Vixen 500E

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Radiolokátor Vixen 500E


Informací o tomto novém radiolokátoru prozatím není mnoho. V různých periodikách se o něm objevily jen krátké zprávy a i firemní dokumenty, které jsou k dispozici veřejnosti, nejsou zatím nijak obsáhlé a nepopisují tento nový výrobek do všech podrobností. V následujícím textu jsem se pokusil z těchto kusých informací poskládat jeho stručný popis.


Co je již o něm známo?


Víceúčelový impulzní dopplerovský radiolokátor Vixen 500E firmy SELEX Sensor and Airborne Systems UK je jedním z nejnovějších typů radarů s anténou typu AESA (Active Electronically Scanned Array). Je nabízen jako hlavní informační senzor lehkých bojových typů, pokročilých cvičných a jiných letounů s omezeným prostorem v přídi.


Zcela jistě bude tvořit i důležitou část takzvaných modernizačních balíčků, které firmy nabízejí pro různé druhy a typy starších bojových letounů. Je určen k průzkumu a sledování vzdušných, pozemních i námořních cílů a navádění letecké protizemní, protilodní i protiletadlové výzbroje, a to za každého počasí.


Protože se počítalo s jeho instalací hlavně na lehčích typech letounů, byl kladen důraz na co nejmenší hmotnost a nároky na prostor. Je to velice kompaktní a lehký radar, který se vyznačuje mimo jiné i velice jednoduchou instalací. To vše se ale samozřejmě projevilo na jeho výkonových parametrech. Nemůže sice soutěžit s většími, a tedy i podstatně výkonnějšími typy radarů, ale ve své „lehké“ třídě se pohybuje na jednom z předních míst.


Radiolokátor Vixen 500E je schopen pracovat ve všech v současnosti běžných režimech a za všech povětrnostních podmínek. Je vybaven aktivní plošnou fázovanou anténou typu AESA (Active Electronically Scanned Array), která je tvořena soustavu 500 vysílacích/přijímacích modulů. Sektor snímání radaru v horizontální rovině i vertikální rovině je + 60° / - 60°. Radar pracuje v pásmu X (8 až 12,5 GHz) a je také schopen zcela náhodně skokově měnit frekvenci.


Radar pracuje ve všech základních režimech vzduch-vzduch i režimech vzduch-zem. V režimu vzdušného boje má k dispozici 10 módů a protizemních režimů (vyhledávání pozemních cílů, navádění protizemní munice a průzkumu pozemních cílů) má celkem 8. Je schopen i tzv. mapování terénu s vysokou rozlišovací schopností. Pracovní režimy povětšinou volí automaticky palubní počítač letounu v závislosti na druhu úkolu a aktuální vzdušné situaci. Radar se také vyznačuje tzv. otevřenou architekturou, což v budoucnu výrazně zjednoduší a ulehčí jeho modernizaci. Získané informace jsou zobrazovány na barevných displejích. Dosah radiolokátoru v přední polosféře na vzdušný cíl o RCS=5 m2 je 65 km. Při cíli o RCS větší než 5 m2 je jeho dosah v přední polosféře cca 75 km. Může současně sledovat více než 10 cílů (uvádí se i 15), přičemž na 2 (4-?) z nich je schopen navádět PLŘS.


Instalace tohoto kompaktního a ve své třídě velice výkonného radiolokátoru do různých starších lehčích letounů umožní těmto typům například používat vysoce výkonné moderní protiletadlové i protizemní řízené střely, které v současné době zatím nepatří do jejich výzbroje. Podle některých zdrojů by radiolokátor Vixen 500E měl být instalován i v exportních verzích nového cvičného/lehkého bojového letounu T-50 / A-50 Golden Eagle. V provedení pro domácí vzdušné síly bude tento letoun nejspíše vybaven americkým radarem AN/APG-67(V)4. Protože ale USA s vývozem svých produktů do některých zemí velmi často nesouhlasí, výrobce by měl těmto „problémovým“ zákazníkům nabízet A-50 právě s radarem Vixen 500E.


Vývoj pokračuje, aneb na radaru Vixen 500E se bude dále stavět


Dne 26. března 2009 firmy Saab a SELEX Galileo oznámily, že by chtěly na bázi tohoto lehkého a kompaktního radaru vyvinout nový radar s aktivní plošnou fázovanou anténou a elektronickým snímáním typu AESA (Active Electronically Scanned Array), který by měl být jedním z klíčových prvků programu Gripen NG (výrazně zdokonalený víceúčelový bojový letoun Gripen C/D). Za tímto účelem již firmy Saab a SELEX Galileo uzavřely dohodu, která vymezuje hlavní zásady budoucí spolupráce na tomto projektu.


Nový radar, pojmenovaný prozatím pracovně NORA III, typu AESA má být postaven na bázi radaru Vixen 500E s využitím všech poznatků a zkušeností získaných z vývoje radarů Vixen, PS-05/A a dalších programů obou zmíněných firem. Zatímco Vixen 500E využívá soustavu 500 vysílacích/přijímacích mikrovlnných modulů (vyvíjena je i verze se 750 moduly), má anténa radaru NORA III obsahovat dokonce 1000 mikrovlnných modulů. Ty by měla dodat americká firma Raytheon.




Zdroje :


www.selex-sas.com
www.atmonline.cz
http://www.gripen.com/cs/index.htm
ATM různá čísla, rubrika : krátké zprávy
ATM 9/2006 , ISSN 1336-2003
ATM 8/2007 , ISSN 1802-4823
URL : https://www.valka.cz/Vixen-500E-t74932#276161 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Radiolokátor Vixen 500E



Výrobce / Manufactuer: SELEX Sensor and Airborne Systems UK
Kategorie / Category: víceúčelový radiolokátor
Pracovní pásmo: X
Průměrný vyzařovaný výkon: ... ? ... kW
Maximální vyzařovaný výkon: ... ? ... kW
Hmotnost: ... ? ...
Průměr antény: ... ? ...
Typ antény: aktivní plošná fázovaná anténa typu AESA
(Active Electronically Scanned Array)
Schopnosti radiolokátoru
Protiletadlové režimy: ano
Protizemní režimy: ano
Protilodní režimy: ano
Mapování terénu: ano
Pasivní sledování cíle (skrytý režim): ano
Výkony
Maximální dosah v přední polosféře: ... ? ... km ( cíl o RCS přes 1 000 m2 )
Maximální dosah v přední polosféře: přes 75 km ( cíl o RCS přes 5 m2 )
Maximální dosah v přední polosféře: 65 km ( cíl o RCS do 5 m2 )
Maximální dosah v zadní polosféře: ... ? ... km ( cíl o RCS přes 5 m2 )
Maximální dosah v zadní polosféře: ... ? ... km ( cíl o RCS do 5 m2 )
Počet současně sledovaných cílů: 10 +
Počet současně postřelovaných cílů: 2
Sektor snímání v horizontální rovině: + 60 / - 60
Sektor snímání ve vertikální rovině: + 60 / - 60
Střední doba mezi opravami: cca 1 000 hodin
Poznámka / Note: Může současně sledovat více než 10 cílů (uvádí se i 15),
přičemž na 2 (nepotvrzené 4 cíle) z nich je schopen
navádět PLŘS.




Zdroje :


www.selex-sas.com
www.atmonline.cz
http://www.gripen.com/cs/index.htm
ATM různá čísla, rubrika : krátké zprávy
ATM 9/2006 , ISSN 1336-2003
ATM 8/2007 , ISSN 1802-4823
URL : https://www.valka.cz/Vixen-500E-t74932#276165 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more