Pisarský, Lumír

     
Příjmení:
Surname:
Pisarský Pisarsky
Jméno:
Given Name:
Lumír Lumir
Jméno v originále:
Original Name:
Lumír Pisarský
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
plukovník Colonel
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
15.02.1919 Janovice /
15.02.1919 Janovice /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
26.07.1971 Hranice /
26.07.1971 Hranice /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- -
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
Kolektiv autorů: Vojenské osobnosti československého odboje 1939 - 1945, AVIS, Praha 2005
URL : https://www.valka.cz/Pisarsky-Lumir-t35593#572394 Version : 0
     
Příjmení:
Surname:
Pisarský -
Jméno:
Given Name:
Lumír -
Jméno v originále:
Original Name:
Lumír Pisarský
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Kolektiv autorů: Vojenské osobnosti československého odboje 1939 - 1945, AVIS, Praha 2005
www.lidovky.cz
pamyat-naroda.ru
pamyat-naroda.ru
URL : https://www.valka.cz/Pisarsky-Lumir-t35593#572395 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Plukovník Lumír Pisarský


Zástupce velitele 3. tankového praporu 1. čs. samostatné tankové brigády v SSSR



Narodil se 15. února 1923 v Janovicích u Frýdku. Od roku 1933 studoval na gymnáziu v Českém Těšíně, kde vynikal v předvojenské výchově. Po okupaci ČSR se zapojil do odbojové činnosti a byl vyslýchán gestapem za pokus o ilegální přechod hranic. Byl propuštěn a sledován, ale podařilo se mu znovu, tentokrát úspěšně, hranice překročit a v srpnu 1939 se v Krakově přihlásil k Legionu Čechů a Slováků. Aby byl přijat do stavu, přidal si čtyři roky a předložil i falešné dokumenty o vykonání vojenské základní služby. Poté byl vyslán do školy pro důstojníky v záloze.


Po napadení Polska v září 1939 ustoupila jeho jednotka na území, které vzápětí okupovala Rudá armáda. Tam byl L. Pisarský zatčen orgány NKVD a v červnu následujícího roku odsouzen na 8 let nucených prací v táboře Magadan u Ochotského moře. Stal se táborovým zdravotníkem, kterým zůstal i po svém propuštění v únoru 1942. Teprve v červenci téhož roku odjel do Buzuluku, kde se formovala československá vojenská jednotka v SSSR. Prodělal náročný výcvik jako průzkumník-samopalník a absolvoval též lyžařský kurz. V prvním boji 8. března 1943 pak u Sokolova velel družstvu 1. roty v hodnosti desátníka. Vedl obranu nejohroženějších úseků a se svým družstvem pobil desítky útočníků. V boji byl těžce raněn a hospitalizován v Tambově, kde poté obdržel Československý válečný kříž 1939, sovětskou medaili Za odvahu a hodnost četaře.


Po propuštění z nemocnice v květnu 1943 se přihlásil do tankistického kurzu při tvořící se 1. čs. samostatné tankové brigádě v Tambově. Jako nejlepší absolvent se stal velitelem 2. čety u roty středních tanků ppor. J. Buršíka v hodnosti podporučíka. S ní se zúčastnil osvobozování Kyjeva, při kterém posádka jeho tanku T-34/76 „SOKOLOVO“ dne 5. listopadu 1943 vyřadila německé samohybné dělo, střední tank, dva nákladní automobily, dvě protitanková děla a čtyři kulometná hnízda. V bojích o Bílou Cerkev v prosinci téhož roku byl jeho tank poškozen, ale již následující den znovu zasáhl do boje, při kterém zničil nepřátelský tank. V lednu pak vedl úspěšnou obranu vesnice Buzovky, za což mu byl udělen druhý Československý válečný kříž 1939 a sovětský Řád Vlastenecké války I. stupně.


V srpnu 1944 se stal ppor. Pisarský velitelem 5. roty 3. tankového praporu, který pak vedl do Karpatsko-dukelské operace. Během ní byl 22. září jeho tank zasažen a jeho posádka zahynula. Sám ppor. Pisarský vyvázl pouze se zraněním a již koncem září po návratu z léčení se ujal velení 3. praporu. 28. října 1944 obdržel třetí Československý válečný kříž 1939 a o několik dní později byl povýšen na poručíka. Rovněž se stal nositelem sovětského odznaku „Výtečný tankista“. Po návratu npor. R. Tesaříka do funkce velitele praporu se stal jeho zástupcem a v této funkci se zúčastnil v únoru 1945 Ostravské operace. Za svoji účast v ní obdržel čtvrtý Československý válečný kříž 1939
a sovětský Řád Rudé hvězdy. V květnu 1945 pak byl povýšen do hodnosti nadporučíka a ve funkci zástupce velitele tankového praporu pak až do srpna téhož roku zajišťoval hranice s Polskem v oblasti Těšínska. Poté se ujal funkce instruktora řidičského a bojového výcviku tankistů ve VA v Hranicích v hodnosti kapitána.


1. ledna 1946 byl L. Pisarský přijat do trvalého služebního poměru v armádě jako důstojník z povolání. V roce 1947 se oženil a o rok později opustil v hodnosti štábního kapitána akademii, aby se ujal velení VVP Libavá. V té době se začal zhoršovat jeho zdravotní a psychický stav v důsledku válečných útrap a zranění, což vážně poznamenalo jeho další kariéru i rodinný život. V roce 1955 odešel z armády a žil sám se svými depresemi, které se nakonec rozhodl řešit sebevraždou.


Prameny:
Kolektiv autorů: Vojenské osobnosti československého odboje 1939 - 1945, AVIS, Praha 2005
archív autora

URL : https://www.valka.cz/Pisarsky-Lumir-t35593#131616 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Jednotka v bitvě u Sokolova: 1.rota (jmenný seznam)
Kmenové číslo: 955/m
Zapsán do stavu 1.ČSSPP: Buzuluk 31.7.1942
Vyznamenání:
1948 - Sokolovská pamětní medaile
Sovětská medaile "Za odvahu"
4x ČS. válečný kříž 1939


1943 - absolvoval tankové učiliště v Tambově.
Jeden z velitelů tanku T-34 "Sokolovo"
1945 - velitel 5.tankové roty 3.tankového praporu 1.ČS.samostatné tankové brigády.


Zdroj: Miroslav Brož - HRDINOVÉ OD SOKOLOVA, Avis 2005
URL : https://www.valka.cz/Pisarsky-Lumir-t35593#148139 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more