Bioscop

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Bioscop


Členové : Bohuslav Kouba, Josef Bublík, Jan Hrubý
Den výsadku: z 27.-28.3.1942
Místo výsadku : Požáry u Křivoklátu
Úkol : přeprava materiálu, sabotáže
Prostor působení: východní Morava
Krycí jméno vysílačky: --


Osud členů výsadku:
Bohuslav Kouba se otrávil v květnu 1942 v Kutné Hoře
Josef Bublík a Jan Hrubý se zastřelili 18.6.1942 v kostele Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze.
URL : https://www.valka.cz/Bioscop-t13401#47907 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Účastníci: rotný Bohuslav Kouba- umírá na požití jedu v Kutné Hoře 3.5.1942
četař Jan Hrubý- sebevražda 18.6.1942 v kostele Cyrila a Metoděje v Praze
četař aspirant Josef Bublík- sebevražda 18.6.1942 v kostele Cyrila a Metoděje
Nastoupili výcvik: 15.8.1941
Skupina: diverzně sabotážní
Úkol: 1/. Destrukce na železničních tratích v oblasti Vlárského průsmyku a na trati Hranice-
Horní Lideč- Púchov
2/. Sabotáže ve Vsetínské zbrojovce
Materiál: plastická trhavina, zápalnice, bleskovice, destrukční materiál, časové rozněcovače
Úspěšnost operace: ne
Krycí jména: BK=Karel Táborský, JH=Jan Zeman později Jan Baťovec, JB=Josef Sedláček později Josef Páter
Plán vysazení: 25.4.1942 v okolí Buchlova na Moravě
Vysazení: 28.4.1942 u Křivoklátu
Záchytné adresy: Brno, Nový Dvůr u Velehradu, Uherské Hradiště (Antonín Hanák, Emil Cenek), Slané (Josef Fiala, Josef Svoboda)
Skupina Bioscop měla spolu s Bivouacem provádět sabotážní akce převážně na Moravě, řízené skupinou Zinc. Jelikož však byl exil 23.4.1942 informován stanicí Libuše o tom, že se 8.4.1942 vzdal gestapu v Praze jeden parašutista (Viliam Gerik-Zinc) a doposud neobdržela žádnou radiovou depeši od skupiny Zinc, byl Bioscop přeorientován na záchytné adresy Silveru-A.
Seskok skupiny musel být stejně jako Bivouacu uskutečněn spolu se Steelem na jedné doskokové ploše. Hrozila totiž možnost, že by kvůli krátkým nocím nemohly být další skupiny v dohledné době vysazeny. Tím se však tyto skupiny ohrozily. Kvůli nálezu vysílačky Steelu byla ztracena i výbava Bioscopu a Bivouacu a gestapo vědělo o přítomnosti nových parašutistů na území protektorátu.
Pro sabotáže vyškolení výsadkáři Kouba,Hrubí a Bublík se po seskoku a ukrytí materiálu, vydali na záchytnou adresu do Slaného a odtud byli vysláni do Prahy, kde se Kouba setkal s npor. Opálkou. Zde bylo po Bartošově informaci rozhodnuto o vyzvednutí stanice Steelu a překontrolování úkrytu destrukčního materiálu. 30.4.1942 se do prostoru seskoku vydaly dvě dvoučlenné skupiny. První skupina Valčík (Silver-A) a Antonín Moravec (domácí odbojář) byla varována hlídkujícím četníkem a podařilo se ji z léčky gestapa uniknout zpět do Prahy. Druhá dvojice- Mikš (Zinc) a pravděpodobně Kouba (Bioscop) takové štěstí neměla. Mikš se zranění po přestřelce sám zbavil života. Rotmistr Kouba se pokusil najít pomoc u Mikšových přechovavatelů a později na četnické stanici v Kutné Hoře. Tam se však dozvěděl, že gestapo mu je díky nalezeným Mikšovým poznámkám v patách a velitel Bioscopu se před zraky vyděšené četnické posádky otrávil. Vilém Gerik nasazený gestapem na jeho stopu akorát potvrdil jeho totožnost.
Hrubý a Bublík se ukrývali v Praze v různých bytech skupiny Zelenky-Hajského, ale po atentátu na Heydricha volili radši sestup do podzemí kostela Cyrila a Metoděje v Praze, kde si také společně zvolili smrt.
URL : https://www.valka.cz/Bioscop-t13401#48701 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more