1. operační odřad zvláštních sil - Delta [1977- ]

1st Special Forces Operational Detachment-Delta (1st SFOD-D, Delta Force)
     
Název:
Name:
1. operační odřad zvláštních sil - Delta 1st Special Forces Operational Detachment-Delta
Originální název:
Original Name:
1st Special Forces Operational Detachment-Delta
Datum vzniku:
Raised/Formed:
19.11.1977
Předchůdce:
Predecessor:
- -
Datum zániku:
Disbanded:
DD.MM.RRRR
Nástupce:
Successor:
- -
Nadřízené velitelství:
Higher Command:
15.12.1980-DD.MM.RRRR Spojené velitelství zvláštních operací
15.12.1980-DD.MM.RRRR Joint Special Operations Command
Dislokace:
Deployed:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR Fayetteville, Fort Bragg

Velitel:
Commander:
19.11.1977-DD.MM.1980 Beckwith, Charles A. (Colonel)
Podřízené jednotky:
Subordinated Units:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Čestný název:
Honorary Name:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Decorations:
DD.MM.RRRR
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/Delta_Force
URL : https://www.valka.cz/1-operacni-odrad-zvlastnich-sil-Delta-1977-t13762#540751 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zakľadateľom Delta Force bol Charles Beckwith. Ten mal bohaté skúsenosti ohľadom špeciálnych operácií, ktoré nabral počas ročného pobytu v radoch jednotiek britskej SAS. Počas vojny vo Vietname slúžil v radoch Zelených baretov. Vo Vietname velil Projektu Delta (odiel B-52), ten však nemá so súčasnou Deltou nič spoločné. Cieľom Projektu Delta, bolo nasadenie amerických špeciálnych jednotiek do protipartyzánskych operácií. Súčasné zameranie je zamerané na boj proti terorizmu a tak sa svojim zameraním Projekt Delta a súčasná Delta, líšia.
Delta Force boli založené 19. novembra 1977 pod názvom 1st SFOD-Delta-prvý oddiel zvláštnych vojsk Delta.
Na svoje prvé nasadenie sa príslušníci Delty, začali pripravovať po tom, ako bolo 4. novembra 1979 z amerického veľvyslanectva v Teheráne unesených 50 členov personálu. Operácia bola nazvaná Eagle Claw-Orlí pazúr. Keďže Delta v tom čase nemala svoje vlastné letecké jednotky, musela si ich vypožičať od jednotiek US NAVY. Pre akciu boli vybrané vrtuľníky RH-53. Tie však na rozdiel od typu HH-53 nediponovali sklopným chvostovým nosníkom, a tak ich lietadlová loď Nimitz musela prevážať na palube, čo zmarilo utajovanie akcie. K neúspechu operácie prispelo aj to, že do operácie neustále zasahoval Washington.
Aby sa zabránilo podobným problémom dostali Delta Force vlastnú čatu vrtuľníkov.
Výcvik je zahalený tajomstvom, tak ako u všetkých špeciálnych jednotiek. Vo všeobecnosti je známe, že na základni Fort Bragg je veľké výcvikové centrum, ktoré ponúka výcvik všetkých možných situácií, ktoré môžu nastať. Pre boj zblízka a na vývcik boja v domoch je tu Clone Quarter Battle House, nazývaný tiež strašidelný dom. Takýto dom vlastní a trénuje v ňom tiež SAS-Killing House-vražedný dom. Tieto stavby umožňujú ľubovolné posúvanie a stavanie stien, čím sa môže dosiahnuť presná replika domu, v ktorej sa akcia bude odohrávať. Pre prípad operácií v lietadle je tu vyradený Boeing 727, ktorý ponúka tiež naštudovať rôzne alternatívy.
Vojaci sú regrutovaný väčšinou z radou Zelených baretov, Rangerov alebo US Army. Na vojakov je kladený veľký fyzický tlak, musia podstúpiť ťažké telesné testy. Povahaovo musia znášať nebezpečný a stereotypný život. Veľké nároky sú kladené aj na streľbu, ostreľovači nesmú na vzdialenosť 545 metrov minúť žiaden cieľ.
Základ Delty tvorí družstvo zložené zo 4 mužov. Štyri takéto družstvá tvoria čatu a dve a viac čiat tvorí rotu. K okamžitému nasadeniu je pripravených 100 mužov. Pre prípad väčších a náročnejších operácií môžu zo základne vo Fort Braggu povolať 2 500 vojakov.
URL : https://www.valka.cz/1-operacni-odrad-zvlastnich-sil-Delta-1977-t13762#51138 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ďaľšími veľkými operáciami bolo Somálsko a Irak. V dôsledku Irackých rakiet s ďalekým doletom Scud, ktoré boli vystrelované na Izrale a Kuvajt, a ktoré mohli niesť aj biologické, chemické alebo jadrové zbrane, boli na území Iraku vysadené jednotky SAS a Delta Force. Pri ich ničení sa prišlo na to, že prieskumné správy podhodnotili celkový počet Scudov, a tak sa ďaľšou úlohou Delty a SAS stalo vyhľadávanie a ničenie rakiet. Operácia bola o to, dôležitejšia, že Izrael hrozil v prípade pokračovania bombardovania použitie hrubej sily a možnej jadrovej strely.
Úlohou operácie Restore Hope-vrátená nádej, ktorá sa odohrávala v Somálsku bolo zachrániť zajatých podnikateľov. Delta sa zúčastnila aj pouličných bojov v hlavnom meste, kde spolu s jednotkami [url]Rangerov zlikvidovali cez 300 ozbrojencov. Miestom ďaľšieho nasadenia je súčastný Irak a Afganistan.


Výzbroj tvorí opäť to najlepšie zo zbrojného priemyslu. Základ tvorí pištol 9 mm SIG-Sauer 226. Ďalej je to samopal Heckler & Koch MP5, ktorý je dnes neodlúčitelnou súčasťou výzbroje každej špeciálnej jednotky. K dispozícii je kompletná ponuka zbraní US ARMY-M16 a Colt M4, guľomety M60 a M60 E3, odvodené guľomety od belgického Minimi-M 249 SAW. K puškám M16 je možnosť podvesenia granátometu M203. Pre ostreľovačov sú určené Remington 40 XB, Barret a McMillan. Samozrejmosťou sú pumpovacie brokovnice, útočné, zadýmovacie a oslepovacie granáty, prístroje pre nočné videnie, polohovacie zariadenia a rôzne komunikačné prístroje.


Zahraničnými verziami Delta Force sú britská SAS, nemecká GSG 9 (Grenzschutzgruppe 9), francúzska GIGN a mnohé iné. Aby mohli tieto protiteroristické jednotky držať krok so súčasným terorizmom a aby sa získala lepšia zoharatosť v prípade medzinárodnej operácie, tieto jednotky spolu neustále trénujú a vymieňajú si poznatky z akcií.
URL : https://www.valka.cz/1-operacni-odrad-zvlastnich-sil-Delta-1977-t13762#51139 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zank Delty a zábery z akcie:
URL : https://www.valka.cz/1-operacni-odrad-zvlastnich-sil-Delta-1977-t13762#51140 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Modrý znak Special Forces.
Nášivky nemeckej GSG 9 a záber z ich akcie
URL : https://www.valka.cz/1-operacni-odrad-zvlastnich-sil-Delta-1977-t13762#51141 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Heslo Delta Force: "Prekvapenie, rýchlosť, úspech"
URL : https://www.valka.cz/1-operacni-odrad-zvlastnich-sil-Delta-1977-t13762#51172 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Co sa tyka Delta Force, tak by som mal zopar pripomienok:
1. neexistuje oficialny znak Delta Force, existuje iba znak, ktory sa neoficialne pouziva a ten sa uz raz menil... DF vo Vietname (nemylit si nazov Delta Force s nazvom jednej leteckej operacie z toho obdobia) pouzivali ako znak trojuholnik, resp. trojuholnik s dykou ci bleskom... To co sa dnes rezentuje na weboch a v mediach ako znak DF nie je uznanym (oficialnym) znakom... DF je jednotka, ktora je tajna, je o nej v poslednej dobe zname akurat to, ze je zaradena s ostatnymi "tajnymi" (niekedy aj nebojovymi) utvarmi pod Joint Special Operations Command (patri tam aj znamy a uz pravdepodobne zruseny Navy SEALs 6 + dalsie NS teamy, ktore su operativne)...


2. Vsetci prislusnici DF su bud oficialne zaradeny k SF Group's (Special Forces), alebo k vyssim celkom (Command's alebo Center's)... Ten, kto bol niekedy na vycviku v USA povie, ze mozno stretol prislusnika DF, lebo casto sluzia ako vycvikovi serzanti (napr. v Ranger kurzoch a pod.) ale tuto informaciu vam oni osobne nikdy nepotvrdia (aspon oficialne nie)... Obcas sa stane, ze je k DF zaradeny aj civilista!!!


3. Clenovia DF pouzivaju skoro vsetky dostupne zbrane sveta - na vycvikovych plochach ich kludne uvidite v civile s prevesenou vz. 58... Takze nepouzivaju len US a nemecke (ci ine armadne) zbrane, ale da sa povedat, ze svoj arzenal prisposobuju danym podmienkam (ci uz politickym alebo geografickym)...
URL : https://www.valka.cz/1-operacni-odrad-zvlastnich-sil-Delta-1977-t13762#61791 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more