POL - Poprad

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

POPRAD - protilietadlový systém krátkeho dosahu určený na ničenie vzdušných cieľov na malých a stredných výškach s použitím samonavádzacích protilietadlových rakiet. Je určený pre operácie riadené prostredníctvom automatizovaných systémov velenia a riadenia. Vzhľadom na rýchlosť reakcie kompletu je možné komplet použiť aj na rýchle a rýchlo manévrujúce ciele. Na zistenie a sledovanie cieľa je použitá infračervená kamera umožňujúca efektívne použitie kompletu vo dne i v noci. Komplet je vybavený systémom IFF minimalizujúcim možnosť postreľovania vlastných lietadiel čo dáva kompletu Poprad možnosť samostatne operovať na bojisku. Malé rozmery a hmotnosť umožňujú komplet jednoducho prepravovať na veľké vzdialenosti rôznymi prostriedkami. Odpaľovacie zariadenie je umiestnené na podvozku vozidla IVECO, ale prevedenie kompletu umožňuje použiť aj iné vozidlo.


Základné časti systému:
- prepravné vozidlo
- hydraulicky ovládaná veža obsahujúca elektrooptické senzory (infrakamera a laserový diaľkomer), rádiolokačný opytovač a 4 PLRK krátkeho dosahu (napr. IGLA)
- riadiaci systém
- počítač riadenia paľby
- pozemný navigačný systém
- komunikačné a dátové systémy
- energetický systém zahrňujúci generátor energie


Výhody:
- automatické sledovanie cieľa
- použiteľnosť vo dne i v noci
- možnosť pracovať samostatne, alebo v automatizovaných systémoch velenia
- malá pravdepodobnosť zachytenia a sledovania rušenia
- možnosť pracovať dlhý čas s použitím batérií, čo zvyšuje možnosť utajenia
- použitie RL rozpoznávacieho systému znižuje možnosť zničenia vlastných cieľov
- vysoká mobilita
- rýchla pripravenosť k streľbe
- možnosť použitia rôznych transportných prostriedkov na presun
- možnosť použiť rôzne typy riadených striel


Takticko-technické parametre(môžu sa líšiť podľa použitého typu riadenej strely)
- diaľkový dosah - 500 až 5500 m
- výškový dosah - 10 až 3500 m
- osádka: 2 (veliteľ, strelec-operátor/vodič)



Zdroj: RADWAR
POL - Poprad -


POL - Poprad -


POL - Poprad -


POL - Poprad -


URL : https://www.valka.cz/POL-Poprad-t19936#142276 Version : 0
...
POL - Poprad - (Radwar)

(Radwar)
POL - Poprad - (Radwar)

(Radwar)
URL : https://www.valka.cz/POL-Poprad-t19936#74805 Version : 0
Vo februári 2011 took over Poľské armed forces first 2 pieces of serial vozidiel Poprad, aj nevertheless, that the full troop skúšky boli completed in 2014. Serial produkcia is inštalovaná on the chassis obrneného car Bison (subverzia Zubr P, which has miesto pancierovej superstructure pre výsadok rig pre umiestnenie diaľkovo -- zbraňovej station so 4 missiles GROM / PIORUN and the respective opto-electronic systémami) vyrábaného spoločnosťou AMZ Kutno With.And.. Except 4 rakiet pripravených to streľbe su k dispozícii ďalšie 4 rockets in raketniciach on prebitie. In decembri 2015 bola podpísaná collateral or for the supply of another 77 pcs kompletov Poprad in rokoch 2018-2021 in the beat the sum 278,7 miliónov dolárov.

Source: www.army-technology.com
www.defence24.com
.
POL - Poprad - SPZR Poprad

SPZR Poprad
URL : https://www.valka.cz/POL-Poprad-t19936#599265 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments


Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more