Mucuhito

Mutsuhito
睦仁
     
Příjmení:
Surname:
- -
Jméno:
Given Name:
Mucuhito Mutsuhito
Jméno v originále:
Original Name:
睦仁 / むつひと
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
generalissimus Generalissimo
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
císař Emperor
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
03.11.1852 Kjóto /
03.11.1852 Kyoto /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
30.07.1912 Tokio /
30.07.1912 Tokyo /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- korunní princ
- císař Japonska
- Crown Prince
- Emperor of Japan
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- po smrti známy jako císař Meidži (明治天皇) - posthumously called Meiji Emperor (明治天皇)
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
ja.wikipedia.org;
URL : https://www.valka.cz/Mucuhito-t21900#464345 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Mucuhito / císař Meidži


(1852 - 1912)


Narodil se v roce 1852, v době vlády šogunátu1), tzn. vojenských vládců, kteří ovládali Japonsko již osm set let. Po svém nástupu na císařský trůn v roce 1867 zahájil s podporou knížat z rodu Sacuma a Čosú tzv. válku Bošin, která vedla ke svržení posledního šoguna v lednu 1868. Poslední odpor sil věrných šogunátu byl zlomen v červnu roku 1869. Císař ohlásil již v lednu 1868 začátek reforem, jejichž cílem bylo povznést Japonsko na moderní velmoc, schopnou soupeřit v mezinárodním měřítku se západními velmocemi.


Mucuhito po svém nástupu přesídlil hlavní město říše z Kjóta do Tokia, kde vyhlásil Císařské výnosy o vzdělání, armádě a námořnictvu. Na počátku svých reforem se obklopil zkušenými úředníky z dob šogunátu, kteří mu pomohli přebudovat státní správu. Zrušil feudální systém, zaručující šlechtě a samurajům výhradní právo na vlastnictví půdy a roku 1873 vyhlásil ústavu podle pruského vzoru. Podle této ústavy lid nyní podléhal přímo císaři a nikoliv jeho vazalům, jak tomu bylo doposud. Japonsko bylo rozděleno na prefektury, spravované jmenovanými úředníky, kterými se často stávali bývalí feudálové, zbavení svých lén. V roce 1890 byl zřízen i dvoukomorový parlament, ale jeho pravomoci byly omezené (např. vláda byla zodpovědna pouze císaři).


Císař zavedl povinné školní vzdělání. Šintoismus, oddělený od buddhismu, se stal základem nové státní ideologie a výchovy mládeže k národní hrdosti a oddanosti císaři. Kromě toho zavedl do škol západní vědní obory, protože potřeboval získat odborníky pro hospodářské reformy, které záhy zcela převrátily tvář Japonska. V roce 1872 byla postavena první železnice z Tokia do Jokohamy. Otevření země světu znamenalo pak prudký rozvoj průmyslu, financí a obchodu.


Zvláštní péči věnoval císař Mucuhito budování armády a válečného námořnictva. V roce 1873 byla zavedena všeobecná branná povinnost, byl zřízen generální štáb, armáda dostala uniformy, začala s výcvikem podle vzoru evropských armád. Svou převahu nad starou feudální armádou měla možnost ukázat již roku 1877 při potlačení samurajské vzpoury v Sacuma. Poté se zaměřil na získání kolonií na asijském kontinentě.


Vítězstvím ve válce s Čínou v letech 1894-1895 získal Tchajwan a Liaotungský poloostrov. Již jako jedna z mocností se Velké japonské císařství zúčastnilo potlačení tzv. Boxerského povstání v roce 1900, čímž si vysloužilo uznání Britů, kteří s ním uzavřeli v roce 1902 alianci. Nyní se císař zaměřil na ovládnutí Koreje a Mandžuska, ale nejdříve musel porazit Rusko, do jehož sféry vlivu tato oblast patřila. Vítězství nad Ruskem v rusko-japonské válce mu umožnilo připojit jižní Sachalin k Japonsku a roku 1910 definitivně ovládnout Koreu.

O dva roky později císař umírá a s ním končí i jeho éra nazývaná Meidži (Osvícení).



Zdroj:
archiv autora...



1) správný název vojenské vlády zní Bakufu (pozn. FiBe)
URL : https://www.valka.cz/Mucuhito-t21900#83452 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Války, kterých se účastnilo Velké japonské císařství v době císaře Mucuhito, za ovládnutí Koreje s Čínou a Ruskem v letech 1894 - 1905 na dobových obrazech...
URL : https://www.valka.cz/Mucuhito-t21900#99882 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more