Pring, Arthur Maurice

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Flying Officer Arthur Maurice Owen Pring


RAF No. 1258998; 143237 (důstojník)


* 1921, Ealing, West London
+ 05. 12. 1943, padl v leteckém boji, Indie


Před válkou studoval Pring na univerzitě, v létě 1940 byl odveden k RAF. Prodělal výcvik nočního stíhače a na počátku roku 1941 byl v hodnosti Sergeant poslán k 604. peruti. V červnu 1941 se stěhuje k peruti číslo 125, ale již začátkem roku 1942 se přesouvá do Egypta k 89. peruti, která byla, stejně jako jeho předchozí jednotky, vyzbrojena dvoumotorovými stíhačkami Bristole Beaufighter.


U "osmdesátdevítky" se stává jeho stálým radarovým operátorem W/O C. T. Phillips, se kterým také získává svá první vítězství. Nejprve v noci z 3. na 4. červenec 1942 poškodil jeden bombardovací He 111, následující noc stroj stejného typu sestřelil. Obě vítězství byla dosažena v oblasti Suezu.


V září 1942 se část jednotky přesouvá na Maltu, kde má pomoct s obranou těžce zkoušeného ostrova. První vítězství si zde Pring připsal v noci z 12. na 13. říjen, kdy nárokoval dva sestřelené He 111. Jednou jeho obětí se ale pravděpodobně stal třímotorový italský bombardér Z.1007bis od 33°Gruppo BT.


Další vítězství si dvojice Pring/Phillips připsala v noci z 19. na 20. říjen, kdy se jejich obětí stal Ju 88 od II./LG 1, poslední vítězství pak získali o dvě noci později, kdy nárokovali poškození dalšího Heinkela. Ovšem i tentokrát měl pravděpodobně Pring dobrou mušku, protože osádka jednoho bombardéru BR.20M od 88°Gruppo BT musela svůj poškozený letoun opustit u Nisceni na padácích.


Na konci roku 1942 mění část jednotky opět bojiště a přesouvá se do Indie, kde se z ní v lednu 1943 stal základ nové 176. perutě. Jednotka zodpovídala zejména za noční obranu Kalkaty a zdejšího důležitého přístavu.


U jednoty si Pring připsal největší úspěch a získal též první vítězství nové perutě. Stalo se tak v noci z 15. na 16. leden 1943. Pring s Phillipsem vzlétli v 21.45 na hlídku a zhruba 20 mil jihozápadně od Khuluay narazili na trojici japonských bombardérů Ki-21 od 98. sentai. Během čtyř minut bylo po akci a vrak letounů kpt. J. Takity, kpt. K. Tanaky a por. J. Išidy dohořívaly na zemi. Pring byl za tento úspěch okamžitě vyznamenán DFM, Phillips obdržel DFC.


V květnu 1943 byl Pring povýšen na důstojníka a v témže měsíci obdržela jednotka do výzbroje i několik Hurricanů Mk.IIC. Ty byly zbaveny veškerého pancéřování, byly však vybaveny palubním radarem, piloti perutě je ale využívali i k denním hlídkám.


Stalo se tak i 5. prosince 1943, kdy se město a hlavně přístav staly terčem několika vln japonských bombardérů, proti kterým startovaly všechny dostupné stíhačky včetně Beaufighterů a Hurricanů 176. perutě.


Druhá vlna Japonců se k městu přiblížila kolem poledne a na obranu vystartovalo mimo jiné i pět Hurricanů „stosedmdesátšestky“. Jeden z nich pilotoval Pring, který však měl ten den volno a do akce vzlétl na vlastní pěst. Myslel si totiž, že peruť vystartovala proti osamělému průzkumníku, o to větší asi bylo jeho překvapení, když stíhači RAF během stoupání narazili na stíhací Zera od 331. kokutai, které tvořily doprovod bombardovacím G4M. A setkání to bylo krvavé, protože japonští stíhači provedli s Hurricany krátký proces. Tři letouny sestřelili, všichni jejich piloti přišli o život, čtvrtý letoun musel nouzově přistát.


V troskách Hurricanu HV709/L bylo později nalezeno i tělo F/O Pringa, které bylo následně pochováno na hřbitově v Kalkatě do hrobu číslo 113.


Prameny:
Shores C., Williams C.: Aces High, Grub Street, London, 1994
Shores C.: Aces High, volume 2, Grub Street, London, 1999
Shores C.: Air War For Burma, Grub Street, London, 2005
URL : https://www.valka.cz/Pring-Arthur-Maurice-t69802#245771 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more