Mussolini, Benito

     
Příjmení:
Surname:
Mussolini Mussolini
Jméno:
Given Name:
Benito Benito
Jméno v originále:
Original Name:
Benito Amilcare Andrea Mussolini
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
První maršál říše First Marshal of the Empire
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
29.07.1889 Predappio
29.07.1889 Predappio
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
28.04.1945 Mezzegra
28.04.1945 Mezzegra
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
hlava vlády a vůdce fašismu Head of Government and Duce of Fascism
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Benito_Mussolini
URL : https://www.valka.cz/Mussolini-Benito-t11637#426649 Version : 0
     
Příjmení:
Surname:
Mussolini Mussolini
Jméno:
Given Name:
Benito Benito
Jméno v originále:
Original Name:
Benito Amilcare Andrea Mussolini
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
30.03.1938 první maršál říše 30.03.1938 First Marshal of the Empire
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Benito_Mussolini
URL : https://www.valka.cz/Mussolini-Benito-t11637#647399 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Benito Amilcare Andrea Mussolini
Benito Mussolini se narodil 29. července 1883 v rodině kováře, majitele malé usedlosti v Predappiu, v provincii Forli. Rodiče mu dali jméno po mexickém revolucionáři Benito Juárezovi, kterého oba obdivovali. Matka byla učitelka s levicovými názory a otec se hlásil k anarchistům. Byl tedy od dětství veden ke krajně levicovým názorům a v roce 1900 vstoupil do socialistické strany.Krátce pracoval jako učitel. Pro své řečnické schopnosti a všestranné znalosti a v neposlední řadě i brilantní písemný projev se stal šéfradaktorem stranického listu Avanti, který řídil v letech 1912-14. Mussolini se na sjezdu strany v Reggio Emilia roku 1912 otevřeně přihlásil k marxismu a prosadil odmítnutí socialistické účasti v Giottově koaliční vládě.
Po vypuknutí první světové války se však se socialisty rozešel a založil si vlastní list Il Popolo d´Itália, ve kterém hlásal myšlenky iredenty a intervence Itálie na straně Dohody. Po stupu Itálie do války se přihlásil do armády, kde dosáhl hodnosti desátníka. Z války se vrátil zklamán z "ukradeného vítězství", jako mnoho jiných, kteří se semkli okolo básníka-nacionalisty D´Annunzia. Mussolini zorganizoval bývalé vojáky a vytvořil z nich v březnu 1919 v Miláně oddíly tzv. "černých košil". Nazývali se Fasci di Combattimento, podle liktorských prutů ve svém znaku. Tito "černokošiláči" se stali jádrem jeho Fašistické strany Itálie, která vznikla v listopadu 1921. To už měl v parlamentu 24 poslanců, zvolených v květnu téhož roku ještě pod hlavičkou hnutí. To mu ale nestačilo, usiloval o převzetí moci, a proto v říjnu 1922 zorganizoval "pochod na Řím" a donutil krále, aby ho jmenoval předsedou vlády.
Duce, jak si nyní říkal, se pustil do budování korporativního státu. Během dvou let eliminoval veškerou opozici a získal diktátorské pravomoci. Mussolini vyvedl zemi z chaosu poválečných let, začal budovat silnice, vysoušet bažiny a stavět města, což ho vyneslo až na vrchol popularity. V zahraniční politice ukončil dlouholetý spor s katolickou církví, když v roce 1929 uzavřel tzv. Lateránské dohody s Vatikánem. Mussolini snil o tom že obnoví Itálii v hranicích Rímské říše a tomuto cíly podřídil italské hospodářství. Začalo se zbrojit a chlapci byli od útlého dětství připravováni na válku. Svou expanzi zahájil Mussolini napadením Habeše v roce 1936 a pokračoval anexi Albánie v roce 1939. Tato expanzivní politika ho přivedla ke spojenectví s Hitlerem, jeho obdivovatelem a napodobitelem. V roce 1940 vstoupil do druhé světové války, když se připojil k válce Německa s Francií, aby se mohl podílet na vítězství. Itálie však nebyla přes veškerou snahu na válku připravena a Mussolini utrpěl celou řadu porážek, ve Francii a později na Balkáně, kde musel dokonce požádat Hitlera o pomoc ve válce s Řeckem. To ho předurčilo do role podřízeného partnera v Ose a oslabilo i jeho pozici doma.
Velká fašistická rada mu 25. července 1943 vyslovila nedůvěru a následně ho král Viktor Emanuel III. dal zatknout. Z vězení byl vysvobozen 12. září 1943 německými výsadkáři. Poté sestavil v severoitalském Salo loutkovou vládu pod německou patronací. V dubnu 1945 byl při útěku do Německa zajat italskými partyzány a spolu se svou milenkou Clarou Petacciovou popraven. Jejich těla byla poté vystavena na náměstí v Miláně - viz výše.
zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Benito_Mussolini
URL : https://www.valka.cz/Mussolini-Benito-t11637#83122 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Mussoliniho únos
O operaci rozhodl 26.7.1943 Hitler a její provedení bylo svěřeno dvěma mužům. Otto Skorzeny měl za úkol objevit místo duceho pobytu, osvobodit ho a přivést k Führerovi. Generál Student, velitel paradesantních jednotek, byl pověřen taktickým provedením operace.
Mussolini byl zajat 24.7.1943, když se stal obětí spiknutí fašistické rady a krále. Byl zbaven všech svých funkcí, zatčen a převezen na ostrov Maddalena pak na Gran Sasso. Nahradil ho maršál Badoglio, téměř sedmdesátiletý stařec bez perspektivy, a fašistický režim se v několika hodinách rozpadl. Hitler nebyl touto krizí úplně překvapen. Hned nazítří si k sobě do Rastenburgu ve východním Prusku zavolal Dönitze, Kesselringa a Rommela a přijal je za přítomnosti Jodla a Keitela. První Hitlerovou reakcí bylo pokusit se o státní převrat a za pomoci jedné motorizované divize, která byla umístěna 100 kilometrů na sever od Říma, a divize parašutistů se zmocnit členů italské vlády. Hitler neměl vůbec žádnou důvěru v novou italskou politickou reprezentaci. Zatím, pod tlakem okolí a zejména Kesselringa, který nadále Badogliovi důvěřoval, Hitler opustil svůj projekt státního převratu a spokojil se s rychlou okupací Itálie. Také byla do Itálie přesunuta Leibstandarte Adolf Hitler. Nyní opět k tématu.
První plánovaná operace, zaměřená proti ostrovu Santa Maddalena, musel být anulována, protože Mussolini byl převezen do hotelu Villeta na svazích Gran Sassa, jenž byl spojen s údolím lanovkou. Skorzenymu se velmi brzy podařilo objevit nové místo, kde byl duce držen. S dvěma prapory parašutistů, přepravenými nákladními automobily a tanky, se měl major Mors zmocnit údolní stanice lanovky. Zároveň by prapor parašutistů, pod velením poručíka von Berlepsche, a Skorzenyho komando (18 mužů), přistály s dvanácti kluzáky před hotelem. Avšak terén pro přistání nebyl přímo ideální, byly zde samé kameny.
12.9.1943 se všechno odehrálo podle plánu. Zatímco Mors po krátkém boji obsadil stanici lanovky, 8 kluzáků, mezi nimiž byl i kluzák se Skorzenym, přistálo před hotelem. Během několika minut se posádka karabiniérů vzdala bez jediného výstřelu parašutistům a Skorzenyho mužům. Osvobozený Mussolini byl přivítán majorem Morsem, jenž sem přijel z údolí v kabině lanovky. Pak spolu se Skorzenym nastoupil na palubu malého letadla, které ho dopravilo do bezpečí. Bývalý duce se poté stavil ve Vídni, kde byl přijat Hitlerem, jenž ho přesvědčil o nezbytnosti postavit se na severu do čela „socialisticko-fašistické republiky“. tato republika, jež měla sídlo v Salo, na březích jezera Gardo, byla pouze loutkovým státem, jenž byl zcela podřízen Říši.
URL : https://www.valka.cz/Mussolini-Benito-t11637#37401 Version : 0
Oslobodenie Mussolini unit zvláštneho určenia Sonderverband z. b. In. Friedenthal. Mussolini on a plane lietadlom type of Fi 156 "Storch" (back označenie SJ+LL, item no. no. 1268), Gran Sasso, Taliansko, 12.09.1943.

source: www.bundesarchiv.de.
Mussolini, Benito - Benito Mussolini (uprostred) pred hotelom Campo Imperatore s nemeckými výsadkármi a talianskymi vojakmi. Vľavo od Mussoliniho stojí Otto Skorzeny (v svetlej uniforme s ďalekohľadom) a vedľa neho major Harald-Otto Mors. Úplne vpravo v helme stojí major Karl Radl. Gran Sasso, 12.09.1943.

Benito Mussolini (uprostred) pred hotelom Campo Imperatore s nemeckými výsadkármi a talianskymi vojakmi. Vľavo od Mussoliniho stojí Otto Skorzeny (v svetlej uniforme s ďalekohľadom) a vedľa neho major Harald-Otto Mors. Úplne vpravo v helme stojí major Karl Radl. Gran Sasso, 12.09.1943.
Mussolini, Benito - Major Harald-Otto Mors (v svetlej uniforme) gratuluje veliteľovi 1. roty Georgovi Freiherr von Berlepsch, Gran Sasso, 12.09.1943.

Major Harald-Otto Mors (v svetlej uniforme) gratuluje veliteľovi 1. roty Georgovi Freiherr von Berlepsch, Gran Sasso, 12.09.1943.
URL : https://www.valka.cz/Mussolini-Benito-t11637#536627 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Příjezd a přivítání v Kufsteinu 29. 9. 1938.


Hitler befreit Sudentenland, Zeitgeschichte-Verlag 1938, Hansel R. archiv

URL : https://www.valka.cz/Mussolini-Benito-t11637#237637 Version : 0
Benito Mussolini in 1922, the coloured square.

own zbierka
.
URL : https://www.valka.cz/Mussolini-Benito-t11637#644476 Version : 0
Mussolini in the uniform of the fascist militia MVSN (Milizia Volontaria per la Sicurezza Nazionale).
URL : https://www.valka.cz/Mussolini-Benito-t11637#647400 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V sobotu se v německé aukci dražil fez fašistické milice Benita Mussoliniho. Vyvolávací cena byla EUR 80 000,-, dosažená EUR 85 000,-. Spolu s aukční přirážkou kupující musel zaplatit celkem EUR 104 550,-. Fez pocházel z pozůstalosti nejstaršího Mussoliniho syna Vittoria (1916-1997) .




Prameny: www.andreas-thies.de
URL : https://www.valka.cz/Mussolini-Benito-t11637#647403 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more