Přemysl Otakar II.

Ottokar II / Přemysl Otakar II.
     
Příjmení:
Surname:
- -
Jméno:
Given Name:
Přemysl Otakar II. Ottokar II
Jméno v originále:
Original Name:
Přemysl Otakar II.
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
-
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
král King
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
DD.MM.1233
DD.MM.1233
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
26.08.1278 Suché Kruty
26.08.1278 Durnkrut
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
český král
vévoda rakouský
King of Bohemia
Duke of Austria
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
cs.wikipedia.org.
URL : https://www.valka.cz/Premysl-Otakar-II-t21718#82865 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil se roku 1232 jako syn Václava I. a Kunhuty Štaufské. Původně byl vychováván pro církevní dráhu,
ale po smrti jeho bratra Vladislava na něj přešlo dědické právo. Od roku 1247 byl markrabětem moravským a od roku 1248 spoluvladařem (v letech 1248-49 vedl nezdařené povstání proti svému otci).


Po smrti svého otce Václava I. se stává roku 1253 králem českým. Již roku 1251 byl zvolen vévodou rakouským a v roce 1252 pojal za manželku o téměř třicet let starší Markétu Babenberskou, o jejíž věno - tzv. babenberské dědictví musel bojovat s Bélou IV., nad kterým zvítězil v roce 1260 v bitvě u Kressenbrunu. Ve stejném roce připojuje i další alpské země jako Korutany, a později i Štýrsko Kraňsko a další včetně přístavu Pordenone (původní název byl Portus Naonis) a rozšiřuje tak přemyslovskou říši až k Jaderskému moři. Mezitím se v roce 1254/55 zúčastní křížové výpravy do Pruska.


V roce 1260 se také rozvádí s Markétou a o rok později (1261) si bere vnučku Bély IV. Kunhutu Uherskou. V roce 1265 zakládá město Č. Budějovice jako protiváhu moci Vítkovců, roku 1266 pak připojuje k Čechám Chebsko. Král také ustanovuje v Praze Zemský soud s registrem pozemkové držby, tzv. zemské desky. Rovněž podporuje osidlování pohraničí německými kolonisty. Roku 1267 se opětovně vydává na křížovou výpravu proti Prusům, kde u Baltu zakládá pevnost a město Královec (Königsberg).


V těchto letech je na vrcholu moci a z té doby je také jeho přezdívka král železný a zlatý (železný ve smyslu bojovný, zlatý ve smyslu bohatý). Jeho ambicí je dosáhnout říšské císařské koruny, ale dostává se do politické izolace a po tom co v roce 1273 neuzná volbu Rudolfa I. Habsburského za římského krále, zvedá se proti němu v Alpských zemích i doma odpor šlechty, zejména Vítkovců vedených Závišem z Falkenštejna. Poté, co je na něj uvržena v roce 1276 říšská klatba, je nucen uznat bez boje převahu Rudolfa I., vzdát se alpských zemí a Chebska a přijmout Čechy a Moravu jako říšské léno. O necelý rok později umírá v bitvě na Moravském poli (26.8.1278). Jeho porážku do značné míry zapříčinila zrada vlastní šlechty, která v silném králi viděla nebezpečí pro svou moc.
URL : https://www.valka.cz/Premysl-Otakar-II-t21718#82909 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Náhrobek Přemysla II. Otakara na Pražském hradě.
URL : https://www.valka.cz/Premysl-Otakar-II-t21718#83098 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more