Mereckov, Kirill Afanasjevič

Meretskov, Kirill Afanasievich
Кирилл Афанасьевич Мерецков
     
Příjmení:
Surname:
Mereckov Meretskov
Jméno:
Given Name:
Kirill Afanasjevič Kirill Afanasievich
Jméno v originále:
Original Name:
Кирилл Афанасьевич Мерецков
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
maršál Sovětského svazu Marshal of the Soviet Union
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
07.06.1897 Nazarjevo /
07.06.1897 Nazaryevo /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
30.12.1968 Moskva /
30.12.1968 Moscow /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- velitel Severního vojenského okruhu - Commander of the Northern Military District
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- nositeľ titulu Hrdina Sovietskeho zväzu - holder of the Title Hero of the Soviet Union
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
ru.wikipedia.org
www.findagrave.com
URL : https://www.valka.cz/Mereckov-Kirill-Afanasjevic-t11877#571096 Version : 0
     
Příjmení:
Surname:
Mereckov Meretskov
Jméno:
Given Name:
Kirill Afanasjevič Kirill Afanasievich
Jméno v originále:
Original Name:
Кирилл Афанасьевич Мерецков
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
20.11.1935 divízny veliteľ
22.02.1938 zborový veliteľ
08.02.1939 Armádny veliteľ 2. stupňa
04.06.1940 armádny generál
26.10.1944 maršál Sovětského svazu
20.11.1935 Division Commander
22.02.1938 Corps Commander
08.02.1939 Army Commander 2nd Class
04.06.1940 Army General
26.10.1944 Marshal of the Soviet Union
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
ru.wikipedia.org
www.findagrave.com
pamyat-naroda.ru
URL : https://www.valka.cz/Mereckov-Kirill-Afanasjevic-t11877#571097 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Maršál Sovětského svazu Kirill Afanasjevič Mereckov





Narodil se roku 1897 ve vesnici blízko Moskvy a pocházel z chudé rolnické rodiny. Záměrně ušel vojenské službě a nezúčastnil se tedy světové války. Už 1.5.1917 vstoupil do komunistické strany a byl po Říjnové revoluci jmenován vedoucím vojenské sekce místního sovětu. V občanské válce byl dvakrát zraněn. Pak se rozhodl pro kariéru v armádě a stal se studentem prvního ročníku důstojníků Rudé armády. V lednu 1922 byl přeložen jako brigadýr a náčelník štábu jezdecké armády do Běloruské vojenské oblasti. Poté zhruba deset let sloužil v různých štábech. Roku 1935 byl převelen ke speciální armádě Rudého praporu na Dálném východě, avšak za necelý rok byl vyslán do zahraničí: nejdříve jako sovětský pozorovatel na armádní manévry do Československa a pak do Španělska jako poradce republikánské vlády. Tam spolupracoval s důstojníky jako byl Malinovskij nebo Voronov. Za účast v bitvě o Madrid byl vyznamenán.


V roce 1938 si rozšiřoval své vojenské zkušenosti jako velitel vojenských oblastí, nejdříve na Volze a krátce nato v Leningradě. Z necelý rok co nastoupil do Leningradu, měl naplánovat a vést útok na Finsko a utrpěl těžké ztráty při opakovaných útocích na Mannerheimovu linii. Později na svou obranu uvedl, že moskevská rozvědka podcenila sílu této linie. Posléze byl degradován na velitele armády a velitelem oblasti se stal Timošenko.


Mereckov byl pak převelen na štábní práci jako náměstek Timošenka, komisaře pro obranu, se zodpovědností za bojový výcvik a vojenské akademie. Na podzim byl jmenován místo Šapošnikova náčelníkem generálního štábu, avšak po necelých pěti měsících byl z této funkce odvolán. 21.6.1941 byl poslán do Leningradu jako zástupce vrchního velitelství. Válka vypukla když byl na cestě. Byl odvolán zpět a 23.6. jmenován stálým poradcem vrchního velitelství tzv. Stavky.


V září ho Stalin poslal opět do Leningradu jako zástupce „Stavky“, zodpovědného za severozápadní osu směřující z pobaltských států k arktickému pobřeží. V této oblasti působil až do konce války v Evropě. Dne 12.12.1941 byla pod jeho velením ustavena nová armádní skupina Volchovský front, sestávající ze 4 armád, aby bránila oblast na jihovýchod od Leningradu a usilovala o průlom v jeho obležení. Protože se mu nepodařilo získat pod kontrolu železniční spoj mezi Leningradem a Moskvou byl 23.4.1942 Volchovský front spojen s Leningradským a Mereckov byl degradován na velitele 33. armády. Jeho nástupce Chozin však neuspěl a ještě ztratil jednu armádu a tak Stalin 8.7.1942 Mereckova opět poslal k Leningradu. Mereckov tuto armádu vysvobodil (mimochodem šlo o 2. údernou armádu, které velel A.A. Vlasov). Následně se začal zabývat plánem na osvobození města. To se mu podařilo 19.1.1944.


Následně měl zaútočit na Finsko, k čemuž dostal k dispozici pět armád. Útok začal 21.6.1944, Finové jen ustupovali a ničili za sebou důležité mosty. Přesto 25.8. Finsko přijalo Stalinovy podmínky, palba byla zastavena 5.9. a příměří bylo podepsáno 19.9.


Mereckov byl prvním frontovým velitelem, který se vypracoval vlastní prací. Poté byl převelen na Dálný východ, kde byl jmenován velitelem 1. dálněvýchodního frontu. Bojoval zde proti japonské kvantungské armádě, která byla ale značně vyčerpaná. Dne 14.8.1945 požádala japonská armáda o podmínky kapitulace a 17.8. vydal velitel této armády generál Jamada rozkaz zastavit palbu. Celé tažení trvalo jen devět dnů a prověřilo spíše sovětské vojenské zásobování než bojovou schopnost sovětské armády.


Mereckov sice nebyl velitelskou osobností jako Žukov, postrádal intelektuální bystrost, avšak se svými kolegy vycházel dobře a Stalinovi se také zalíbil. Zemřel 30.12.1968.


ru.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Mereckov-Kirill-Afanasjevic-t11877#38633 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more