Koloniální vyznamenání – „Lví řád“

Die Kolonialauszeichnung – „Löwenorden“

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Koloniální vyznamenání – „Lví řád“
(Die Kolonialauszeichnung – „Löwenorden“)
Toto pamětní vyznamenání bylo založeno německým koloniálním válečnickým svazem (Deutsche Kolonialkriegerbund) roku 1922 pro členy svazu a přidružených spolků ve dvou třídách – ve stříbrné jako připínací odznak (Steckabzeichen) a v bronzu na stuze (am Band).
Koloniální vyznamenání ve stříbře
Ve stříbře bylo vyznamenání udělováno bývalým příslušníkům císařských ochranných oddílů (Schutztruppen), východoasijského expedičního sboru, vojska nasazeného v Číně a císařského námořnictva za předpokladu, že vykonávali službu v koloniích či koloniálních vodách.
Tvar:
Připínací odznak ve tvaru hvězdy.
Způsob nošení:
Vyznamenání bylo nošeno připnuté v dolní části levé kapsy uniformy.
Koloniální vyznamenání v bronzu
V bronzovém provedení a na stuze bylo udělováno německým občanům z kolonií, kteří nesloužili v ozbrojených složkách, ale projevili zvláštní zásluhy na domácí frontě.
Kromě toho jím mohli být dekorováni Němci, kteří v koloniích nesloužili, ale ve vlasti o ně projevili obzvláště vysoké zásluhy, a to i v případě, že nebyli členy svazu. Tyto případy udělení vyznamenání „podporujícím osobám“ byly však vždy důkladně posuzovány vedením svazu.
Stuha:
Mezi žlutými okrajovými pruhy symbolizujícími rovníkové slunce se nacházejí tři pruhy v barvách výložek jednotek z hlavních koloniálních oblastí – modrá pro jihozápadní Afriku, červená pro Kamerun a bílá pro východní Afriku.
Způsob nošení:
Ve formě malé stužky nad levou kapsou uniformy (Kleine Feldspange), nebo pro slavnostní příležitosti celá medaile upevněná do lišty rovněž nad levou kapsou (Große Feldspange). Pro nošení na civilním oděvu 16mm miniatura určená k upevnění na řetízek.
V některých případech byly nošeny obě třídy tohoto vyznamenání. V tomto případě obdržel nositel oficiálně (tj. včetně dekretu) pouze jednu třídu, druhá jím byla soukromně pořizována.
Oproti státem zřízenému Koloniálnímu odznaku se v tomto případě nejednalo o oficiální německé vyznamenání, a proto bylo po uchopení moci nacisty v roce 1933 jeho nošení ke stejnokroji, stejně jako u mnoha dalších pamětních vyznamenání, zakázáno. Lze ale nalézt fotografie dokazující, že toto nařízení nebylo vždy dodržováno.
Zdroje:
gmic.co.uk
http://www.traditionsverband.de/
www.sixbid.com

Koloniální vyznamenání – „Lví řád“ - Lícová strana vyznamenání ve stříbře

Lícová strana vyznamenání ve stříbře
Koloniální vyznamenání – „Lví řád“ - Dvě varianty rubové strany vyznamenání ve stříbře

Dvě varianty rubové strany vyznamenání ve stříbře
Koloniální vyznamenání – „Lví řád“ - Lícová strana vyznamenání v bronzu

Lícová strana vyznamenání v bronzu
Koloniální vyznamenání – „Lví řád“ - Udílecí dekret vyznamenání ve stříbře

Udílecí dekret vyznamenání ve stříbře
URL : https://www.valka.cz/Kolonialni-vyznamenani-Lvi-rad-t80428#294740 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Řetízek s miniaturami určený k nošení na civilním oděvu s Železným křížem 1914 II. třídy, Čestným křížem světové války 1914/18 pro bojovníky, Čínskou pamětní medailí pro bojovníky, Jihozápadoafrickou pamětní medailí pro bojovníky, pruskou Pamětní medailí na 100. výročí narození císaře Viléma I., Koloniálním odznakem a Koloniálním vyznamenáním.
URL : https://www.valka.cz/Kolonialni-vyznamenani-Lvi-rad-t80428#294744 Version : 0
Photographs of the award winners:
Koloniální vyznamenání – „Lví řád“ - Příslušník Říšského koloniálního svazu (Reichskolonialbund), který má i po r. 1934 na své řádové sponě stále umístěné bronzové koloniální vyznamenání

Příslušník Říšského koloniálního svazu (Reichskolonialbund), který má i po r. 1934 na své řádové sponě stále umístěné bronzové koloniální vyznamenání
Koloniální vyznamenání – „Lví řád“ - Tento příslušník býv. koloniálních jednotek, má na své uniformě umístěné obě varianty vyznamenání

Tento příslušník býv. koloniálních jednotek, má na své uniformě umístěné obě varianty vyznamenání
URL : https://www.valka.cz/Kolonialni-vyznamenani-Lvi-rad-t80428#294745 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Koloniální odznak
Das Kolonialabzeichen



Koloniální odznak byl jako pamětní vyznamenání zřízen říšským ministerstvem pro obnovu v říjnu 1921. Byl udělován všem německým občanům z bývalých kolonií, kteří na jejich území během světové války 1914-18 vyvíjeli činnost ve prospěch Německé říše.
Později byl odznak udělován ministerstvem zahraničí a od 31.12.1935 do 30.6.1939 kanceláří vůdce a říšského kancléře.
Celkem bylo uděleno cca 8500 kusů odznaků, jež byly vyráběny z postříbřeného bronzu, hliníku či zinku.


Použité zdroje:
www.ehrenzeichen.de
www.traditionsverband.de
URL : https://www.valka.cz/Kolonialni-vyznamenani-Lvi-rad-t80428#292933 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more