Alfréd

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Král Alfréd Veliký
URL : https://www.valka.cz/Alfred-t21077#79964 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Alfréd Veliký (848-26.10.899)


Byl pátým synem Ethewulfa, krále Wessexu a královny Osburh. Po smrti Ethewulfa roku 858, byl Wessex vcelku úspěšně spravován jeho syny Ethebaldem, Ethelbertem a Ethelredem. A to až do roku 871 kdy se králem Wessexu stal Alfréd. Ten se roku 868 oženil s Ealhswith dcerou Ethelreda. Je nejvýznamnějším anglosaským panovníkem. Zastavil útoky Vikingů (Dánů) a kolem vlastního království vytvořil jádro budoucího anglického státu. Roku 878 porazil Dány u Edingtonu a okolu roku 886 s nimi uzavřel mírovou smlouvu, ve které se zavázal, na oplátku za neutočení, platit poplatek a ve které byla stanovena hranice dánského panství na britských ostrovech (Danelaw). Tato hranice vedla od ústí Temže k Chesteru.


V té dobu se Londýn stal královským sídelním městem. Alfréd se věnoval zvelebení a upevňování obranyschopnosti státu. Organizoval výstavbu hradů a loďstva. Dánové ještě několikrát přesto zaútočili, ale Albert se vždy dokázal ubránit a upevnit postavení státu a tak založit základ Spojeného království. Kodifikoval právní zvyklosti (do právního zákoníku zahrnul např. i Desatero), rozdělil stát na hrabství, která spravovali šerifové. Vytvořil kolem sebe centrum vzdělanosti, kde soustřeďoval vzdělance z ostrovů i z kontinentální Evropy, sám byl velmi vzdělaný. Shromažďoval literaturu, zasloužil se o překlady mnoha důležitých děl, u některých osobně a položil základy spisovného anglosaského jazyka. Podnítil napsání Anglosaské kroniky. V rozvoji vzdělanosti spatřoval šanci ke zlepšení stavu země poničené neustálými vikingskými nájezdy.
URL : https://www.valka.cz/Alfred-t21077#84535 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

mince s portrétem Alfréda Velikého.
převzato ze stránek britského muzea
http://www.thebritishmuseum.ac.uk
URL : https://www.valka.cz/Alfred-t21077#85181 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more