Sulphur

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Sulphur


Členové : Adolf Horák, Oldřich Janko
Den výsadku: z 08.-09.04.1944
Místo výsadku : Všetaty u Rakovníka
Úkol : zpravodajské a organizační
Prostor působení: západní Čechy
Krycí jméno vysílačky: Pavla


Osud členů výsadku:
Oba byli popraveni 1.3.1945 v Terezíně
URL : https://www.valka.cz/Sulphur-t13411#47917 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Výsadek byl shozen spolu se skupinou Chalk z letounu Halifax JP177/GR-P, patřícího 1586. polské letce pro speciální úkoly (velitel F/Lt Zbigniew Sancewicz). Stroj odstartoval v 19:25 ze základny Campo Cassale, kde také přistál po 9:40 hodinách letu. Během letu do Československa byl také proveden shoz materiálu pro jugoslávské partyzány. Krátce po jeho shozu byl letoun napaden nepřátelským nočním stíhačem, ale pilotům se podařilo ukrýt v mracích. Na palubě se nacházel také český dispečer shozů kpt. Hajný(?).


zdroj:
K. Bieniecki - Polski załogi nad Europą, Bellona, Warszawa 2005, ISBN 83-11-10235-X
URL : https://www.valka.cz/Sulphur-t13411#286529 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more