Jiří III. Vilém Fridrich

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Král Jiří III. Vilém Fridrich



- vládl v letech 1760 - 1820, od roku 1815 hannoverský král
URL : https://www.valka.cz/Jiri-III-Vilem-Fridrich-t21073#79958 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil se 4. června 1738 v Londýně. Byl od dětství postižen porfyrií - dědičnou nemocí, která způsobuje duševní poruchy. Nemoc u něho krátce propukla pět let po nástupu na trůn a poté v letech 1788-89, kdy se dokonce uvažovalo o ustavení regentské rady. Začátek jeho vlády byl úspěšný. Pařížským mírem na konci sedmileté války získala Británie Kanadu a další rozlehlá území v Louisianě na Francii a Floridu na Španělsku.

Jiří III. na rozdíl od svých předchůdců se cítil být Britem a od počátku své vlády také aktivně zasahoval do politiky. Pokoušel se posílit postavení monarchie v absolutisticko-centralistickém duchu. Byl nadšeným mecenášem umění a podporoval hospodářské reformy, zejména v zemědělství, čímž si vysloužil přezdívku Sedlák Jiří.

Král se stavěl striktně proti požadavkům amerických osadníků a vyslal k jejich potlačení pravidelnou armádu i žoldnéře ze svého hannoverského kurfirství. Po své porážce ve válce za nezávislost a ztrátě 13 kolonií v Severní Americe získal titul "poslední americký král". Ani získání nově objevené Austrálie nedokázalo tuto citelnou ztrátu pro Británii nahradit.


Po roce 1783 jeho vliv na britskou politiku zeslábl a stále více se přesouval na vládu a parlament. Ve stále větší míře král spoléhal zejména na předsedu vlády Williama Pitta mladšího. V roce 1810 u něho naplno propukla duševní choroba a král byl zbaven vlády zcela. Od roku 1811 za něho převzal regentství princ z Walesu - budoucí král Jiří IV. Jiří zemřel po šedesáti letech na britském trůnu 29. ledna 1820 na zámku Windsor.
URL : https://www.valka.cz/Jiri-III-Vilem-Fridrich-t21073#89150 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more