Bojová skupina SS Deak [1944-1944]

SS Combat Group Deak
SS-Kampfgruppe Deak

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

SS-Kampfgruppe Deak

Maďarská jednotka SS-Kampfgruppe (neboli bojová skupina) Deak byla založena na území Vojvodiny v roce 1944 a byla vedena László Deakem (*1891, +1946). Deak byl zasloužilým členem a bývalým plukovníkem Honvedu, který se např. podílel na Velkém nájezdu či Razzia v lednu 1942 v regionu Baška - šlo o hromadné vraždění srbských a židovských obyvatel kolem města Novi Sad, tak aby došlo k "vyčištění" této oblasti dle geopolitických teorií pro Balkán Hitlera a Himmlera (více viz. můj článek "Záhada jedné divize aneb 31. dobrovolnická granátnická divize SS").

V srpnu 1942 byl penzionován a propuštěn z armády díky jeho roli na masakru srbských a židovských civilistů v průběhu již zmíněné akce v oblasti Vojvodina. Zhruba za rok od propuštění, tedy v srpnu 1943, byl formálně obviněn za spáchání válečných zločinů v průběhu Razzie.

Následně v únoru 1944 byl převelen do oblasti Banat (Vojvodina), kde se okamžitě aktivně dává do služeb Waffen-SS. Byla mu udělena hodnost Waffen-Oberführer der SS a stal se velitelem ozbrojené skupiny SS Kampfgruppe Deak. V listopadu roku 1944 byla tato jednotka přidělena k 25. Waffen-Grenadier-Division der SS "Hunyadi” a zároveň s tím byl také určen jako velitel 61. Waffen-Grenadier-Regimentu der SS. Bojová skupina SS Deak tak v průběhu následujících měsíců čítala něco kolem 1.000 mužů a byla rozdělena na tři pěchotní mužstva (zřejmě ve velikosti čety), rotu těžkých zbraní a spojovací rotu. Bojové operace jednotky spočívaly především v defensivních bojích v regionu Baška a Banat (Vojvodina). Společně s tím se také jednotka účastnila těžkých bojů s Rudou armádou v oblasti Novi Sad.

Po II. světové válce byla většina maďarských vojenských představitelů předána do Jugoslávie, kde byli obžalováni z těžkých vojenských zločinů - zejména ve vytvoření loutkového režimu Velkého Maďarska a také byli obžalováni z masakrů srbských a židovských civilistů v oblasti Vojvodiny. László Deak byl odsouzen k smrti pověšením Vojvodinským vrchním soudem 31. října roku 1946. Byl shledán vinným z hromadné vraždy 5 000 srbských a také židovských obyvatel v oblasti Novi Sad v lednu roku 1942 v průběhu Razzia.

K vykonání rozsudku došlo buď 4. nebo 5. listopadu 1946 ve Vojvodině. Společně s ním byl také popraven maršál letectva Ferenc Szombáthelyi a József Grassy. Grassy byl také jako Deak členem SS (v hodnosti SS-Gruppenführera) a společně s tím byl také generálporučíkem Maďarska. V průběhu roku 1945 se osobně podílel na velení ve 26. granátnické divizi SS "Hungaria" od dubna do května roku 1945. V průběhu své vojenské kariéry byl také velitelem 15. maďarské divize od ledna 1941 do října 1943. Grassy byl zatčen Američany a později předán do Maďarska v listopadu roku 1945. Byl obviněn a odsouzen 8. ledna 1946 za válečné zločiny maďarským soudem k trestu smrti. Nicméně ještě v průběhu roku 1946 byl předán Jugoslávii, kde byl znovu obviněn, souzen a také odsouzen k trestu smrti pověšením za válečné zločiny. Grassy byl pověšen 5. listopadu 1946 v oblasti Vojvodina.

Společně s předchozími zmíněnými byl také ve Vojvodině v Novi Sadu pověšen maďarský plukovník četnictva Marton Zoldi.

Zdroj: www.serbianna.com
Pencz, Rudolf. For the Homeland! The History of the 31st Waffen SS Volunteer Grenadier Division. West Midlands, UK: Helion & Co., 2003.
URL : https://www.valka.cz/Bojova-skupina-SS-Deak-1944-1944-t42980#169571 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more