Ďurčanský, Ferdinand

Durcansky, Ferdinand
     
Příjmení:
Surname:
Ďurčanský Ďurčanský
Jméno:
Given Name:
Ferdinand Ferdinand
Jméno v originále:
Original Name:
Ferdinand Ďurčanský
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
profesor professor
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
18.12.1906 Rajec /
DD.MM.RRRR
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
15.03.1974 Mníchov /
DD.MM.RRRR
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- október 1938 - marec 1939 minister spravodlivosti, sociálnej starostlivosti a dopravy autonómnej slovenskej vlády
- marec 1939 - júl 1940 minister zahraničných vecí Slovenskej republiky
-
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- v roku 1947 je v Československu odsúdený v neprítomnosti Národným súdom v Bratislave ako vojnový zločinec na trest smrti -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
soldan.blog.sme.sk
Michal Schvarc: Himmlerova spravodajská služba a pád ministra Ďurčanského, denník Hospodárske noviny, 25. 07. 2008 hnonline.sk
URL : https://www.valka.cz/Durcansky-Ferdinand-t14282#551949 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ferdinand Ďurčanský



Narodil sa 18. decembra 1906 v obci Rajec (okr. Žilina) v rodine statkára. Politické tradície jeho rodiny siahali na koniec 19. storočia a boli spojené s Ľudovou stranou. Po maturite na nitrianskom gymnáziu študoval právo v Bratislave, Viedni a Haagu, počas štúdia sa angažoval v študentskom katolíckom hnutí. Po skončení štúdia od roku 1936 vyučoval medzinárodné právo na Univerzite Komenského v Bratislave. Od roku 1933 spolu so svojim bratom Jánom publikoval časopis „Nástup“.

V polovici 30. rokov sa začína zapájať do politiky – vstupuje do HSĽS, kde sa neskôr stane vodcom radikálneho separatistického krídla vytvárajúceho sa v rámci strany a usilujúceho sa o čo najväčšiu autonómiu Slovenska. Od vyhlásenia autonómie v októbri 1938 až do vzniku Slovenského štátu v marci 1939 pôsobil v oboch autonómnych vládach ako minister spravodlivosti, sociálnej starostlivosti a dopravy. Od decembra 1938 bol zároveň poslancom Slovenského snemu. Patril k tým slovenským politikom, ktorí presadzovali rýchle vyhlásenie samostatnosti s pomocou Nemecka. Po tom, čo československý prezident Emil Hácha 9. marca rozpustil slovenský parlament, Ďurčanský v obavách pred zatknutím emigroval do Viedne a 13. marca sa potom s Jozefom Tisom zúčastnil na stretnutí s Adolfom Hitlerom, ktoré je konečným impulzom na zvrhnutie Sidorovej autonómnej vlády, vyhlásenie slovenskej samostatnosti a rozbitie Československa.

V Slovenskej republike potom zastáva post ministra zahraničných vecí (usiloval sa politiku menšej závislosti od Nemecka) až do júla 1940, keď skupina radikálov vedených A. Machom a V. Tukom vyvolala politickú krízu a na rokovaniach v Salzburgu si vynútila jeho odchod. Post ministra zahraničných vecí po ňom zaujal Vojtech Tuka.

V rokoch 1940-45 opäť pracuje ako profesor medzinárodného práva na Univerzite Komenského v Bratislave a ako poslanec parlamentu. Krátko pred koncom druhej svetovej vojny – v roku 1945 – ako presvedčený zástanca myšlienky slovenského štátu a odporca komunizmu utiekol do Rakúska, neskôr potom do Švajčiarska, Talianska, Argentíny a v roku 1952 do Západného Nemecka. V roku 1946 v Ríme založil Slovenský akčný výbor, ktorý združoval radikálnejších ľudáckych emigrantov, vyvíjajúcich rôzne aktivity za obnovenie slovenského štátu.

Ďurčanský je v roku 1947 v Československu v neprítomnosti odsúdený Národným súdom v Bratislave ako vojnový zločinec na trest smrti. Trest nebol nikdy vykonaný – napriek tomu, že je zaradený na listinu vojnových zločincov, do Československa nebol vydaný.

V roku 1970 je spoluzakladateľom Svetového kongresu Slovákov, ktorý vznikol v New Yorku pod vedením Štefana B. Romana.

Zomrel v nemeckom Mníchove 15. marca 1974.

sk.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Durcansky-Ferdinand-t14282#61499 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ferdinand Ďurčanský (vpravo vpredu s fúzami v brigadírke) spoločne so Šaňom Machom (vľavo v uniforme bez čapice) na levočskej púti v roku 1939.


https://www.webumenia.sk/dielo/SVK:TMP.139/zoom

URL : https://www.valka.cz/Durcansky-Ferdinand-t14282#650806 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more