Guerrero, Vincente

     
Příjmení:
Surname:
Guerrero Saldaña Guerrero Saldaña
Jméno:
Given Name:
Vicente Ramón Vicente Ramón
Jméno v originále:
Original Name:
Vicente Ramón Guerrero Saldaña
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
generál general
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
10.08.1782 Tixtla, Guerrero, Mexico
10.08.1782 Tixtla, Guerrero, Mexico
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
14.02.1831 Cuilápam, Oaxaca, Mexico
14.02.1831 Cuilápam, Oaxaca, Mexico
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
Prezident Mexica The President of the Mexico
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
redescolar.ilce.edu.mx
vicenteguerrero.portalvalle.com
URL : https://www.valka.cz/Guerrero-Vincente-t84260#362907 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vicente Ramón Guerrero Saldana


*10.08.1782 Tixtla, Guerrero
+14.2.1831 Cuilápam, Oaxaca



Prezident Mexica /1.4.1829 – 17.12.1829/



Prvé roky života pomáhal otcovi a ujom v rodinnom podniku. Vďaka svojmu pôvodu bol osobou skromnou a v mladosti dostal základné vzdelanie v miestnej farnosti svojho rodného mesta. Vďaka prosperujúcemu podnikaniu rodiny a vďaka svojmu strýkovi Diego Guerrerovi, ktorý bol členom milície mu toto mu umožnilo dostať lepšie vzdelanie prostredníctvom súkromných učiteľov.


V časoch vojny za nezávislosť bol v Técpan a bol svedkom pozdvihnutia jednotiek José María Morelosa a Isidora Montes de Oca, a sám sa pridal k týmto jednotkám. Svoju vojenskú kariéru začal pod velením Hermenegildo Galeana roku 1810. Ako kapitán viedol útok na Taxco. Vicente Guerrero sa vyznamenal v bitve u Izúcar, 23.2.1812, pod velením generála Mariano Matamorosa a kde bol porazený General Brigadier Ciriaco del Llano. Roku 1816 umiera José María Morelos, a väčšina jeho veliteľov sa sťahuje z boja. Guerrero však pokračuje ako povstalec v boji na juhu krajiny so striedavými výsledkami. Boj povstalcov bol na ústupe, Juan Ruiz de Apodaca, ponúka milosť pre veliteľov povstalcov, ktorí sa vzdajú, čo mnoho z nich aj spraví.
Jeho otec bol vicekráľom vyslaný k nemu, aby sa vzdal a akceptoval milosť. Ale Guerrero vyhlásil “Páni toto je môj otec, prišiel ponúknuť mi milosť Španielov, vždy ho budem rešpektovať, ale vlasť je prvoradá″.
Guerrero, viedol s malým množstvom jednotiek odpor v hornatej oblasti štátu, ktorý dnes nesie jeho meno, Guerrero. Po jeho prenasledovaní royalistickou armádou Agustína de Iturbide, ktorá ho nevedela poraziť, 24.2.1821 sa vyhlasuje Plan de Iguala čo znamená zlúčenie vojsk povstaleckých a royalistických. Vytvoriac tak vojsko Trigarante (trojgarantné alebo trojvládne). Toto vojsko nakoniec dňa 27.9.1821 vstupuje do mesta Mexico, včele s Agustínom de Iturbide, týmto aktom a končí vojna za nezávislosť.


Iturbide zasadol na trón ako cisár a Guerrero bol menovaný generálom cisárskej armády. Guerrero spočiatku uznal Iturbida ako cisára avšak nakrátko ho zavrhol. Po odchode z mesta Mexico sa pripojil k Veracruzskmu plánu, navrhnutého Antoniom López de Santa Anna, kde sa vyslovoval za republiku. Po páde cisára Agustína I, bol zvolený za prezidenta generál Guadalupe Victoria ktorý sa stal prvým prezidentom Mexica.


Po páde cisárstva participoval Guerrero v politickom živote prostredníctvom yorkskej lóže. Bol za ideu vyhnanie španielskych kolonistov. S podporou yorkskej lóže dostal prezidentský úrad po Victóriovi. V ústave boli ustanovenia, v ktorých sa hovorilo že prezidenta volia parlamenty a nie ľud. Štátne kongresy zvolili za prezidenta Manuela Gómez Pedrazu, ale rebélie Antonia López de Santa Annau a Lorenzo de Zavalau ho prinútili rezignovať. Kongres ustanovil ako prezidenta Guerrera, ktorý sa ujal úradu 1.4.1829.
Jeho prezidentovanie sa stretávalo s enormnou opozíciou. Štáty únie boli proti jeho fiškálnej politike. V septembri sa Španielska armáda pokúsila znovu dobyť územie Mexica ale bola porazená v Tampico generálmi Antoniom López de Santa Anna a Manuelom de Mier y Terán.


Z týchto dôvodov, kríza v ekonomike, pokus o znovudobytie, rozdelená politika, dostal Guerrero od kongresu mimoriadne právomoci. Avšak bol obvinený z porušovania ústavy a vznikla rebélia proti nemu.


16.12.1829 skončil ako prezident, potom ako ho kongres uznal neschopného vládnuť. Vtedy odišiel na juh krajiny kde začala nová občianska vojna.


15.1.1831 na pláži Tlacopanocha v Acapulco, bol zatknutý po tom čo ho zradil Anastasio Bustamantem. Odtiaľ ho previezli do prístavu Huatulco, Oaxaca a bol odsúdený na smrť, a v Cuilápam, Oaxaca 14.2.1831 zastrelený.


Jeho pozostatky sú pochované v stĺpe nezávislosti v Mexico D.F. a jeden zo štátov únie dnes nesie jeho meno.


zdroje:
redescolar.ilce.edu.mx
vicenteguerrero.portalvalle.com

Guerrero, Vincente - portrét realizovaný Anacletom Escutia (1850)

portrét realizovaný Anacletom Escutia (1850)
URL : https://www.valka.cz/Guerrero-Vincente-t84260#309547 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more