní sa v tomto období vyrábali aj nádherné zbrane, ktoré hoci sa takmer vôbec nevyskytujú, určite stoja za zmienku. Ide o Prehliadkovú šabľu dôstojníkov Slovenského štátu a Darovaciu šabľu, ktorá bola súčasťou Rádu kniežaťa Pribinu.

Prehliadková šabľa dôstojníkov Slovenského štátu bola vyrobená z nehrdzavejúcej ocele, s košom zdobeným obdobne ako u nového vzoru armádnej šable. Podobným ornamentom však bola pokrytá aj celá pošva šable a na čepeli sa nachádzal rytý nápis „PRAVDA VÍŤAZÍ“. Výrobcom zbrane bola firma Sandrik Dolné Hámre.


Darovacia šabľa k Rádu kniežaťa Pribinu bola veľmi podobná, bola však postriebrená a čiastočne zlátená, pričom bola ornamentálnym rastlinným motívom zdobená aj čepeľ. Výrobcom bol opäť závod Sandrik Dolné Hámre a čepele týchto zbraní sa vyrábali v Strojárňach Považská Bystrica.



zdroj:
Karel Morávek, Petr Moudrý: Československé chladné zbrane 1918-1994
ARS-ARM Praha 1995, ISBN 80-900833-7-4
Môj archív
SVK – šable obdobia Slovenského štátu - šabľa dôstojníka armády Slovenského štátu-nový vzor

šabľa dôstojníka armády Slovenského štátu-nový vzor
SVK – šable obdobia Slovenského štátu - šabľa dôstojníka žandárov-starý vzor

šabľa dôstojníka žandárov-starý vzor
SVK – šable obdobia Slovenského štátu - služobná policajná šabľa

služobná policajná šabľa
URL : https://www.valka.cz/SVK-sable-obdobia-Slovenskeho-statu-t58705#212053 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more