Gur, Mordechaj

Mordechai Gur
מרדכי גור
     
Příjmení:
Surname:
Gur Gur
Jméno:
Given Name:
Mordechaj Mordechai
Jméno v originále:
Original Name:
מרדכי גור
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
generálporučík Lieutenant General
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
06.05.1930 Jeruzalém /
06.05.1930 Jerusalem /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
16.07.1995 Tel Aviv
16.07.1995 Tel Aviv
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
velitel, Severní velitelství
náčelník Generálního štábu IOS
Commander, Northern Command
IDF Chief of the General Staff
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Mordechaj_Gur
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Gur-Mordechaj-t43089#462412 Version : 0
     
Příjmení:
Surname:
Gur Gur
Jméno:
Given Name:
Mordechaj Mordechai
Jméno v originále:
Original Name:
מרדכי גור
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.1974 generálporučík
DD.MM.1974 Lieutenant General
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Mordechaj_Gur
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Gur-Mordechaj-t43089#462413 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Mordechaj "Motta" Gur se narodil 6. května v Jeruzalému. Byl členem Hagany od roku 1943. Poté sloužil v nově vzniklých izraelských ozbrojených silách (IDF). Zprvu v operačních a plánovacích funkcích. V padesátých letech vystudoval politologii a blízkovýchodní studia na Hebrejské univerzitě. Rovněž jeho kariéra v ozbrojených silách se vyvíjela. Stal se velitelem roty ve výsadkové brigádě. Zúčastnil se zásahu proti teroristům v Chán Junísu v roce 1955 a byl při této operaci zraněn. V roce 1957 byl jmenován pobočníkem velitele brigády. Poté v letech 1959-1960 absolvoval École Militaire v Paříži.


Po návratu z Paříže byl jmenován velitelem Golani Brigade, jíž velel v letech 1961 až 1963. V roce 1965 byl ustanoven šéfem operačního oddělení IDF. V roce 1966 se stal velitelem 55. výsadkové brigády. S touto osvobodil během tzv. šestidenní války Jeruzalém. Jeho muži zde v těžkých bojích porazili Jordánce. Do historie vstoupil okamžik, kdy izraelští výsadkáři dorazili ke Zdi nářků a Gur posléze ohlásil, že Chrámová hora je v izraelských rukou. Po válce byl povýšen na brigádního generála a jmenován velitelem pásma Gazy a severní části Sinajského poloostrova. V roce 1969 byl povýšen na generálmajora a převzal velení na severu, kde teroristé z OOP útočili na Izrael. Od srpna 1972 do prosince 1973 vykonával funkci vojenského atašé ve Washingtonu. Poté byl v lednu 1974 opět znovu jmenován do čela Severního velitelství. Po jomkipurské válce vznikla tzv. Agranatova komise, jejímž úkolem bylo analyzovat, proč byl tehdz Izrael překvapen. Jedním z výsledků činnosti komise bylo i rozhodnutí o změně na postu náčelníka generálního štábu (Ramatkal). Generála Davida Elazara tehdy nahradil právě Mordechaj Gur. V této funkci sloužil od dubna 1974 do roku 1978. Stál tedy v čele IDF během operací Entebbe a Litani.


V roce 1978 opustil armádu. Absolvoval Harvard School of Business v Bostonu. Poté pracoval jako ředitel Koor Mechanics. V roce 1981 se stal poprvé poslancem Knesetu. Byl jím až do své smrti. Působil tam po určitý čas jako člen výboru pro zahraniční záležitosti a obranu. Mimoto zastával při výkonu poslanecké funkce i posty ministra zdravotnictví, zástupce ministra obrany a ministra bez portfeje. Byl i spisovatelem. Psal knihy o vojenské historii a knihy pro děti. V roce 1995 onemocněl Mordechaj Gur rakovinou. Své utrpení ukončil pomocí pistole - spáchal sebevraždu. Zemřel 16. července 1995.
URL : https://www.valka.cz/Gur-Mordechaj-t43089#170442 Version : 0
Members of the 55th Airborne Brigade resting after the liberation of the Wailing Wall
Gur, Mordechaj - Zdroj/Source: IDF SPOKESMAN’S UNIT via http://www.jpost.com/Not-Just-News/Capturing-the-Moment-Paratroopers-liberate-the-Western-Wall-467236/

Zdroj/Source: IDF SPOKESMAN’S UNIT via www.jpost.com
URL : https://www.valka.cz/Gur-Mordechaj-t43089#574989 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more