Alexandr II.

Aleksander II Nikolayevich
Александр II Николаевич
     
Příjmení:
Surname:
Alexandr II. Alexander II
Jméno:
Given Name:
- -
Jméno v originále:
Original Name:
Алекса́ндр II Николаевич
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
generál polní maršál General Fieldmarshal
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
car Tsar
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
17.04.1818 Kreml
17.04.1818 Kremlin
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
01.03.1881 St. Petersburg
01.03.1881 St. Petersburg
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
Ruský car Tsar of Russia
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
ru.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Alexandr-II-t21931#650782 Version : 0
     
Příjmení:
Surname:
Alexandr II. Alexander II
Jméno:
Given Name:
- -
Jméno v originále:
Original Name:
Алекса́ндр II Николаевич
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.1836 generálmajor
DD.MM.1836 Major General
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.1884-DD.MM.RRRR generál
DD.MM.1884-DD.MM.RRRR General
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
ru.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Alexandr-II-t21931#650785 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Alexandr II. byl nejstarší syn cara Mikuláše I. a Alexandry Fjodorovny (vl. jménem Frederika Luisa Charlotta Vilhelmina), pruské princezny. Jako následníkovi trůnu se mu dostalo náležitého vzdělání. Měl prokonstituční smýšlení a o následnictví po svém otci příliš nestál, nicméně po jeho náhlé smrti v závěru krymské války byl postaven před hotovou věc.

1. února 1856 svolal do Zimního paláce představitele carského poradního sboru a položil jim jedinou otázku: „Pokračovat ve válce?“ Všichni mu odpověděli záporně. 18. března 1856 podepsal car pařížskou mírovou smlouvu, podle které Rusko vrátilo Turecku některá území v Zakavkazsku, Moldávii, ústí Dunaje a jižní Besarábii. Rusko ztratilo právo na černomořskou flotilu, a to až do roku 1871.

Hned poté začal car Alexandr II. s hlubokou analýzou příčin porážky v Krymské válce a dospěl k jednoznačnému závěru – politická ztrouchnivělost systému a z toho vyplývající hospodářská a technologická zaostalost Ruska. Rusko například nemělo ani dostatek železnic pro přesun vojsk a proviantu, což způsobilo, že padl Sevastopol.

19. února 1861 vydal car Manifest o zrušení nevolnictví. Miliony nevolníků se staly svobodnými lidmi, kteří se mohli stěhovat volně za prací do měst, podnikat a vlastnit půdu! Po vyhlášení manifestu byl car nazýván „Osvoboditelem“.

1. února 1864 zahájil car boj s centralizmem a vládou byrokracie, když vydal Výnos o guberniích a zemských zřízeních, kterým se do pravomoci zvolených zástupců měst a gubernií převádělo školství, zdravotnictví a místní doprava.

20. listopadu toho roku pak začala hluboká reforma soudnictví, které bylo učiněno zcela nezávislým na státní moci a policii. Od této chvíle nesměla být obhajoba součástí obžaloby, jak tomu bylo za panování Alexandrova otce, kdy tajná policie byla všemocná.

Car Alexandr II. zřídil Národní banku, založil Společnost pro železniční dopravu a výstavbu železnic, Ruskou telegrafní společnost a v květnu 1879 začala v Rusku vyrábět elektřinu první elektrárna.

V roce 1860 car získal od Číny Amursko a Ussurijskou oblast, od Japonska o něco později i Kurily a Sachalin. Roku 1864 byla konečně ukončena dlouhá válka v Čečně a Dagestánu, když čečenský imám Šamil přikázal svým bojovníkům složit zbraně. V témže roce byla k Rusku připojena střední Asie a tak se z Ruska, po porážce Jihu v americké občanské válce, stala nová bavlnářská velmoc.

Rozvoj demokratických reforem pozastavilo pouze nové polské povstání v roce 1863, které car potlačil silou s pomocí kozáků, čímž vyvolal značnou nevoli mezinárodní veřejnosti. Zatímco Poláci tak zůstávali pod ruskou nadvládou, snažil se nyní Alexandr o osvobození jiných Slovanů z nadvlády Osmanské říše. Jeho snahou bylo vytvořit slovanskou říši pod jeho vedením, této myšlence se říkalo – panslavismus.

V roce 1878 došlo k další válce s Tureckem, pro kterou si car Alexandr II., na rozdíl od svého otce, zajistil neutralitu Německa a Rakousko-Uherska. Boje se odehrály převážně na území Bulharska, které vítězstvím Ruska získalo autonomii. Podle mírové smlouvy podepsané v San Štefanu se Rumunsko, Srbsko a Černá Hora staly nezávislými státy. Západní mocnosti však výsledky sanštefanského míru neuznávaly, proto se Rusko na čas dostalo do mezinárodní izolace.

Reformy provedené Alexandrem II. znamenaly pro Rusko dosud v jeho historii nepoznanou svobodu, což ovšem mělo i svůj rub, a to v nebývalém růstu terorismu. Jen na cara bylo v tomto období spácháno šest atentátů! Při sedmém, zorganizovaném teroristickou organizací „Narodnaja volja“ (odtud narodnici) 1. března 1881 byla na carův kočár vržena bomba a car byl těžce raněn. Následkům svého zranění podlehl.

ru.wikipedia.org

URL : https://www.valka.cz/Alexandr-II-t21931#84584 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more