Absí, Šakír al-

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Šakír Júsef al-Absí




1955-2008


vůdce teroristické skupiny Fatáh al-Islám



varianty zápisu jména:


arabsky: شاكر العبسي
transliterace ve světových jazycích: Shaker al-Abssi, Shaker al-Absi, Shakir al-Absi, Shaker al-Abssi, Chaker al-Absi, Schakir al-Absi
URL : https://www.valka.cz/Absi-Sakir-al-t62254#223433 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Šakír al-Absí se narodil v roce 1955 v uprchlickém táboře Ajn Sultán poblíž Jericha na Západním břehu Jordánu. V roce 1967, po šestidenní válce, odešel do Jordánska. Zde absolvoval střední školu a poté se přesunul do Tuniska, kde měl studovat lékařství.


Medicínu si ale nakonec nevybral jako své životní poslání. Přidal se k Fatáhu a ten ho poslal do Libye, kde absolvoval výcvik vojenského pilota. Se strojem MiG-23 se poté účastnil střetu mezi Libyí a Čadem. V roce 1980 zavítal do Nikaraguy, kde po dobu necelého půl roku pomáhal sandinistům. Když Izrael v roce 1982 provedl invazi do jižního Libanonu, bojoval Absí v řadách Fatáhu v údolí Bikáa. Pak se opět vrátil do Libye, kde měl údajně navázat styk s Abú Chálidem al-Omlou z nově vzniklé organizace Fatáh al-Intifáda (odtrhla se od Fatáhu). Poté zamířil z Libye přes Jemen do Sýrie.


Zde byl v roce 2000 zatčen a putoval do vězení za pašování zbraní přes jordánsko-syrské hranice. Ve vězení pobyl tři roky. Po propuštění odešel do Iráku, kde bojoval ve skupinách napojených na al-Káidu proti americkým jednotkám. Prý zde navázal přátelské konktakty se špičkami této organizace. Po čase se opět na krátký čas vrátil do Sýrie. V roce 2004 byl spolu s Abú Músou Zarkávím odsouzen v Jordánsku v nepřítomnosti (syrské úřady ho odmítly vydat do Jordánska) k trestu smrti za účast při plánování a přípravě vraždy amerického velvyslance v Jordánsku Laurence Foleyho v roce 2002 (v době vraždy byl v syrském vězení).


Ze Sýrie se přesunul do Libanonu. Spolu s ním dorazilo i několik mladých veteránů z bojů v Iráku. Tato skupinka se usídlila v západní části údolí Bikáa, kde kooperovali s teroristickou organizací Fatáh al-Intifáda. Po čase se vzdálili dále od syrských hranic - přestěhovali se do tábora Biddáví. Avšak místní palestinský bezpečnostní výbor předal dva jeho spolubojovníky do rukou libanonských úřadů, což vedlo k rozkolu. Z tohoto důvodu se Absí přesunul do Nahr al-Barídu, kde v listopadu roku 2006 zformoval ve třech rozlehlých budovách, které zabral Fatáhu al-Intifáda, organizaci radikálních islamistů různých národností pod jménem Fatáh al-Islám. Deklarovaným cílem skupiny bylo "osvobození" Palestiny a tamních muslimských duchovních památek, boj proti Izraeli, USA a jejich spojencům a vnešení islámu do palestinské otázky. Mnoho expertů ale soudí, že skupina byla ve skutečnosti napojena na syrské zpravodajské služby. Šakír al-Absí se otevřeně přihlásil k myšlenkám al-Káidy a nezastíral, že hodlá používat násilné teroristické metody. Tvrdil, že při svém spirituálním vedení čerpá z imáma al-Bucharího.


Absího organizace se podílela různými činy na destabilizaci bezpečnostní situace v Libanonu. Nejvýznamnějším byl konflikt s libanonskými bezpečnostními silami v době mezi 19. květnem a 2. zářím 2007 v táboře Nahr al-Baríd. Absímu se podařilo ke konci armádní operace uniknout z obklíčení. Místo jeho současné pobytu není známo. Nicméně v pondělí 7. ledna 2008 se ohlásil pomocí skoro hodinu dlouhé audio nahrávky ve stylu vůdců al-Káidy. V ní osočil šéfa libanonské armády generála Michela Sulejmana z toho, že nechal vojsko úmyslně zničit tábor Nahr al-Baríd. Tím si měl zajistit pozdější zvolení libanonským prezidentem. Zároveň vyhrožoval smrtí i lidem z generálova okolí. Absí v nahrávce neuvedl místo svého současného pobytu.





Zdroje:


Asharq Alawsat
Haaretz
International Herald Tribune
Le Figaro
The Journal of Turkish Weekly
Ya Libnan
URL : https://www.valka.cz/Absi-Sakir-al-t62254#223435 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more