PF2012 od Admina

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vazeni navstevnici, kolegove autori a moderatori, pratele,


dovolte mi, abych se v tomto zachmurenem dni poohledl za rokem, ktery pomalu konci, jeste nez nas zavali vanocni pohoda a silvestrovske veseli.


Rok 2011 bychom mohli jednoznacne oznacit za nejuspesnejsi rok v historii serveru valka.cz, co se cisel i mych subjektivnich pocitu tyce. Nechme mluvit nejprve cisla : v roce 2011 jsme zaznamenali absolutni rekord v navstevnosti, a to hned v lednu, kdy nas navstivilo vice jak ctvrt milionu unikatnich ctenaru. Za cely rok to pak bylo jen na ceske verzi fora vice 1.320.000 unikatnich ctenaru (narust o 41%), cely nas server zaznamenal vice jak 4.300.000 navstev a vybavil vice jak 4.8Tb dat. Pocet clanku na www.valka.cz poskocil na ukazatel 4878, forum ma 10.399 kategorii a v nich zalozeno 114.420 temat s celkem 395.776 prispevky. Zaregistrovano je 26.458 uzivatelu. Fotogalerie nabizi 54.819 fotografii o souhrnne velikosti temer 12Gb. Valka jako takova zabira toho casu kolem 67Gb hlavnich souboru (skripty, obrazky, prilohy atd) plus radu pomocnych/technickych.


Nejvetsi zmenou asi prosla nase technicka infrastruktura, protoze rostouci pocet ctenaru zejmena ze zahranici klade vyssi naroky na kvalitni pripojeni a vykon "zeleza", na kterem valka.cz bezi, provedli jsme v druhe polovine roku radu uprav. V zari probehl presun do nove serverovny s vyrazne lepsim technickym zazemim i pripojenim na paterni site, nasledovala migrace hlavniho serveru holly.valka.cz na nove zelezo. Puvodni dvoujadrovy server si uziva sveho zaslouzeneho kremikoveho nebe a jeho funkci prevzal server novy, osmijadrovy, spolu s vyrazne vetsi pameti. Ani to by vsak uplne nesplnovalo vsechny nase potreby, proto jsme presunuli emailove schranky vsech nasich uzivatelu na dedikovany emailovy server, pridali jeste jeden server pro hostovani budouciho mapoveho serveru na bazi produktu ArcGIS server, ktery budeme spoustet v roce 2012, a pro zrychleni pristupu uzivatelu ze zahranici rozmistili nase data do ruznych center po celem svete pomoci CDN (uzivatele v USA uz tedy nemusi pristupovat pro data az na nas server v Cechach, ale dostavaji odpoved z lokalnich americkych serveru, coz samozrejme prinasi znatelne zrychleni v radu vterin).


Spolu se zmenami ciste hardwarovymi probihal po cely rok aktivni vyvoj dalsich funkci naseho fora, provazovani temat mezi sebou, dotahovani dat z tabulkovanych temat, ale i priprava mobilni verze www.valka.cz i forum.valka.cz pro rostouci skupinu ctenaru a navstevniku s mobilnimi telefony a tablety. Bohuzel v kvetnu oznamil google ukonceni sve sluzby Google Translate pro automaticke preklady stranek ("rucni" prekladova lista funguje i nadale), takze jsme museli provest upravy v kodu a prejit na jiny prekladac, aby i nadale zustaly nase stranky dostupne siroke skupine zahranicnich uzivatelu, jejichz pocet utesene roste (navstevnost anglicke casti fora se blizi hranici 600 tisic unikatnich ctenaru). Spustena byla i moznost vkladat a popisovat obrazky letadel a obrnene techniky na urovni individualnich stroju, kamuflazi a seriovych cisel, brzy bude dokonceno i vyhledavani nad touto skupinou metadat.


Last, but not least, je samozrejme obrovska mnozina prace, kterou odvedli jednotlivi uzivatele, vkladatele a moderatori. Nekonecny kolobeh vkladani, schvalovani, moderovani, editovani, mnohdy skryty prostym ctenarum, to je neco, co ma muj bezvyhradny respekt !


Z veci, ktere v letosnim roce povazuji za neprijemne, bych jmenoval snad jen ukonceni provozu televize Z1, ktera byla vzdy velmi kvalitnim partnerem a jeji konec prisel v dobe, kdy jsme uvazovali nad dalsimi formami spoluprace. Ale i takovy je holt ekonomicky vyvoj v dobe hospodarske nestability a nelze ocekavat, ze by rok 2012 byl v tomto ohledu prijemnejsi.


Pres vsechny ekonomicke potize, kterymi svet prochazi, si nemuzeme ani v roce 2011 stezovat na nezajem inzerentu nebo na nedostatecne finacni zazemi - podarilo se nam naplnit rozpocet, ktery jsme si na zacatku roku stanovili a ziskat radu inzerentu, se kterymi je radost spolupracovat. Doufam, ze nam tedy jejich prizen zustane zachovana i v roce 2012, a samozrejme doufam, ze i ctenari prispeji na provoz nasich stranek nejakou tou korunou. Zatimco navstevnost se pocita kazdy mesic na statisice, pocet darcu se pohybuje v radu jednotek, a to je trochu smutne - rada praci stoji jen diky nedostatku financi a proto kazda koruna darovana na provoz tohoto serveru znamena dalsi temata, dalsi tabulky, dalsi clanky ...


Dekuji tedy vsem, kteri navstivili nase stranky, zacetli se do jejich obsahu nebo se zapojili do jeho vytvareni. Preji vsem poklidne proziti vanocnich svatku, hodne pohody a spokojenosti, pokud mozno klidne posilvestrovske rano Smile a tesim se na videnou na strankach valka.cz i v roce 2012.



Vas


Radek Havelka
HM Admin v.r.
URL : https://www.valka.cz/PF2012-od-Admina-t123323#420316 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ahoj "Admine" - Radku
Je mi jasné, že nezvratný úspěch serveru "valka.cz" je úspěchem nás všech, kteří se snažíme přispívat. Ale musím zdůraznit, že bez Tvých tvůrčích a koordinačních schopností by byl server tak trochu rozdrobený do neucelených částí. Proto si vážím toho, co jsi pro zachování a rozvoj serveru udělal a co pro to děláš. Nechci ovšem, aby to vyznělo "vlezdoprdelectvím". Prostě si to tak myslím a dokonce jsem o tom přesvědčen.
Ze své strany mohu povědět, že Tvůj program odpovídá mým představám, a v situaci důchodce, kterému stav veřejného života nepůsobí žádné radosti, je snaha o příspívání k rozvoji databáze velkou radostí.
Zdravím a přeji všem Kolegům z www.valka.cz
šťastné a veselé Vánoce a do Nového roku 2012 hodně tvůrčí aktivity na našem serveru.
Petr "stary" Lipka
URL : https://www.valka.cz/PF2012-od-Admina-t123323#420372 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Petre, dekuju ! Vazim si toho, stejne jako si vazim prace vas vsech tady. Koordinace a vize je potreba, i kdyz je to obcas zdlouhave a obcas si lezem na nervy, myslim si, ze kazdy rok, kdyz se ohlidneme zpatky, je videt, jak velky kus cesty uz nas server popolezl Smile Pro ty, co jsou s nami uz tech deset, dvanact let, to je jiste velmi pekne ohlednuti ...


A i kdyz ne vsichni se jeste do nasi prace zapojuji, byla by skoda nevzpomenout i je, protoze kazdy z nich tu nechal svuj elektronicky otisk v case ... a jak jsme se bavili na srazu, kdyby pro nic jineho, valka.cz nam dala tu moznost takto se poznat a alespon cas od casu se i v realu sejit a popovidat s fajn lidmi. Mnoho lidi prislo a zas zmizelo, mnoho lidi prislo a zustalo. Verim, ze kazdy si zde najde to, co mu vyhovuje a verte, ze pres vsechno to dohadovani a doladovani, obcasne ponocovani a caste proklinani je server valka.cz a jeho uzivatele moje velka radost. Necht mi tedy delate radost i v pristim roce Very Happy
URL : https://www.valka.cz/PF2012-od-Admina-t123323#420694 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more