Obrněná brigáda Blesk [?- ]

Lightning Armored Brigade
עוצבת ברק (188. brigáda)
     
Název:
Name:
Obrněná brigáda Blesk Lightning Armored Brigade
Originální název:
Original Name:
עוצבת ברק
Datum vzniku:
Raised/Formed:
DD.MM.RRRR
Předchůdce:
Predecessor:
- -
Datum zániku:
Disbanded:
DD.MM.RRRR
Nástupce:
Successor:
- -
Nadřízené velitelství:
Higher Command:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR Obrněná divize Hněv
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR Rage Armored Division
Dislokace:
Deployed:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR ?, ?

Velitel:
Commander:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR ?, ? ( )
Náčelník štábu:
Chief of Staff:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR ?, ? ( )
Podřízené jednotky:
Subordinated Units:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Čestný název:
Honorary Name:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Decorations:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
he.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Obrnena-brigada-Blesk-t78912#737533 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Znak brigády
Obrněná brigáda Blesk [?- ] - מאת Matankic / דובר צהל, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=88784774

מאת Matankic / דובר צה"ל, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org
URL : https://www.valka.cz/Obrnena-brigada-Blesk-t78912#737676 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

188. Obrnená Brigáda „Barak“ / Izraelských Obranný Síl


188. Brigáda je aktívnou obrnenou brigádou v podriadenosti 36. Divízie (Ugda 36) Severného veliteľstva Izraelských obranných síl. Ide o jednu z najstarších jednotiek, z bohatou históriou.


Počiatky tejto jednotky siahajú ešte pred vznik štátu Izrael. Po vypuknutí bojov za nezávislosť došlo k formálnemu ustanoveniu jednotky ako regulérnej pešej brigády, známej ako „Brigáda Karmeli“ (podľa velitela Moše Karmeliho). Pôsobnosť brigády sa sústredila v severných oblastiach Palestíny.
Počas bojov v rokoch 1948/49 sa podieľala na mnohých ozbrojených stretoch, okrem iného aj na operácií „Hiram“. Táto akcia sa uskutočnila 29. až 31. októbra 1948. Jej cielom bolo vytlačiť bojovníkov sýrskej armády a arabskej oslobodzovacej armády Fawzí al-Kawudžího z oblasti hornej Galileje. Na akcií sa okrem Brigády „Karmeli“ podielali aj 7. brigáda, pešie brigády „Oded“ a „Givati“. Na podpore pozemných jednotiek sa podieľalo aj izraelské letectvo, okrem iného aj bombardovaním osád Taršihá, Jiš a Sa´sa. Nasadené boli bombardovacie lietadlá B-17G a upravené C-47 Dakota. Počas bojov brigáda „Karmeli“ prekročila hranice do Libanonu a obsadila asi tucet osád a dosiahla pozície na rieke Litani. V závere sa izraelským jednotkám podarilo dosiahnuť „hiramskú“ križovatku severne od mesta Safed, uvoľniť tlak na osadu Manara a donútiť arabských bojovníkov k ústupu do Libanonu.
Po uzavretí prímeria v roku 1949, došlo v rámci izraelských obranných síl k reorganizácií a brigáda „Karmeli“ bola preformovaná na 18. pešiu brigádu. V priebehu bojov na Sinai v roku 1956 sa brigáda nachádzala v postavení oproti rieke Jordán, v prípade že by sa Jordánsko rozhodlo k útoku na strednom fronte.
V šesťdesiatych rokoch došlo k ďalšej reorganizácií a 18. brigáda sa zmenila na 45. Obrnenú Brigádu - Barak (blesk). Vyzbrojená bola osvedčenými tankami Sherman (ale výrazne upravenými podľa izraelských potrieb). Po ukončení reorganizácie v roku 1962 mala brigáda jeden obrnený prápor, dva obrnené pešie prápory, mínometní-delostrelecký prápor a prieskumnú jednotku.
V roku 1966 sa veliteľom jednotky stal Pplk. Moše Bar Kochba „Brill“ a pod jeho velením sa jednotka zúčastnila aj operácií „šesť dňovej vojny“. Prvou operáciou na svitaní 5. Júna sa stal útok na pozície Jordánskeho ďalekonosného delostrelectva v Samárských vrchoch, ktoré bolo vážnou hrozbou pre leteckú základňu Ramat David. Na jordánskej strane okrem regulárnych peších jednotiek bojoval aj oddiel egyptských „komandos“. Brigáda počas prvého dna postupovala jednak v smere na Džanín a tiež na Um el-Fahem. Nasledujúci deň sa brigáda stretla z jordánskou tankovou brigádou v Dotanskom údolí (ktorá bola vyzbrojená tankami M48 Paton) a po celodennom vyčerpávajúcom boji sa jej podarilo strhnúť víťazstvo na svoju stranu a postúpiť až k mostu Damia na rieke Jordán. V posledných dňoch bojov sa brigáda presunula na sever a zapojila sa do bojov o Hamru, Nuhilu, Abasiyyu, Masadu a Tel Džit. V čase prímeria sa nachádzala na pozíciách východne od mesta Kantara.


V apríli roku 1969 sa brigáda opätovne pretransformovala, tento krát na 188. Obrnenú Brigádu. Pomenovanie „Barak“ zostalo zachované. Tiež bola prezbrojená z už pomerne zastaraných Shermanov na pomerne modernejšie tanky Centurión (britskej proveniencie, ale rovnako upravené podľa Izraelských potrieb).
Najtvrdšie boje zažili príslušníci brigády počas tzv.: „Jom Kipurskej Vojny“ v roku 1973. Brigáda bola dislokovaná na „Severnom fronte“ (veliteľ: Maj.Gen. Jicak Hoffi), v rámci 36. divízie (Brig.Gen Rafael Ejtan). Brigáda samotná sa nachádzala pod velením Plk. Jicaka ben Šohama. 6.októbra, čase mohutného Sýrskeho útoku na izraelské línie v smere Hušnija-Nafeh, bola jednou z mála plne bojaschopných jednotiek, ktoré malo k dispozícií Izraelské velenie. V prvých hodinách bojov bola brigáda, napriek nesmiernemu nasadeniu jej príslušníkov donútená ustúpiť pred tlakom stoviek sýrskych tankov T-55 a hlavne moderných T-62. Keď už sa zdalo že vyčerpaná jednotka podľahne, zúfalý protiútok záložného tankového práporu poskytol obrancom chvíľu oddychu na spamätanie sa a prípravu protiútoku. Počas bojov bol zabití aj veliteľ brigády a na jeho miesto nastúpil plk. Natan Jossi. Jedným z príslušníkov divízie bol aj mladý poručík „Cvika“ Greengold, ktorému sa podarilo zimprovizovať skupinku štyroch až ôsmich tankov s ktorými striedavo narušoval sýrsky útok. Napriek zraneniu a úplnému vyčerpanie posádky (podľa niektorých po až 24-30 hodinách boja a zničení asi 60 nepriateľských tankov) sa mu podarilo prežiť a bol zaslúžene vyznamenaný medailou Itur Ha´Gvura. Napriek tomuto hrdinstvu utrpela brigáda strašné straty na ľuďoch a výzbroji a nebyť príchodu záložných jednotiek, došlo by veľmi pravdepodobne k úplnému kolapsu.
URL : https://www.valka.cz/Obrnena-brigada-Blesk-t78912#290080 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Po skončení bojov a uzatvorení prímeria bola jednotka opätovne doplnená a zreorganizovaná (resp. niektoré čaty a roty boli v podstate postavené odznova). Pravdepodobne niekedy na konci sedemdesiatych rokov bola jednotka prezbrojená na vylepšenú verziu tanku Centurion z reaktívnym pancierom. S touto výzbrojou sa zapojila ja do bojov s palestínskymi bojovníkmi operujúcimi z územia Libanonu. 11.Marca 1978 došlo k teroristickému útoku na civilný autobus neďaleko kibutzu Ma´agan Michael, výsledkom ktorého bolo mnoho mŕtvych a zranených. Brigáda „Barak“ sa v reakcií na tento čin, spoločne z ďalšími izraelskými jednotkami podieľala na Operácií „Litani“, na Libanonskom území. Nasadená bola ja do operácie „Mier pre Galileu“ v lete roku 1982. V tomto prípade už išlo o podstatne náročnejšiu opraáciu. Jej cielom bola neutralizácia palestínskych teroristických skupín a tiež vytlačenie sýrskych jednotiek, ktoré im poskytovali zbrane, muníciu a ďalšiu podporu. Hlavná postupová os pozemných jednotiek smerovala pozdĺž pobrežnej planiny od mesta Sidon k Beirútu. Charakter terénu spolu s neprehľadnou zástavbou a prítomnosť veľkého množstva civilných obyvateľov, sa ukázali ako značná komplikácia pre rýchli a bezproblémový postup obrnených jednotiek. Túto skutočnosť vo veľkej miere využili palestínski bojovníci vyzbrojený veľkým množstvom pechotných protitankových zbraní a tiež špeciálne protitankové oddiely sýrskej armády. Postup spočiatku smeroval smerom od Metulli na sever k mostu Akia cez rieku Litani. Behom nasledujúcich dvoch dní sa brigáde podarilo postúpiť až k Sidonu a to aj napriek nutnosti obchádzať niektoré dediny, s cieľom vyhnúť sa vyčerpávajúcim bojom v zastavanom teréne. Na tretí deň operácie došlo k tzv. „bitke o Sidon“, keď sa časť brigády „Barak“ a pešej brigády „Golani“ zúčastnili na útoku na palestínske pozície od juhu v priestore prístavu a prilahlej rafinérie. Intenzívne boje sa odohrali aj v utečeneckom tábore Ein Hilwi, ktorý sa podarilo obsadiť až na niekoľký pokus. V záverečných fázach bojov sa brigáda zúčastnila ozbojených stretov priamo v Bejrúte a podieľala sa aj na obsadení medzinárodného letiska. Neskôr operovala vo východnom sektore a bola jednou z posledných jednotiek, ktoré sa stiahli z libanonského územia.
V nasledujúcich rokoch sa brigáda opätovne podieľala na protiteroristických operáciách v oblasti Judei, Samárie a južného Libanonu.
URL : https://www.valka.cz/Obrnena-brigada-Blesk-t78912#290081 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V súčasnosti je 188. Obrnená Brigáda vy zbrojená modernými izraelskými tankami Merkava Mk.3 (a jeho modifikáciami).
Organizačná štruktúra:
- 53. Obrnený prápor „Sufa“
- 71. Obrnený prápor „Rašef“
- 74. Obrnený prápor „Sa´ar“
- 605. Obrnený ženijný prápor „ha-Mahatz“
- Prieskumná jednotka 188. (Sayeret)
- Rota protitankových rakiet


Zdroj:
prof. PhDr. Jen Wanner DrSc., Libri 2002 Praha: Krvavý Jom Kippur ISBN: 80-7277-121-3
http://en.wikipedia.org/wiki/Barak_Armored_Brigade
www.globalsecurity.org
www.globalsecurity.org
URL : https://www.valka.cz/Obrnena-brigada-Blesk-t78912#290941 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more