PF2013 od Admina

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vazeni navstevnici, kolegove autori a moderatori, pratele,

dovolte mi, abych se s poslednimi okamziky roku 2012 ohledl za vsim, co nam tady prinesl (a obcas vzal) a nakoukl do roku pristiho.

Rok 2012 jeste 4 hodiny bude 14. rokem existence naseho serveru, a ja uz s drobnou netrpelivosti vyhlizim ten kulaty, patnacty. A ani se mi nechce verit, kdyz se podivam do posty, na telefon, rozhlednu se kolem sebe - vsude vidim radu pratel, ktere znam z valka.cz, a kdyz se zamyslim, jak asi dlouho, tak mnoho z nich tu je skutecne "skoro patnact let". Neuveritelne ! A kazdy rok pribyvaji dalsi skveli lide, ktere zatim mozna zname jen elektronicky, ale kteri jasne dali najevo, ze to s nasi valkou mysli vazne a jsou ochotni prilozit ruku k dilu. Takovy okamzik potesi vic, nez jakakoliv statistika !

Presto cisla zverejnuji pravidelne rok co rok a neni duvod to tak neudalat i letos Smile

Ceskou verzi fora valky navstivilo za letosni rok zatim 1,254,796 unikatnich zarizeni (pocitacu, telefonu, tabletu), coz je o proti lonskemu veleuspesnemu roku propad o necela 4%. Cely server zaznamenal celkem 4,068,981 navstev, o cca 200,000 mene nez loni. Pocet clanku dosahuje cisla 5166 (narust temer o 300), forum ma 11.212 kategorii (narust o 813), v nich 134.431 temat (vice jak 20.000 novych) s celkem 440.893 prispevky (narust o 45.000). Fotogalerie nabizi 57,627 fotografii (narust o 3000). Dalsi tisice a desetitisice ukonu, jako jsou editace, moderace a presuny, ucinili kolegove moderatori (treba jen za vcerejsi den bylo provedeno 274 editaci existujicich prispevku Smile).

Suma sumarum, po predchozim uspesnem roce je to zpomaleni rustu, ale je zrejme, ze rust o 41% se neda kazdy rok, resp. ne pokud zbytek sveta neumi cesky ci slovensky Smile Anglicky mluvici internetova vetsina (s vyjimkou Ciny samozrejme) se k nam zatim dostava pomalu, ale jiste i tato cisla rostou a to v mnohdy v radu stovek procent za rok, je to tedy jeste pred nami Smile Nektera cisla jsou bohuzel mezirocne nesrovnatelna, diky optimalizacim a upravam muze klesnout datovy prenos ze serveru (jedine misto, kde to mohu merit) a nektere dalsi ukazatele. Pri rychle se menicim technickem prostredi jsem na toto srovnani rezignoval, nejde srovnavat hrusky s jabkama Smile

Technicky byl i letosni rok velmi vydatny, ale po velmi dlouhe dobe ve smeru, ktery se mi libi - neresili se totiz tolik problemy, jako spise se vyvijely nove funkce a doladovaly ty drive navrzene tak, aby byly co nejrychlejsi. Prepisu se dockal kod www.valka.cz, kde sme srazili dobu nacitani stranky na zhruba jednu vterinu ! V podobnem duchu se nyni dokoncuji upravy forum.valka.cz, takze i zde se muzete tesit na zrychleni a pouziti nejnovejsich technologii (vyuziti protokolu SPDY pro Firefox a Chrome napriklad). Krome toho "neviditelneho" kodu je tu samozrejem rada vlastnostni a funkci fora, o ktere se to letos rozrostlo, dalsi automaticke napojeni dat mezi sablonami apod, to pribyva relativne casto a viditelne je to v jednotlivych sekcich. Co se letos nepodarilo je nakoupit GIS mapovy server, z jedineho duvodu - s ohledem na propad reklamy a nejisty vyhled do budoucna se nepodarilo shromazdit tolik prostredku, abychom server mohli s jistotou zaplatit i na dalsi rok, a proto jsem radsi server nekoupil. Az se tak stane, je to nemalo penez a casu potrebnem pro zapojeni jeho funkcionality do naseho prostredi a nechci to uspechat jen proto, abych vyhodil penize z okna. Naopak milou zmenou byl (byt ne bezproblemovy) presun k jine CDN spolecnosti, ktera nabizi sva centra i v Evrope, takze muzeme rozlozit datovy prenos z naseho serveru pres nekolik "zrdcadel" na dalsi lokality blize nasim ctenarum. Drivejsi poskytoval je sice esem na tomto trhu, ale s prihlednutim na prevladajici zajem buduje centra hlavne v Americe a zapadu Evropy, cimz bohuzel nedokaze pokryt vsechny nase potreby.

I v letosnim roce probehla rada setkani lidi kolem valka.cz, kolektiv moderatoru se nam rozrostl o nove cleny, stejne tak mezi autory clanku stale pribyvaji novi a nadejni autori, po lidske strance je to tedy cira radost.

Tezko si tedy do roku pristiho prat neco vic, nez takove verne ctenare, uzivatele, moderatory, kolegy a kamarady, s jakymi se tu den co den potkavam. Zit v soucasne dobe neni lehke, a ja velmi ocenuji, kdyz misto posedavani a nadavani na to vsechno spatne lide radsi sednou k pocitaci a jdou udelat neco pro radost sobe i ostatnim. Nemuzeme si prat klid od politiky, neb ta tu bude s nami stale, muzeme snad jen politikum prat klid ve zdech vezenskych cel, kam vetsina z nich patri.

Tesim se s vami na videnou treba zitra, pozitri ... tedy jiz v roce 2013 Smile At se dari !


Vas

Radek Havelka
HM Admin v.r.
URL : https://www.valka.cz/PF2013-od-Admina-t144332#465428 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more