Glenn, John Herschel

     
Příjmení:
Surname:
Glenn Glenn
Jméno:
Given Name:
John Herschel Jr. John Herschel Jr.
Jméno v originále:
Original Name:
John Herschel Glenn Jr.
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
plukovník Colonel
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
? ?
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
18.07.1921 Cambridge, Ohio
18.07.1921 Cambridge, Ohio
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
08.12.2016 Columbus
08.12.2016 Columbus
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- pilot kosmické lodi Mercury (mise MA-6)
- člen posádky raketoplánu Discovery (mise STS-95)
- pilot from spacecraft Mercury (mision MA-6)
- member of crew from space shuttle Discovery (mission STS-95)
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- podruhé letěl do kosmu v 77 letech - He flew into space for the second time at the age of 77
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
Biographies of U.S. Astronauts
NASA History
NASA Biographies
Wikipedia
Mal8 encyklopedie kosmonautiky
URL : https://www.valka.cz/Glenn-John-Herschel-t80752#360916 Version : 0
     
Příjmení:
Surname:
Glenn Glenn
Jméno:
Given Name:
John Herschel Jr. John Herschel Jr.
Jméno v originále:
Original Name:
John Herschel Glenn Jr.
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Průběh vojenské služby:
Military Career:

DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR

DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Biographies of U.S. Astronauts
NASA History
NASA Biographies
Wikipedia
Mal8 encyklopedie kosmonautiky
URL : https://www.valka.cz/Glenn-John-Herschel-t80752#676871 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Colonel John Herschel Glenn

Budoucí první americký astronaut se narodil 18. července 1921 v městečku Cambridge ve státě Ohio. Láska k létání ho již před válkou přivedla do vládního programu pro výcvik civilních pilotů.

Po japonském útoku na Pearl Harbor byl povolán k námořní pěchotě jako kadet a po absolvování pilotního výcviku se v roce 1943 stal poručíkem. Byl přidělen k jednotce VMO-155, vyzbrojené letouny F4U Corsair. V červenci 1944 se se svou jednotkou dostal na tichomořské Marshallovy ostrovy s hlavním úkolem přímé podpory pozemních vojsk. Absolvoval 59 náročných misí a několikrát byl jeho stroj těžce poškozen. Za svou činnost byl mimo jiné dvakrát vyznamenán řádem DFC. Začátkem roku 1945 se vrátil do USA a stal se zkušebním letcem.

Po ukončení války se již jako kapitán rozhodl pro další kariéru u námořnictva. Na ostrově Guam sloužil u 218. stíhací perutě, v jejíž řadách do roku 1948 hlídkoval nad severní Čínou. Až do vypuknutí bojů v Koreji pak působil jako zkušební pilot a instruktor.

Do Korejské války se zapojil v únoru 1953 jako příslušník letky VMF-311, vyzbrojené stíhacími bombardéry F9F Panther, opět s úkolem přímé podpory. Podobně jako za druhé světové války přežil 63 misí, i když nepřátelská protiletadlová palba několikrát jeho stroj vážně poškodila. Z jednoho letu se dokonce vrátil s tak velkou dírou v trupu, že podle jeho vzpomínek by skrz ni protáhl hlavu i s rameny.

Nedlouho před ukončením bojů nastoupil stáž k 51. FIW (stíhacímu křídlu) na základně K-13 v Suwon. Osedlal stíhačku F-86F-30-NA Sabre sériového čísla 52-4584, kterou si nechal ozdobit jmény své ženy a dětí. Své konto otevřel 12. července nad Mandžuskem, kde srazil k zemi jeden MiG-15. Další úspěch zaznamenal o týden později, kdy při klasickém "psím souboji" s dvojnásobnou přesilou MiGů sestřelil jeden z nich. Své konto uzavřel 22. července sestřelem dalšího MiGu.

Krátce na to bylo vyhlášeno příměří a John Glenn se se třemi sestřely a sedmadvaceti odlétanými misemi vrátil zpět do USA, aby pokračoval v práci zkušebního letce.

Poprvé se jeho jméno objevilo v médiích v roce 1957, kdy uskutečnil první transkontinentální nadzvukový přelet mezi Los Angeles a New Yorkem na letounu RF-8A Crusader.

Rok 1959 pro něj znamenal zásadní zlom. Přihlásil se do skupiny letců, z kterých měli být vybráni budoucí astronauti. Ač již nepatřil k nejmladším, do prvního sedmičlenného týmu se dostal. Následoval náročný výcvik a poznávání kosmické lodi Mercury. V roce 1961, již po Gagarinově letu, NASA poměrně úspěšně odzkoušela svou loď i rakety a po dvou suborbitálních skocích Alana Sheparda a Virgila Grissoma měl být na programu první americký let na oběžnou dráhu. 20. prosince 1961 se John Glenn poprvé, a nikoli naposledy, vsoukal do křesla kosmické lodi Mercury, pojmenované Friendship 7 a začal se připravovat ke startu. Ten byl ale z technických důvodů odložen. Totéž se odehrálo ještě devětkrát. Až 20. února 1962 v 19 hodin a 42 minut středoevropského času se raketa s lodí odlepila od startovací rampy na mysu Canaveral a zamířila k plánovaným třem obletům Země.

Brzy však začalo být horko nejen Johnu Glennovi, když teplota v kabině vystoupala nad čtyřicet stupňů Celsia, ale hlavně pozemním technikům, protože kromě mnoha "běžných" poruch se ohlásila i kontrolka upozorňující na uvolněný tepelný štít, bez něhož by loď během přistání shořela v atmosféře. Problém se naštěstí podařilo vyřešit a loď i s astronautem úspěšně přistála po 4 hodinách a 55 minutách asi 80 km od plánovaného místa přistání v Tichém oceánu.

V NASA a námořnictvu zůstal plukovník Glenn pouze do roku 1964, kdy odešel do zálohy a začal pracovat ve firmě Royal Crown Cola a zároveň se zapojil do politiky. Stal se významným členem Demokratické strany a v roce 1974 byl poprvé zvolen senátorem za stát Ohio, kterým byl až do roku 1999. V roce 1984 se také pokoušel o prezidentský post, ale prohrál v primárkách své strany.

O největší překvapení se postaral 29. října 1998, kdy na palubě raketoplánu Discovery odstartoval ve věku 77 let ke své druhé misi (let STS-95). Sloužil hlavně jako "pokusný králík" při lékařských pokusech, které sledovaly vliv beztížného stavu na organismus seniora. Byl nejvhodnější osobou, jelikož jako pilot, astronaut a také jako politik byl celý život pod přísným lékařským dohledem s pečlivě zpracovanou dokumentací.

Po návratu z vesmíru ukončil svou politickou dráhu a odebral se na odpočinek. Se svou ženou žil v Ohiu.

Zemřel 8. prosince 2016.

Za svou kariéru obdržel řadu vysokých vojenských i civilních vyznamenání, mj. 6x DFC, 19x Air Medal, Navy Unit Commendation, Marine Corps Expeditionary Medal, Asiatic-Pacific Campaign Medal či NASA Distinguished Service Medal.

zdroje:
https://www.acepilots.com/korea_glenn.html
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Glenn
mek.kosmo.cz
mek.kosmo.cz
Codr, Milan: Sto hvězdných kapitánů, Práce, Praha 1982
Lála, Petr - Vítek, Antonín: Malá encyklopedie kosmonautiky, Mladá Fronta, Praha 1982
Moravec, Jiří R.: Válka v Koreji, L+K 5/94
URL : https://www.valka.cz/Glenn-John-Herschel-t80752#295857 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

John Herschel Glen při výcviku nastupuje do kosmické lodi Mercury,


volací znak Liberty Bell 7, která byla určena pro misi MR-4 (letěl s ní Grissom), Glenn absolvoval misi následující, tzn. MA-6
URL : https://www.valka.cz/Glenn-John-Herschel-t80752#360918 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more