Sugita, Šóiči

Shōichi Sugita
杉田庄一 / すぎた・しょういち
     
Příjmení:
Surname:
Sugita Sugita
Jméno:
Given Name:
Šóiči Shōichi
Jméno v originále:
Original Name:
杉田庄一 / すぎた・しょういち
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
podporučík in memoriam Sub-lieutenant posthumously
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
01.07.1924 Niigata /
01.07.1924 Niigata /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
15.04.1945 letiště v Kanoji /
15.04.1945 Kanoya airfield /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
velitel roje v 343. Kokutai -
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- čtvrté nejlepší stíhací eso japonského námořního letectva
- padl v boji
- the fourth best fighter ace of the Japanese naval air force
- killed in action
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
Zdroj: H. Sakaida, K.Takaki - Gendův Meč 343. Kókútai - jednotka leteckých es

Henry Sakaida - Aces of the rising sun 1937-1945
URL : https://www.valka.cz/Sugita-Soici-t92138#344488 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Šóiči Sugita
Stal se jedním z vedoucím es 204. Kokutai v průběhu kampaně nad Šalamounovými ostrovy a jedním z pěti nejvýše skórujících pilotů japonského námořního letectva.


Narodil se roku 1924 v prefektuře Niigata, kde ve věku 15 let opustil zemědělskou školu a vstoupil do císařského námořnictva. V březnu 1942 Sugita ukončil letecký výcvik a dorazil na svou první válečnou základnu Buin v říjnu 1942.


Křest ohněm prodělal 1.12.1942, když se podílel nad svým letištěm na společném sestřelu B-17, přičemž v průběhu boje pravým křídlem vrazil do bombardéru, ale podařilo se mu bezpečně přistát. 28.12.1942 se Sugita podílel na zničení další B-17 nad letištěm Buin. 2.1.1943 bojoval s Wildcaty od VMF-121 nad Mundou a nárokoval jedno vzdušné vítězství (ztraceny byly dva stroje). Do konce ledna zvítězil nad dalšími třemi F4F a podílel se na zničení B-24.


18.4.1943 pilotoval jedno ze šesti zer, které letěly eskortu pro dva bombardéry Betty, v nichž letěl admirál Jamamoto a jeho štáb. Bombardéry byly napadeny a sestřeleny speciálně k tomu účelu vyslanými P-38. V následném divokém souboji Sugita zasáhl a poškodil P-38 pilotovaný 1Lt. Raymondem K. Hinem. Nárokoval sice dvě vítězství, ale Hine byl jediným ztraceným Američanem při této misi. Jeho vítězství ale nic neznamenalo ve srovnání s celkovým selháním doprovodu bombardérů a ochraně velitele Spojeného loďstva.


Doprovodní piloti dostali šanci získat zpět svou čest smrtí v boji a tak vzlétali při každé vhodné příležitosti k boji. Během tří měsíců čtyři z nich našli svou smrt,
pátým byl Kenji Janagija, který utrpěl vážné zranění a byl poslán zpět do Japonska. Koho smrt nepotkala, byl Sugita, který díky svému pilotnímu umění a extrémní agresivitě stále přežíval ve stále stoupajícím počtu soubojů.


Sugita poprvé zničil Corsair 12.6.1943, když se střetl s VMF-112 nad Guadalcanalem. Jeden sestřelil samostatně, na zničení dalšího se podílel ve spolupráci. O čtyři dny později přidal další F4U (VMF-112). O den později se karta obrátila a na oplátku byl zasažen Sugita v souboji s Corsairy VMF-214 nebo VMF-215 jihýchodně od Shortlandu. S vážnými popáleninami se mu podařilo vyskočit, zranění si následně vyžádala jeho odeslání do Japonska.


V březnu 1944 Sugita po vyléčení nastoupil ke 263. Kokutai a zúčastnil se těžkých bojů nad Karolinami a Mariánskými ostrovy. 8.7.1944 byla formace šesti Zer (velel jí Jasuhiro Šigemacu) na cestě k Palau zaskočena převahou Hellcatů z VF-31 nedaleko ostrova Yap. Japonské stíhačky byly zničeny, Sugitovi se podařilo uniknout k Peleliu. Nicméně poté, co na Guamu z celé jednotky zůstal pouze půl tucet použitelných letadel, byla celá jednotka o deset dní později rozpuštěna. Sugita s několika přeživšími piloty byl odeslán na sever na Filipíny.


Jeho další jednotkou se stala 201. Kokutai na Filipínách. Opět se zapojil do neustávajících bojů, v nichž se mu dařilo hromadit vítězství, zatímco jeho spolubojovníci podléhali americké přesile. Než dozrál čas k jeho návratu do Japonska. V lednu 1945 jeho bojové konto čítalo 120 vzdušných vítězství.


Jeho novou jednotkou se stala elitní 343. Kokutai se stíhačkami Šiden-kai, do níž si Sugitu osobně vyžádal její velitel Minoru Genda. Jeho první souboj na nové stíhačce proběhl 19.3.1945 nad námořní základnou Kure, kde Sugita a jeho roj zničil tři Hellcaty.


15.4.1945 napadly domovské letiště 343. Kokutai americké stíhačky, uprostřed útoku Hellcatů VF-46 odstartoval Sugita na čísle s Tojomi Mijazawou. Vzlétající Sugitův Šiden-kai se stal cílem palby LtCdr. Roberta Weatherupa. Sugita nasadil do únikové zatáčky, ale bylo pozdě, střely svůj cíl zasáhly a jeho stroj padl obalen plameny na konci letiště na zem. O něco později bylo setřeleno i jeho číslo. Šojiči Sugita tak našel svého přemožitele a ve smrti svou čest. 1.8.1945 mu bylo zpětně přiznáno 70 individuálních a 40 společných vzdušných vítězství. Jako uznání jeho výkonů byl 1.8.1945 posmrtně povýšen do hodnosti podporučíka.


Zdroj:
Henry Sakaida - Aces of the rising sun 1937-1945
H. Sakaida, K.Takaki – Gendův Meč 343. Kókútai – jednotka leteckých es
URL : https://www.valka.cz/Sugita-Soici-t92138#344491 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more