Tokugawa, Iešige

徳川家重 / とくがわ・いえしげ

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Byl 9.šógun dynastie Tokugawa.
Narodil se: 1711
Zemřel: 1761


Vládl: 1745-1760


Životopis:
Byl synem Jošimunea Tokugawy,
vnukem Micusady Tokugawy,
pravnukem Jorinobua Tokugawy
a prapravnukem Iejasua Tokugawy.


Dětství:


Byl prvním synem Jošimunea Tokugawy a jeho matka byla dcerou Tadanaoa Okuba, známa jako Osuma no kata. Jeho dětské jméno bylo Nagatomi-maru. Ceremoniál dospělosti genpuku podstoupil v roce 1725. Jeho první manželka, Nami-no-mija, byla dcera prince Fušimi-no-mija Kuninaga. Jeho druhá manželka, Okó, byla dcerou jednoho z dvořanů, který následoval jeho první manželku z Císařského dvora na dvůr šóguna do Eda. Tato druhá manželka, známa svojí přátelskou povahou, byla matkou Iehara, který se stane dědicem Iešigea
Iešige trpěl chronickou chorobou dýchání a několika řečovými defekty. Jošimuneův výběr Iešigea za svého dědice vyvolal velké neshody v šógunátě kvůli jeho mladším bratrům Munetakom Tokugawom a Munetadom Tokugawom, kteří se jevili o mnoho vhodnějšími kandidáty. Jošimune trval na svém rozhodnutí v souladu s konfuciálním principem primogenitury; Iešige pokračoval v úloze formální hlavy šógunátu. Jošimune řídil státní záležitosti i po svém oficiálním odchodě do ústraní v roce 1745. Jeho pozornost měla za cíl ujistit se, že Iešige je ve svém úřadě v bezpečí. Iešige zůstal šógunem až do roku 1760.


Iešige se nezajímal o vládní záležitosti a nechal všechny rozhodnutí na svém komorníkovi Tadamicu Ooka (1709-1760). Oficiálně se vzdal úřadu šóguna v roce 1760, přijal titul Ógošo a jmenoval svého prvního syna Ieharu Tokugawa za 10. šóguna. Zemřel následujíci rok.


Iešigeho druhý syn, Šigejoši Tokugawa, se stal zakladatelem klanu Šimizu Tokugawa, který spolu s Tajasu a Hitocubaši (založenými mladšími bratry Iešigea) se stali gosankjó, třemi vedlejšími větvemi klanu Tokugawa, ze kterých mohli být v budoucnosti vybráni šóguni, pokud by vymřela hlavní linie. Připojili se k existujícím třem vedlejším větvím gosanke, v kterých se narodil i otec Iešigea, Jošimune.


Iešigeho vláda, pronásledovaná přírodními katastrofami, korupcí, obdobími hladu, nouzí obchodníků a jeho neohrabaností v řešení těchto problémů, byla velmi slabá Tokugawská vláda.


Období vlády:


Iešigeho posmrtný titul byl Džunšin-in a jeho hrob byl v mauzoleu rodiny Tokugawa v Zódžó-dži v okrese Šiba v Edě. Jeho pozůstatky byli exhumované a podrobené vědeckému zkoumání v letech 1958 - 1960. Bylo zjištěné, že jeho zuby byli zahnuté a zdeformované, v souladu s historickými záznamy byla jeho řeč defektní a jeho krevní skupina byla typu A.


zdroj: dokumentární film BBC Šógun, encyklopedie: Dynastie japonské historie
URL : https://www.valka.cz/Tokugawa-Iesige-t79013#290526 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more