Pamětní medaile na obnovení papežské autority [1849]

Commemorative Medal of the Restoration of Pontifical Authority
Medaglia commemorativa della restaurazione dell'autorità pontificia
     
Název:
Name:
Pamětní medaile na obnovení papežské autority Commemorative Medal of the Restoration of Pontifical Authority
Název v originále:
Original Name:
Medaglia commemorativa della restaurazione dell'autorità pontificia
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.1849
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Struktura:
Structure:
Jeden stupeň. One class only.
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
it.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Pametni-medaile-na-obnoveni-papezske-autority-1849-t240129#664490 Version : 0
     
Název:
Name:
Pamětní medaile na obnovení papežské autority Commemorative Medal of the Restoration of Pontifical Authority
Název v originále:
Original Name:
Medaglia commemorativa della restaurazione dell´autorità pontificia
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.1849
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Komponenty:
Components:
- -
Klenot:
Badge:
- -
Klenot foto avers:
Badge Photo Obverse:
Klenot foto revers:
Badge Photo Reverse:
Hvězda:
Star:
- -
Hvězda foto avers:
Star Photo Obverse:
-
Hvězda foto revers:
Star Photo Reverse:
-
Stužka:
Ribbon Bar:
- -
Fotografie:
Photograph:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
it.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Pametni-medaile-na-obnoveni-papezske-autority-1849-t240129#664491 Version : 0
URL : https://www.valka.cz/Pametni-medaile-na-obnoveni-papezske-autority-1849-t240129#664492 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tato zajímavá medaile Vatikánu se dosti často v našich sbírkách objevuje, ale málokdo ví, proč tomu tak je. Nacházíme ji v různých vyhotoveních, ražby jsou vždy pečlivé, bronzové, případně zlacené a patinované, ale velmi vzácně i zlaté či stříbrné. Proč právě tato medaile?:
Papež Řehoř XVI.(1831-1846) umírá dne 1. června 1846 a již 16. června 1846 byl novým papežem zvolen kardinál Jan Maria hrabě Mastal-Feretti, narozen 13. května 1792, který přijal papežské jméno PIUS IX. Jako člověk pokrokový, na tehdejší dobu nevídaný, se snažil o řešení vymanit Evropu z metternichovského názoru a řešení problémů. Stává se reformním papežem. Již 14. září vyhlašuje amnestii a ministrem vatikánské vlády byl na jeho návrh ustaven Pellegrina hrabě Rossi (1787-1848). Ale politická nálada v církevních kruzích i státu Vatikán se více shodovala s politickým názorem vzniklé nové francouzské republiky. A tak se stalo, že i nově jmenovaný ministr byl na římském náměstí dne 15. listopadu zavražděn a sám papež po této události opouští Vatikán a hledá klid a bezpečí v Gaetě. Papež si uvědomil, že jde o počátek revoluce.
Revoluční rok 1848 zastihl i Rakousko v revolučním kvasu. Ve Vídni je davem zabit ministr války Theodor hrabě Baillet-Latour (6. října 1848), je odvolán Metternich, který odjíždí do Anglie. V Italii je to snaha Piemontu (Sardinské království) o sjednocení země, a to i s církevním státem Vatikán. Mezi známá jména patří především Giuseppe Mazzini (1805-1872) a Giuseppe Garibaldi (1807-1882). Když ale papež odřekl sardinskému králi Albertovi žádost o spojení proti Rakousku, uvědomil si papež, že jde o revoluci a již 9. února 1849 se Řím stává republikou. Papežský Řím se stal kořistí republikánů, kteří zbavili papeže Pia IX. panovnictví světského panství. V této době se však Rakousko tvrdě staví proti těmto snahám o sjednocení Italie a odtržení části rakouského území. 12. března 1849 vítězí český voják, maršál Jan Josef Radecký (1776-1858), v bitvě u Novary. Král Albert se vzdává trůnu a novým králem je ustanoven jeho syn Viktor Emanuel II.(1849-1878). Konec války je vítězstvím konzervativních sil, ke kterým se nakonec připojuje i Francie. Do Říma po několika pokusech pronikají jednotky francouzského generála Charlese Oudinota (1791-1863), ve spojení s jednotkami Rakouska je Řím obsazen a osvobozen. Dne 12. dubna 1849 se z Gaety navrací do Říma i papež Pius IX, který se však vrací ke konzervativním hodnotám a sám začíná provádět politiku v duchu knížete Metternicha. Papež projevil dík vítězným armádám Rakouska, Sicilie, Neapolska, Francie a Španělska a vydává příkaz (květen 1849) k založení Vojenské pamětní medaile polního tažení z let 1848-1849 ve prospěch církevního státu Vatikán. Jde o zlaté, stříbrné a bronzové medaile pro vojáky, kteří se zbraní v ruce v tomto tažení bojovali.
Medaile je kruhová, v průměru 31,8 mm a při síle 2,8 mm. Okraj medaile na lícové i rubní straně je mírně zvýšený. Ve středu je umístěna papežská tiara, podložená zkříženými klíči a celkově obklopená vavřínovým věncem. Při samém okraji medaile je nápis: SEDES APOSTOLICA ROMANA (Sídlo římské apostiliky). Na rubní straně je v pěti řádcích následující opis: PIVSIX.PONT.MAX./ROMAE RESTITVTVS/CATHOLICIS ARMUS/COLLATIS/AN.MDCCCXLIX. V překladu (Pius IX. Největší velekněz v Římě znovu obnovený, postavený katolickou armádou v roce 1849). Stuha viz přiložený obrázek bronzové medaile s původní stuhou ze soukromé sbírky. Medaile na průvlečné stuze z majetku polního kuráta Václava Beneše.
Známe tedy medaile:
Zlaté - uděleno jen nejvyšším velitelům
Stříbrné zlacené - pro vyšší důstojníky armád
Bronzové - pro ostatní vojáky.
Dále známe privátní ražby a soukromá vylepšení zdobeným ouškem, patinováním. Obrázky budou vloženy později.
Literatura:
Václav Měřička.Pamětní medaile z let 1848
Pamětní medaile na obnovení papežské autority [1849] - Ukázka soukromé ražby pro důstojníky, zlacení a částečně zeleně patinováno,

Ukázka soukromé ražby pro důstojníky, zlacení a částečně zeleně patinováno,
Pamětní medaile na obnovení papežské autority [1849] - detail

detail
Pamětní medaile na obnovení papežské autority [1849] - Ozdobné ouško i závěsný prstenec

Ozdobné ouško i závěsný prstenec
Pamětní medaile na obnovení papežské autority [1849] - Soukromá zlatá ražba Rakouského důstojníka z Moravy

Soukromá "zlatá" ražba Rakouského důstojníka z Moravy
URL : https://www.valka.cz/Pametni-medaile-na-obnoveni-papezske-autority-1849-t240129#299375 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more