Kokojty, Eduard Džabejevič

Kokoyty, Eduard Dzhabeyevich
Эдуард Джабеевич Кокойты
     
Příjmení:
Surname:
Kokojty Kokoyty
Jméno:
Given Name:
Eduard Džabejevič Eduard Dzhabeyevich
Jméno v originále:
Original Name:
Эдуард Джабеевич Кокойты
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
31.10.1964 Cchinvali, Južné Osetsko /
31.10.1964 Cchinvali, Južné Osetsko /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- prezident neuznanej republiky Južné Osetsko /2001-2006, 2006-2011/
- President of the unrecognized Republic of South Ossetia /2001-2006, 2006-2011/
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
ru.wikipedia.org
www.kavkaz-uzel.eu
URL : https://www.valka.cz/Kokojty-Eduard-Dzabejevic-t74980#642690 Version : 0
     
Příjmení:
Surname:
Kokojty Kokoyty
Jméno:
Given Name:
Eduard Džabejevič Eduard Dzhabeyevich
Jméno v originále:
Original Name:
Эдуард Джабеевич Кокойты
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
ru.wikipedia.org
www.kavkaz-uzel.eu
URL : https://www.valka.cz/Kokojty-Eduard-Dzabejevic-t74980#642691 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Eduard Džabejevič Kokojty
osetínsky: Кокойты Джабейы фырт Эдуард


Eduard Džabejevič Kokojty prežil detstvo v rodnom meste Cchinvali v Južnom Osetsku, kde aj v roku 1981 ukončil Strednú školu č. 5. V tom istom roku sa stal šampiónom Gruzínskej SSR v zápasení vo voľnom štýle a získal normatív majstra športu. Pred nástupom na vojenskú službu pracoval v rokoch 1983-85 ako elektromontér na oddelení spojenia v Cchinvali. Povinnú vojenskú službu absolvoval od októbra 1983 do októbra 1985 v ozbrojených silách Sovietskeho zväzu. Službu vlasti vykonával v meste Kursk ako zástupca veliteľa čaty v rámci Moskovského okruhu protilietadlovej obrany.

Po vyradení z armády pokračoval v dennom štúdiu na Juho-osetínskom pedagogickom inštitúte, na ktorý bol prijatý ešte v roku 1982. Štúdium na telovýchovnej fakulte ukončil v roku 1988. Počas štúdia bol zvolený za sekretára vysokoškolského výboru Komsomolu, čo bola sovietska mládežnícka komunistická organizácia (obdoba našej SZM/SSM). Ku dňu zákazu komunistickej strany, a teda aj jej mládežníckej organizácie, to Eduard Kokojty v Komsomole dotiahol až na pozíciu prvého tajomníka mestskej organizácie Komsomolu v Cchinvali. Oficiálne sa tejto funkcie vzdal v apríli roku 1992.

Počas gruzínsko-osetínskeho konfliktu v rokoch 1990-92 vytvoril a viedol ozbrojený oddiel, neskôr zaradený do bojovej skupiny známeho osetínskeho verejného činovníka a športovca Gri Kočieva (Гри Кочиев). V tom istom období bol aj poslancom prvého zvolaného Najvyššieho sovjetu (parlamentu) Južného Osetska, a to až do roku 1993. Po skončení bojových operácií krátky čas viedol dobročinný športový fond Mladosť v Moskve, ktorého cieľom bola pomoc zraneným mladým ľuďom. V tomto období sa aj intenzívne venoval podnikaniu v oblasti obchodu.

Vo februári 1997 vymenoval prvý prezident Južného Osetska Ľudvig Čibirov (Людвиг Чибиров) Eduarda Kokojty za obchodného zástupcu-ministra Južného Osetska v Moskve. Z tejto funkcie bol uvoľnený na vlastnú žiadosť až v januári 2000. Popri tom v rokoch 1999-2001 pracoval Kokojty aj ako poradca poslanca Štátnej dumy (parlamentu) Ruskej federácie za Severné Osetsko, Anatolija Čechojeva (Анатолий Чехоев).

V prezidentských voľbách v decembri 2001 získal Kokojty 53 % hlasov a stal sa tak v poradí druhým prezidentom neuznanej republiky. Jeho protikandidát, predseda juho-osetínskeho parlamentu Stanislav Kočijev (Станислав Кочиев) získal 26 % hlasov. V nasledujúcich prezidentských voľbách 12. novembra 2006 si Kokojty svoju funkciu nielen udržal, ale aj výrazne posilnil. Získal v nich 96 % hlasov. Súčasne s voľbami sa uskutočnilo aj referendum, v ktorom sa 99 % hlasujúcich vyjadrilo za nezávislosť ich republiky od Gruzínska. Účasť na referende bola pritom 95,2 %-ná.

Netají sa tým, že základným cieľom jeho politiky je pripojenie Južného Osetska k Ruskej federácii.

Prezidentskú funkciu ukončil 9. decembra 2011 a v ďalších voľbách už nekandidoval, keďže podľa ústavy Osetskej republiky nemôže byť ten istý človek prezidentom tri funkčné obdobia za sebou.

Do prezidenstkých volieb volieb v roku 2017 ho odmietla Ústredná volebná komisia zaregistrovať, pretože nedokázal preukázať nepretržitý desaťročný pobyt na území republiky pred konaním volieb, čo je jedna z ústavných podmienok pre registráciu.

Eduard Kokojty je ženatý, má troch synov. Vo voľnom čase sa venuje športu, najmä zápaseniu voľným štýlom a futbalu.

zdroje:
www.kavkaz-uzel.ru
https://www.lenta.ru/lib/14160316/
ru.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Kokojty-Eduard-Dzabejevic-t74980#276673 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ešte jedna snímka z iného uhlu (AFP)


URL : https://www.valka.cz/Kokojty-Eduard-Dzabejevic-t74980#276688 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more