Goddard, Robert

     
Příjmení:
Surname:
Goddard Goddard
Jméno:
Given Name:
Robert Hutchings Robert Hutchings
Jméno v originále:
Original Name:
Robert Hutchings Goddard
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
profesor fyziky Professor of physics
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
05.10.1882 Worcester, Massachusetts
05.10.1882 Worcester, Massachusetts
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
10.08.1945 Baltimore, Maryland
10.08.1945 Baltimore, Maryland
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
profesor fyziky, Clarkova univerzita, Worcester, Massachusetts Professor of physics, Clark University, Worcester, Massachusetts
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
priekopník raketovej techniky a vesmírnych letov
vynálezca
Rocketry and spaceflight pioneer
Inventor
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_H._Goddard
www.nasa.gov
URL : https://www.valka.cz/Goddard-Robert-t10045#435161 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Robert Goddard




(1882-1945)


Robert Hutchinson Goddard sa narodil 5.októbra 1882 vo Worcesteri, v štáte Massachusets v USA.


Údajne ho ako 16-ročného inšpirovala Wellesova kniha „Vojna svetov“ (nekôr spomínal, že s nadšením čítal aj „Edisonovo dobytie Marsu“ od G.P.Servissa a taktiež román „Zo Zeme na Mesiac“ od Jula Verna).


Jeho neskoršie objavy mali celkom praktický význam. Vysokú školu absolvoval roku 1908 a doktorát obhájil roku 1911 na Clarkovej univerzite vo Worcesteri. Vo svojom voľnom čase (a na vlastné náklady) skúmal možnosti zlepšenia rakiet používaných na výskum horných vrstiev atmosféry. Spočiatku pracoval s pevnými pohonnými látkami, no uvedomoval si však ich obmedzené možnosti použitia. Pracoval na vylepšovaní konštrukcie a nezávisle od ruského raketového inžiniera K.E.Ciolkovského prišiel s myšlienkou viacostupňových rakiet. Patent nazvaný „Raketový aparát“ zaregistroval 7.júla 1914. O týždeň neskôr si dal patentovať aj raketu s kvapalinovým motorom.


Počas prvej svetovej vojny získal Goddard pre svoje raketové štúdie finančnú podporu od ústavu Smithsonian vo Washingtone a neskôr aj od vlády USA, ktorá sa zaujímala o vývoj raketových zbraní. Prvé úspechy dosiahol na sklonku vojny, vtedy však už táto podpora bola obmedzená. V roku 1919 ako profesor Clarkovej univerzity uverejnil v druhom čísle 71.ročníka „Smithsonian Miscellaneous Collections“ obsiahlu technickú správu nazvanú „Metóda dosahovania mimoriadnych výšok“. V časti publikácie sa zaoberal úvahami o pohonnej látke a užitočnom náklade pri použití vtedajšej techniky a okrajovo sa tiež zmienil o možnosti dosiahnuť mesiac raketou. Novinári túto krátku úvahu celkom vytrhli z kontextu a Goddarda vykreslili ako excentrického, ak nie rovno šialeného profesora. Na Goddarda to silo zapôsobilo. Bol od detstva veľmi plachý a nevyhľadával publicitu. Preto neskôr, keď sa o jeho práce zaujímala tlač, usiloval sa ich zahaliť pláštikom tajomstva.


Významný pokrok vo svojom výskume dosiahol, keď prešiel z pevného na kvapalné palivo. V marci 1926 na odľahlej farme v Auburne naplnil prvú, veľmi jednoduchú raketu raketu kvapalným kyslíkom a benzínom. Táto pohonná zmes umožnila malej rakete dosiahnuť rýchlosť takmer 100 km/h, pričom jej let trval 2,5 sekundy a dosiahnutá výška bol 18 metrov. Motor však horel 22,5 sekúnd (teda aj pred odopútaním od rampy).
Bola to svetová premiéra letu rakety s kvapalinovým motorom.


Ďalší uspešný pokus nasledoval 3.apríla 1926. Tretí pokus 4.mája úspešný nebol, no štvrtý štart 26.decembra 1926 sa opäť vydaril.


17.júla 1927, po vyriešení finančných a technických problémov, pristúpil Goddard k skúške svojej novej rakety 3,5 metra dlhej, so vzletovou hmotnosťou 26 kg. Tento štart mal dokonca ohlas vo verejnosti.
30.decembra 1930 odpálil na strelnici Roswell v Novom Mexiku ďalšiu raketu, ktorá dosiahla výšku 610 metrov a maximálnu rýchlosť 222 m/s. Bola 3,6 metrov dlhá a trup mala potiahnutý hliníkovým plechom. Roku 1935 skúšal celkom novú raketu. Dňa 8.marca s veľkou pravdepodobnosťou prekonala v horizontálnom lete rýchosť zvuku (odhad bol 311 m/s). O 20 dní neskôr dosiahla raketa výšku 1463 metrov a rýchlosť 244,4 m/s a dňa 31.mája doletela do výšky 2286 metrov.


Po vypuknutí druhej svetovej vojny sa Goddard venoval výskumu a vývoju urýchľovacích raketových motorov pre lietadlá armádneho a námorného letectva.


Ako prvý publikoval rozsiahle hodnotenie rakiet na kvapalné palivo a predložil seriózny projekt možnosti letu do kozmu. Avšak jeho rezervovanosť a nedôverčivosť v publikovaní výsledkov práce spolu s faktom, že jeho hlavným záujmom nikdy neboli lety do vesmíru, umožnili tretej osobnosti tých čias – Hermannovi Oberthovi – získať určité prvenstvo.


Goddard zomrel 10.augusta 1945, ale ešte zažil obdobie, keď na južné Anglicko začali dopadať veľké nacistické rakety V-2, hnané kvapalinovými (palivo bol etanol) motormi.
URL : https://www.valka.cz/Goddard-Robert-t10045#30530 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Robert Goddard
URL : https://www.valka.cz/Goddard-Robert-t10045#51550 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Při pokusu v roce 1926





Zdroj: www.af.mil
URL : https://www.valka.cz/Goddard-Robert-t10045#332083 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more