Seyss-Inquart, Arthur

Arthur Seyß-Inquart
     
Příjmení:
Surname:
Seyss-Inquart Seyss-Inquart
Jméno:
Given Name:
Arthur Arthur
Jméno v originále:
Original Name:
Arthur Seyß-Inquart
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
SS-Gruppenführer SS-Gruppenführer
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
22.07.1892 Stonařov /
22.07.1892 Stannern /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
16.10.1946 Norimberk /
16.10.1946 Nuremberg /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
rakouský kancléř
komisař Říšského komisariátu Nizozemsko
říšský ministr zahraničních věcí
Chancellor of Austria
Reichskommissar for the Occupied Dutch Territories
Reich Minister of Foreign Affairs
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
uznán vinným ze spiknutí a zločinů proti lidskosti, popraven found guilty of conspiracy and crimes against humanity, executed
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_Seyss-Inquart
URL : https://www.valka.cz/Seyss-Inquart-Arthur-t17147#542823 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Arthur Seyss-Inquart se narodil 22.července 1892 ve Stannernu. Během 1.světové války sloužil u Tyrolských Kaiserjägers, kde byl vážně zraněn. Po skončení války se vrátil do Vídně, kde se po vystudování práv stal advokátem, již v té době byl nadšeným zastáncem Anšlusu. V roce 1931 tajně vstoupil do Rakouské nacistické strany a v květnu 1937 byl jmenován rakouským státním radou. Během následujícího roku ho Hitler použil k vyvolání tlaku na rakouského kancléře Schuschnigga, a aby podkopal rakouskou nezávislost. Pod německým nátlakem byl 16.února 1938 jmenován rakouským ministrem vnitra, díky čemuž měl absolutní kontrolu nad policií a vnitřní bezpečností. 2.března 1938 byl Schuschnigg donucen k rezignaci a přes prezidenta Miklase odmítl uznat Seysse-Inquarta jako kancléře. Další den vstoupily do Rakouska německé jednotky a Seyss-Inquart jako nový kancléř soustředil ve svých rukou prezidentské pravomoci a prosazování zákonů v parlamentu, čímž přestalo Rakousko existovat jako nezávislý stát, ale jako provincie Německa. Za své služby, kterými pomohl Anšlusu byl 15.března 1938 povýšen na SS-Gruppenführera, Říšským komisařem Rakouska zůstal do 30.dubna 1939. Po ustanovení Polského Generálního Gouvernementu 12.října 1939, byl Seyss-Inquart jmenován zástupcem německého komisaře Hanse Franka. Od května 1940 až do konce války byl Říšským komisařem v okupovaném Holandsku, kde byl odpovědný za odvod pracovních sil do Německa a za zatýkání holandských židů. Pod jeho vedením byla holandská ekonomika kompletně podřízena Německu a životní úroveň poklesla. Nesmírně cenná umělecká díla byla zabavena a v roce 1943 bylo textilní a spotřební zboží zabavena pro německou populaci. Pět milionů Holanďanů bylo posláno do Německa jako dělníci a 117 000 z 140 000 holandských židů bylo deportováno do vyhlazovacích táborů v Polsku. Holandští židé ve smíšených manželstvích měli možnost deportace do Polska nebo sterilizace podle nařízeních , která Seyss-Inquart odsouhlasil 28.června 1943. V posledních dnech války byl Hitlerem navržen na ministra zahraničí. V květnu 1945 byl Seyss-Inquart zatčen Kanaďany a souzen v Norimberku. Byl shledán vinným z válečných zločinů a 16.října 1946 byl v Norimberské věznici oběšen.
URL : https://www.valka.cz/Seyss-Inquart-Arthur-t17147#62930 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Jeho rodné jméno bylo Arthur Zajtich


Narozen 22.7.1892 Stonařov u Jihlavy ( německy Stannern )


Rodiče se jmenovali Emil Zajtich a Augustina Hyrenbachová



1907 rodina se přestěhovala do Vídně, kde si změnili české příjmení Zajtich na německé Seyß-Inquart


1914 - 1917 po vypuknutí války sloužil na ruské, rumunské a také italské frontě až do svého těžkého zranění




Foto domu číslo 5 ve kterém bydlel ve stavu v jakém se nachází v současnosti




Zdroj: http://stonarov.wz.cz/inquart.html
cs.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Seyss-Inquart-Arthur-t17147#325351 Version : 0

Diskuse

I've been searching through the archives, we have contacted with a friend of the grandson of Arthur, but never, certainly not two genarace back before Arthur, he hasn't been in their family surname Bunny, Hare or Zajtich. On their site about Stonařově I don't write that Arthur was born at no. 5, but that he lived there. And it's just temporarily......His birth house is next..
URL : https://www.valka.cz/Seyss-Inquart-Arthur-t17147#325434 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Za zmínku stojí i řádová spona, která je již vytvořena dle německého vzoru. Je zde velmi pěkně vidět, co tento tehdy mladý důstojník RU armády obdržel :


l. Záslužná medaile s meči na válečné stuze (Signum Laudis)


2. další medaile Signum Laudis


3. Medaile II.třídy Za statečnost FJI


4. Karlův vojenský kříž 1916


5 Medaile Za zranění


6 Rakouská pametní medaile na válku 1914-18 s meči na stuze


7. Tyrolská pamětní medaile na válku 1914-18





Dotyčný nemá žádná "vyšší" vyznamenání (např. MVK III.kl. mit KD). Získal tedy jen to základní.
URL : https://www.valka.cz/Seyss-Inquart-Arthur-t17147#325440 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more