Jindřich V.

Henry V.
     
Příjmení:
Surname:
Plantagenet Plantagenet
Jméno:
Given Name:
Jindřich V. Henry V.
Jméno v originále:
Original Name:
Henry V of England
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
anglický kráľ King of England
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
DD.MM.1386 Monmouth /
DD.MM.1386 Monmouth /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
31.08.1422 Vincennes /
31.08.1422 Vincennes /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
anglický kráľ king of England
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Henry_V_of_England
URL : https://www.valka.cz/Jindrich-V-t19989#467856 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Jindřich V. usedl na anglický trůn v roce 1413, kdy bylo mu 25 let. O jeho dětství se dochovalo minimum pramenů, ale vzdělání se mu zřejmě dostalo, přestože se již jako chlapec zúčastnil mnoha válečných tažení.
Uměl kromě angličtiny i latinsky a francouzsky, věnoval se hudbě a poezii. Na válečná tažení sebou brával příruční knihovnu! Byl mecenášem hudebníků, spisovatelů, teologů a filosofů, nějaký čas pobýval na Oxfordské univerzitě.


Když mu jeho otec, Jindřich IV. který celý život vedl válku se Skotskem a Walesem, předal vládu, země byla v relativním klidu, ale velmi zadlužená. Jindřich viděl řešení této tíživé situace v uplatnění nároku na francouzský trůn.


V září 1415 se vylodil ve Francii a dobyl Harlfleur, jako předmostí. Již v srpnu uzavřel pakt s římským králem Zikmundem I. Lucemburským, tzv. Canterburskou dohodu, aby sesadil Karla VI. - francouzského krále, se kterým svedl 25. září 1415 vítěznou bitvu u Azincourtu. Pak vplul do Normandie, oblehl a dobyl Caen a Falaise a v lednu 1419 po dlouhém obléhání dobyl Rouen. 21. května 1420 se nechal korunovat francouzským králem. Byl jím dva roky, 31. srpna 1422 ve věku 34 let zemřel na úplavici v Bois de Vincennes nedaleko Paříže.


Jindřich zůstává nezapomenutelnou historickou postavou především jako voják, který prokázal skvělou odhodlanost v boji, účinné strategické myšlení a diplomatické schopnosti. William Shakespear o něm napsal:
"...příliš slavný, než aby dlouho žil.
Však Anglie nikdy nepohřbila krále takové ceny."

URL : https://www.valka.cz/Jindrich-V-t19989#80953 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more